AD
AD
AD

တရုပ္အစားအေသာက္ေတြကို လူတိုင္းနီးပါးႏွစ္သက္ၾကမွာပါ။ တရုပ္ရိုးရာအစားအေသာက္ေတြျဖစ္တဲ႔ ၾကာဇံေၾကာ္၊ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္၊ ထမင္းေၾကာ္အစရွိတာေတြကို ကမၻာတဝွမ္းလံုးက ႏွစ္ၿခိဳက္ၾကပါတယ္။

တကယ္တမ္းက်ေတာ႔ တရုပ္လူမ်ိဳးေတြရဲ႕အခ်က္အျပဳတ္ဆိုင္ရာ ရိုးရာဓေလ႔နဲ႔ သမိုင္းေၾကာင္းေတြက ၾကြယ္ဝၿပီး ရွည္လ်ား ရႈပ္ေထြးပါတယ္။ က်ယ္ဝန္းလွတဲ႔ တရုပ္ျပည္ႀကီးမွာ နယ္ေျမအလုိက္ အခ်က္အျပဳတ္ပံုစံေတြ ကြဲျပားသလို လက္ရာေတြလည္း ျခားနားၾကပါတယ္။ အဲဒီထဲမွာ ယေန႔ေဖာ္ျပမယ္႔ "hot and sour soup" (တရုပ္ရိုးရာ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ဟင္းခ်ိဳ) ဟာလည္း တစ္ခု အပါအဝင္ပါပဲ။

play

 

ဟုတ္ပါတယ္။ နာမည္ကေဖာ္ျပေနသလိုပါပဲ။ ဒီဟင္းခ်ိဳရဲ႕အရသာက ပူစပ္ပူေလာင္နဲ႔ ေသာက္လို႔ေကာင္းတဲ႔ ခ်ဥ္ျပံဳးျပံဳးအရသာေလး စြက္ေနပါတယ္။ အခုလို မိုးကုန္ခါနီးရာသီမွာ ရာသီကုန္ မိုးစက္ေလးေတြကို တရုပ္ရိုးရာ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ဟင္းခ်ိဳေလးနဲ႔ ႏႈတ္ဆက္လိုက္ၾကပါစို႔။

ျပဳလုပ္နည္း

 

ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ႔... ၾကက္ေပါင္ (၃) ေခ်ာင္း၊ တို႔ဟူး (၄) ေအာင္စ၊ ဆန္ရွာလကာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၆) ဇြန္း၊ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ငရုပ္သီးေထာင္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁/၂) ဇြန္း၊ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၆) ဇြန္းခန္႔၊ ပဲငံျပာရည္ (၄) ဇြန္း၊ ႏွမ္းဆီ (၁) ဇြန္း၊ သၾကား (၁) ဇြန္း၊ ၾကက္ဥ (၂) လံုး၊ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ (၂) ေအာင္စ၊ မႈိအမဲအေျခာက္ (၂) ေအာင္စ၊ ဂ်င္း (၁) လက္မအရြယ္ တစ္တက္၊ မွ်စ္ (၄) ေအာင္စ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (၂) ပင္၊ နံနံပင္ လက္တစ္ဆုပ္စာခန္႕ တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။

အရင္ဆံုး မႈိေျခာက္ေတြကို ၾကက္သီးေႏြးရံုေလာက္ေရေႏြးထဲမွာ မိနစ္ (၃၀) ခန္႕စိမ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ေရေတြကိုသြန္ခ်ၿပီး ေရတစ္ထပ္ျပန္ေဆးေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္ေပါင္ေတြကိုေတာ႔ ဆားအနည္းငယ္ထည္႔ထားတဲ႔ ေရေႏြးထဲမွာ အပူခ်ိန္ အလည္အလတ္ေလာက္နဲ႔ မိနစ္ (၂၀) ခန္႕ ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ဆန္ကာေကာင္းေကာင္းတစ္လံုးနဲ႔ ၾကက္စြတ္ျပဳတ္ကို စစ္ထုတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္သားကိုေတာ႔ အေအးခံထားလိုက္ပါ။

ၾကက္သားရယ္၊ တို႔ဟူးရယ္၊ မႈိရယ္၊ မွ်စ္ရယ္ကို ခုတ္ထစ္ေရာေမႊထားလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔အနည္းငယ္ကိုေတာ႔ အရည္ေဖ်ာ္ေပးလိုက္ပါ။ က်န္တဲ႔ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ေတြကိုေတာ႔ ေစာေစာက ၾကက္စြတ္ျပဳတ္ရည္နဲ႔႔ ေရာျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ခုတ္ထစ္ထားတဲ႔ မႈိ၊ မွ်စ္၊ တို႔ဟူး၊ ပဲငံျပာရည္နဲ႔ ဂ်င္းကို ေရာထည္႔ၿပီး အပူခ်ိန္ (medium) ေလာက္နဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ စကၠန္႔ (၃၀) ေလာက္ၾကာမွ ၾကက္သားကို ေရာထည္႔လိုက္ပါ။

play

 

သမေအာင္ေမႊေပးေနရင္း ခဏၾကာရင္ ရွာလကာရည္ရယ္၊ ငရုပ္သီးေထာင္းအႏွစ္ရယ္၊ သၾကားရယ္ကိုပါ ေရာထည္႔ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးတာနဲ႔ ေစာေစာက ေရေရာၿပီးဖယ္ထားတဲ႔ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ အႏွစ္ကို အေပၚက ေလာင္းထည္႔ေပးလိုက္ပါဦး။ အဲဒီအတိုင္း တစ္မိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးတာနဲ႔ ၾကက္ဥ (၂) လံုးကို ပန္းကန္လံုးတစ္လံုုးထဲကို ေဖာက္ထည္႔ၿပီး ဇြန္းနဲ႔ (၃) (၄) ခ်က္ ေခါက္ထားတဲ႔ ၾကက္ဥအႏွစ္ကို အေပၚကထပ္အုပ္ေပးလိုက္ပါ။ အဲဒါထည္႔ၿပီးရင္လည္း တစ္မိနစ္ေလာက္ၾကာေအာင္ ေမႊေပးလိုက္ပါဦး။ ၿပီးၿပီဆိုရင္ေတာ႔ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ရယ္၊ ႏွမ္းဆီရယ္ကိုထည္႔ၿပီး (၁၅) စကၠန္႔ခန္႕ၾကာေအာင္ ထပ္ေမႊေပးလိုက္ပါ။

(၁၅) စကၠန္႔ျပည္႔ရင္ေတာ႔ မီးကိုပိတ္ၿပီး ၾကက္သြန္ၿမိတ္နဲ႔ နံနံပင္အုပ္ေပးလိုက္ရင္ အရသာရွိတဲ႔ တရုုပ္ရိုးရာ "ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္" စြတ္ျပဳတ္ေလးကို ရရွိပါၿပီ။

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD