ထိုင္းလိုဆိုရင္ (tod man pla) လို႔ေခၚတဲ႔ ထိုင္းငါးအသားျပားေၾကာ္ဟာ ထိုင္းႏိုင္ငံမွာေတာ႔ လမ္းေဘးအစားအစာထဲမွာ ဘုရင္တစ္ပါးပါပဲ။ ထိုင္းႏိုုင္ငံၿမိဳ႕ႀကီးေတြရဲ႕ ညေစ်းတန္းေတြ၊ လမ္းေဘးဆိုင္ေတြမွာ ေရာင္းခ်ၿပီး သေရစာအျဖစ္၊ ထမင္းနဲ႔ တြဲဖက္စားလို႔ရတဲ႔ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးအျဖစ္ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီလို ထိုင္းႏိုင္ငံမွာ နာမည္္ေက်ာ္ street food တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔ ထိုင္း ငါးအသားျပားေၾကာ္ကို အိမ္မွာကိုယ္တိုင္လုပ္စားႏိုင္ေအာင္ နည္းလမ္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

play

 

ျပဳလုပ္နည္း

 

ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ႔... လတ္ဆတ္တဲ႔ အရိုးထုတ္ၿပီးသား ငါးအသား (ဥပမာ။ ငါးႀကီးဆီထုတ္လို႔ရတဲ႔ ပင္လယ္ငါးႀကီးအသား) (၁) ေပါင္ခြဲခန္႔၊ ၾကက္ဥ (၂) လံုး၊ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ (၁/၂) ဇြန္း၊ နံနံပင္ ႏုတ္ႏုတ္စင္းၿပီး လက္ဖက္ရည္္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ စပါးလင္ ႏုတ္ႏုတ္စင္းၿပီး လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂) ဇြန္းခန္႔၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (၃) ပင္ခန္႔၊ ၾကက္သြြန္နီဥ အေသး (၂) လံုး၊ ပဲသီးစိမ္း (၁/၂) ေပါင္၊ သံပုရာရည္ (၁) ဇြန္း၊ ပုဇြန္ အႏွစ္ (၁) ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ (၁) ဇြန္း၊ ငရုပ္သီးေျခာက္ (၁၀) ေတာင္႔ခန္႔၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ (၁) ခြက္တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

စတင္ျပဳလုပ္ေတာ႔မယ္ဆိုရင္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ စပါးလင္၊ နံနံပင္၊ သံပုရာရည္၊ ေထာင္းၿပီးသား ငရုပ္သီးေျခာက္၊ ဆားနဲ႔ ပုဇြန္အႏွစ္တို႔ကို ႀကိတ္စက္ထဲထည္႔ၿပီး ေရာေမႊလိုက္ပါ။ တစ္သားတည္းက်သြားသည္အထိေပါ႔။ ၿပီးရင္ ရလာတဲ႔ဟင္းအႏွစ္နဲ႔ ငါးကို အသားႀကိတ္စက္ထဲမွာ ေရာေမႊလိုက္ပါ။

play

 

ၿပီးၿပီဆိုုရင္ ရလာတဲ႔ငါးအသားလံုးကို ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲမွာ ၾကက္ဥ (၂) လံုးရယ္၊ ငံျပာရည္ရယ္ထည္႔ၿပီး နယ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ပဲသီးစိမ္း ပဲေတာင္႔ရွည္ကို ပါးပါးလွီးၿပီး ငါးအသားလံုးထဲမွာ ေရာေပးလိုက္ပါဦး။ ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးစံုၿပီဆိုရင္ လက္အိတ္အပါးတစ္ထည္စြပ္ၿပီး ငါးအသားနဲ႔ တျခားပါဝင္ပစၥည္းေတြကို နံ႕စပ္သြားေအာင္ (၇) မိနစ္ခန္႕လံုးေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ (၁၀) မိနစ္ေလာက္ ဒီတိုင္းႏွပ္ထားေပးလိုက္ပါ။

ၿပီးရင္ လက္ကိုဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ နည္းနည္းစြတ္ၿပီး ငါးအသားလံုးကို စက္ဝိုင္းပံုုသ႑ာန္ ငါးအသားျပားေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ပံုသြင္းေပးလိုက္ပါ။ ပံုစံဝင္ေအာင္ ဇြန္းေလးတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ဖိေပးလို႔လည္း ရပါတယ္။ ၿပီးရင္ ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီကိုထည္႔ၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။

ဆီပူၿပီဆိုေတာ႔မွ ငါးအသားျပားေလးေတြကို ဆီပူထဲထည္႔ၿပီး ေရႊအိုေရာင္ သမ္းလာသည္အထိ ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ ေၾကာ္ၿပီးလို႔ရတဲ႔ ငါးအသားျပားေၾကာ္ေလးေတြကိုေတာ႔ စကၠဴတစ္ရွဴးေပၚမွာ ဆီစစ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ သခြားသီးသုပ္ (သို႔) ထမင္းျဖဴနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးေပးႏိုင္ပါတယ္။

Source: 196flavors

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video