ငယ္ငယ္တံုးက သိပၸံအတန္းထဲမွာ pH (potential of hydrogen) လယ္ဗယ္ေတြအေၾကာင္းသင္ခဲ႔ရဖူးမွာေပါ႔။ ေသာက္လို႔ရတဲ႔ ေရသန္႔မွာဆိုရင္ pH လယ္ဗယ္ (၇) ပါရွိၿပီး (၇) ေအာက္ဆိုရင္ အက္ဆစ္မ်ားတဲ႔ဘက္ေရာက္သြားပါတယ္။ ဥပမာ သံပုရာရည္မွာ ဆုိရင္ pH (၂.၂) ပဲ ပါဝင္တဲ႔အတြက္ အက္ဆစ္ပမာဏအလြန္ျမင္႔မားပါတယ္။ pH လယ္ဗယ္ (၇) ထက္မ်ားရင္ေတာ႔ အယ္လ္ကာလီ ပမာဏမ်ားတယ္လို႔ ေယဘုယ်ယူဆႏိုင္ပါတယ္။

အက္ဆစ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကို အယ္လ္ကာလီပါဝင္မႈမ်ားတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြနဲ႔ အစားထိုးျခင္းျဖင္႔ ခႏၶာကိုယ္တြင္း pH လယ္ဗယ္ကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္မယ္ဆိုတဲ႔ အယူအဆရွိပါတယ္။ ပရိုတိန္း၊ ေဖာ႔စဖရိတ္နဲ႔ ဆာလ္ဖာၾကြယ္ဝတဲ႔ အစားအစာေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္မွာ အက္ဆစ္ပမာဏမ်ားျပားေစပါတယ္။

play

 

ကယ္လ္ဆီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ မဂၢနီစီယမ္ ပါဝင္တဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကေတာ႔ အယ္လ္ကာလီပမာဏကို ျမွင္႔တင္ေပးပါတယ္။ အသား၊ ငါး၊ ၾကက္ဥ၊ ႏို႔ထြက္ကုန္၊ အရက္ဘီယာနဲ႔ အေစ႔အဆန္အမ်ားစုကေတာ႔ အက္ဆစ္ၾကြယ္ဝတဲ႔ အစားအစာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ကို အယ္လ္ကာလီပမာဏျပန္လည္ျဖည္႔တင္းေပးျခင္းျဖင္႔ ကိုယ္တြင္း pH ပမာဏကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္တဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကေတာ႔...

၁။ အယ္လ္မြန္ေစ႔ နဲ႔ အယ္လ္မြန္ႏို႔

play
 

အယ္လ္မြန္ (almond) ေစ႔ေတြဟာ အရသာရွိၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔အသင္႔ေတာ္ဆံုး အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ တစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး သူတို႔ဟာ အယ္လ္ကာလီ ၾကြယ္ဝတဲ႔ အစားအစာေတြလည္း ျဖစ္ၾကပါတယ္။ အယ္လ္မြန္ေစ႔ေတြဟာ ၾကြက္သားဖြံ႕ၿဖိဳးေရး၊ ကိုလက္စထေရာေလွ်ာ႔ခ်ေရးနဲ႔ အဆီက်ေရးေတြမွာ ကူညီေပးႏိုင္တဲ႔အရာေတြလည္း ျဖစ္ပါတယ္။

၂။ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္

play
 

အိမ္ကအေမေတြ ကြ်န္ေတာ္တို႔ကို ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ေၾကာ္ကို တုတ္မိုးၿပီး စားခိုင္းတာအေၾကာင္းရွိပါတယ္။ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ေတြမွာ ဗိုက္တာမင္ေတြ၊ သတၳဳဓာတ္ေတြ အလြန္ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ရံုသာမက ကိုယ္တြင္းအက္ဆစ္ဓာတ္ကိုလည္း ထိန္းညွိေပးပါတယ္။

၃။ ေဂၚဖီထုပ္

play
 

ေဂၚဖီထုပ္ေတြဟာ ခ်ိဳၿမတဲ႔အရသာရွိၿပီး ေၾကာ္စားစား၊ ျပဳတ္စားစား စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္လည္း အလြန္ေကာင္းမြန္ၿပီး အက္ဆစ္ပမာဏကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၄။ အာလူး

play
 

အာလူးမွာေတာ႔ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အက္ဆစ္ၾကြယ္ဝမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္တဲ႔ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ဒါ႔အျပင္ သူ႕မွာလည္း အယ္လ္ကာလီၾကြယ္ဝပါေသးတယ္။ ဒီေတာ႔ အေမ အာလူးဟင္းခ်က္ရင္ ဟင္း မေကာင္းဘူး ေအာ္ၿပီး ထြက္မေျပးပါနဲ႔။ စားျဖစ္ေအာင္စားလိုက္ပါ။

၅။ ကညႊတ္

play
 

အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ လက္တြဲတာက ဘယ္ေတာ႔မွ မမွားပါဘူး။ ကညႊတ္ေတြမွာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ိဳးရွိမယ္႔ အယ္လ္ကာလီအက်ိဳးသက္ေရာက္မႈေတြ ရွိပါတယ္။ တကယ္တမ္း ေျပာရရင္ ကညႊတ္ေတြဟာ အယ္လ္ကာလီအၾကြယ္ဝဆံုး အစားအေသာက္ေတြပါပဲ။ အစားအေသာက္ေတြအကုန္လံုးကို အယ္လ္ကာလီဘယ္ေလာက္ၾကြယ္ဝလဲဆိုတဲ႔ စံႏႈန္းနဲ႔ တိုင္းတာလိုက္မယ္ဆိုရင္ ကညႊတ္ပင္က ထိပ္ဆံုးနားမွာ စာရင္းဝင္ပါတယ္။

Source: youngisthan

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video