တစ္ေယာက္တည္းေနတဲ႔ ရံုးသမားေတြအတြက္ေတာ႔ မနက္ကခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ႔ဟင္းေတြကို ညေနက်မွ ျပန္ေႏႊးစားရတာထံုးစံပါပဲ။ တခ်ိဳ႕အစားအစာေတြက ျပန္ေႏႊးလိုက္မွ အရသာပိုရွိေနတတ္တာပါ။ ဒါေပမယ႔္ အဲဒီလိုျပန္ေႏႊးအစားအစာေတြက က်န္းမာေရးနဲ႔ ဘယ္ေလာက္ကိုက္ညီတယ္ဆိုတာကိုေကာ ေတြးမိၾကရဲ႕လား။

play

 

တကယ္ေတာ႔ တခ်ိဳ႕အစားအေသာက္ေတြက ျပန္ေႏႊးလိုက္ရင္ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီညြတ္ေတာ႔တာေတြရွိပါတယ္။ ဘာေတြလဲဆိုေတာာ႔...

၁။ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ

play
 

အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ (အထူးသျဖင္႔ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္တို႔၊ တရုပ္နံနံႀကီးတို႔ေပါ႔) နဲ႔ ႏိုက္ထရိတ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဟာ ျပန္ေႏြႊးၿပီးမစားသံုးသင္႔ပါဘူး။ အိမ္မွာ မိုက္ခရိုေဝ႔ဖ္ မီးဖိုရွိတယ္ဆိုရင္ ေအးစက္ေနတဲ႔ဟင္းေတြကို ျပန္ေႏႊးတာက ထံုးစံပါပဲ။

ဘယ္သူမဆို အလုပ္ကပင္ပန္းၿပီး ျပန္လာခ်ိန္ ပူပူေႏြးေႏြးအစားအစာေလးေတြကို စားခ်င္မွာပါပဲ။ ဒါေပမယ္႔ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထည္႔သိမ္းထားတဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေၾကာ္ေတြကို မိုက္ခရိုေဝ႔ဖ္မီးဖိုထဲထည္႔ၿပီး ျပန္ေႏႊးတယ္ဆိုတာ ဓာတုဓာတ္ျပဳမႈအရ ေျပာင္းလဲမႈေတြကို ၾကံဳေတြ႕ရမွာပါ။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲမွာပါတဲ႔ ႏိုက္ထရိတ္ (nitrate) ေတြဟာလည္း ႏိုက္ထရိုက္ (nitrite) ျဖစ္သြားၿပီး လူကိုအႏၱရာယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ၾကက္ဥေတြ

play
 

ၾကက္ဥေတြဟာလည္း ပရုိတိန္းဓာတ္ၾကြယ္ဝၿပီး အပူခ်ိန္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းဟာ သူတို႔ကို အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ၾကက္ဥ/ ဘဲဥေတြကို ျပန္ေႏႊးၿပီး မစားသံုးသင္႔ပါဘူး။ ေနာက္ၿပီး ၾကက္ဥေတြကို ျပန္ေႏႊးမယ္ဆိုရင္ အစာလမ္းေၾကာင္း ထဲမွာလည္း ပိတ္ဆို႔မႈေတြျဖစ္ပြားႏိုင္ပါတယ္။

ေနာက္ၿပီး ေယဘုယ်အားျဖင္႔ေျပာရရင္ ၾကက္ဥေတြကို မိုက္ခရိုေဝ႔ဖ္မီးဖိုထဲ ထည္႔ၿပီး အပူေပးတာကိုက အႏၱရာယ္မ်ားလွပါၿပီ။ ၾကက္ဥကို အခြံမခြာဘဲ မီးဖိုထဲမွာအပူေပးလိုက္တာက အတြင္းထဲမွာ ဖိအားေတြျမင္႔တက္လာေစၿပီး ေပါက္ကြဲသြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ဘယ္သူမွေတာ႔ ၾကက္ဥကို အခြံမခြာဘဲ မီးဖိုထဲ ထည္႔ျပဳတ္ရေလာက္ေအာင္ေတာ႔ နေမာ္နမဲ႔မႏိုင္ေလာက္ပါဘူး။ ဟုတ္တယ္ဟုတ္။

၃။ မိခင္ႏို႔ရည္

play

အလုပ္လုပ္တဲ႔မိခင္ေတြဟာ သူတို႔ရဲ႕ရင္ေသြးေလးေတြအတြက္ ႏို႔ညွစ္ေပးထားခဲ႔ၿပီး ကေလးထိန္းကို တိုက္ခိုင္းခဲ႔ပါတယ္။ အဲဒီမွာ ကေလးထိန္းက မိခင္ႏို႔ရည္ကို မိုက္ခရိုေဝ႔ဖ္မီးဖိုထဲ အပူျပန္ေပးၿပီး ကေလးကို တိုုက္မိတတ္ပါတယ္။ အမွန္ေတာ႔ အဲဒီလိုလံုးဝမလုပ္သင္႔ပါဘူး။

နံပါတ္တစ္အခ်က္က မိုက္ခရိုေဝ႔ဖ္အပူေပးျခင္းက မညီမွ်ပါဘူး။ ဒါေၾကာင္႔ တခ်ိဳ႕ေနရာေတြမွာ အပူမ်ားၿပီး တခ်ိဳ႕ေနရာေတြမွာေတာ႔ အပူနည္း ေနႏိုင္ပါတယ္။ ဒါဟာ ကေလးေလးေတြအတြက္ အဆင္မေျပျဖစ္ႏိုင္ၿပီး လွ်ာကိုလည္းက်က္ေစႏိုင္ပါတယ္။

ေနာက္တစ္ခုက ျပန္ေႏႊးလိုက္မယ္ဆိုရင္ မိခင္ႏို႔ရည္မွာပါဝင္တဲ႔ ကေလးေလးရဲ႕ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစတဲ႔အရာေတြ ဆံုးရႈံးသြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒီေတာ႔ ျပန္ေႏႊးလိုက္မယ္ဆိုရင္ မိခင္ႏို႔ရည္မွာပါတဲ႔ အစြမ္းသတၱိေတြကိုလည္း ဆံုးရႈံးေစႏိုင္ပါတယ္။

၄။ ဆီ

play
 

စမူဆာတို႔၊ ပလာတာတို႔ေၾကာ္ရင္ ေၾကာ္တဲ႔ဆီကို ဘယ္လိုသံုးတယ္ထင္ပါသလဲ။ ဆိုင္ေတြမွာေတာ႔ ေၾကာ္ၿပီးသားဆီေတြကိုပဲ ျပန္သံုးၾကတာပါ။ ဒါေတြကို ျပန္ေၾကာ္ဆီလို႔ ေခၚပါတယ္။ ျပန္ေၾကာ္ဆီနဲ႔ေၾကာ္တဲ႔ ဆီေၾကာ္မုန္႕ေတြကို က်န္းမာေရးနဲဲ႔မညီညြတ္ဘူးလို႔ ေျပာတာလည္း ၾကားဖူးၾကမွာပါ။ ျပန္ေၾကာ္ဆီေတြကိုသံုးမယ္ဆိုရင္ ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြျဖစ္လာေစႏိုင္တဲ႔အတြက္ က်န္းမာေရးအတြက္ မသင္႔ေလ်ာ္ပါဘူး။

၅။ အာလူး

play
 

အာလူးကိုျပဳတ္ၿပီး (သို႔) ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး အခန္းအပူခ်ိန္မွာပဲထားခဲ႔မယ္ဆိုရင္ေတာင္ အဆိပ္ရွိတဲ႔ဘက္တီးရီးယားေတြ လ်င္ျမန္စြာ ဆပြားလာႏိုင္ေျခမ်ားပါတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ႔ အဲဒီဘက္တီးရီးယားေတြဟာ အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ရွင္သန္ႏိုင္လို႔ပါပဲ။ မိုက္ခရိုေဝ႔မီးဖိုထဲမွာ ျပန္ေႏႊးလိုက္မယ္ဆိုရင္ cold spot လို႔ေခၚတဲ႔ အက်က္မညီတဲ႔ေနရာေတြက်န္ခဲ႔ႏိုင္ပါမယ္။ အဲဒီေနရာေတြမွာ ဘက္တီးရီးယားေတြ ဆက္လက္ေနထိုင္၊ ပြားမ်ားႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီကေန အစာအဆိပ္သင္႔ျခင္းျဖစ္ေစႏိုင္တာပါ။

Source: stylecraze

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video