စိုစြတ္မႈေၾကာင္႔ စိတ္ရႈပ္ရတာကလြဲရင္ မိုးရာသီကို လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ အပူပိုင္းေဒသတစ္ခုျဖစ္တာနဲ႔ အားေလ်ာ္စြာ ေႏြဆိုရင္ အေသပူတဲ႔ ႏိုင္ငံတစ္ႏုိင္ငံမွာ ေနထုိင္ေနရတဲ႔အတြက္ မိုးရာသီကိုု ကြ်န္ေတာ္တို႔ေတြ ခ်စ္ခင္ႏွစ္သက္ၾကတာပါ။

play

 

ဒါေပမယ္႔ ကြ်န္ေတာ္တို႔ခ်စ္တဲ႔ မိုးရာသီဟာ က်န္းမာေရးကို ဆိုးရြားေစတဲ႔ ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊား ကူးစက္မႈေတြကိုလည္း ယူေဆာင္လာပါေသးတယ္။ ဥပမာ.. ၾကက္ငွက္တုပ္ေကြးတို႔၊ H1N1 တို႔ဟာ မိုးရာသီနဲ႔အတူ ပါလာတဲ႔ တုပ္ေကြးေရာဂါေတြပါပဲ။ ဒါေၾကာင္႔ မိုးရာသီမွာ သင္႔တင္႔မွ်တတဲ႔ အသီးအႏွံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို စားသံုးတတ္ဖို႔လည္း လိုအပ္ပါတယ္။ ေအာက္မွာ ေဖာ္ျပထားတာကေတာ႔ မိုးရာသီမွာ မျဖစ္မေနစားသံုးေပးသင္႔တဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြပါပဲ။

၁။ ဘူးသီး

play
 

ဘူးသီးကို မိုးရာသီမွာ စားသံုးဖို႔အသင္႔ေတာ္ဆံုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳထားၾကတာ ၾကာပါၿပီ။ အမွ်င္ဓာတ္လည္း ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ႔ ဘူးသီးဟာ က်န္းမာတဲ႔ အစာေျခလမ္းေၾကာင္း တစ္ခုကိုလည္း ျဖစ္ေပၚလာေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ သံဓာတ္၊ ဗိုက္တာမင္ ဘီနဲ႔ စီတို႔လည္း ၾကြယ္ဝၿပီး antioxidant အျဖစ္လည္း လုပ္ေဆာင္ေပးၾကပါတယ္။ ကယ္လိုရီလည္း နည္းပါးတဲ႔ အသီးအႏွံ တစ္မ်ိဳးျဖစ္လို႔ ဝမ္းဗိုက္ေလး ခ်ပ္ခ်ပ္ရပ္ရပ္ျဖစ္ေအာင္လည္း ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး

play
 

အခါးအရသာကို မႀကိဳက္တဲ႔သူေတြအတြက္ေတာ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ ဟင္းလ်ာထဲမွာပါဝင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေပမယ္႔ သူ႕မွာမ်ားျပားလွတဲ႔ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ပါရွိပါတယ္။ ဗိုက္တာမင္ စီၾကြယ္ဝတဲ႔အတြက္ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ခုလိုတုပ္ေကြးရာသီနဲ႔ေတာ႔ အလိုက္ဖက္ဆံုးပါပဲ။ က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ေစဖို႔အတြက္ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမႊားေတြကို ခုခံတိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္တဲ႔ ဂုဏ္သတၱိေတြလည္း ပါရွိပါတယ္။

၃။ ေရႊဖရံုသီး

play
 

ေရႊဖရံုသီးဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္ရံုတစ္ခုတည္းသာမက စားရတာလည္း အရသာရွိပါတယ္။ ေရႊဖရံုသီးဟင္း၊ ေရႊဖရံုသီးေဖ်ာ္ရည္ အစရွိသျဖင္႔ မ်ိဳးစံုလုပ္စားလို႔လည္း ရပါတယ္။ ဗိုက္ေအာင္႔ျခင္း၊ အက္ဆစ္မ်ားျခင္း၊ ႏွလံုးနာက်င္ျခင္းတို႔ကို ကာကြယ္ေပးတဲ႔ ဓာတ္ေတြလည္းပါရွိသလို အစာေျခလမ္းေၾကာင္းကိုလည္း ေခ်ာေမြ႕ေစပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္လည္း ၾကြယ္ဝတဲ႔အတြက္ အူလမ္းေၾကာင္းေရာဂါေတြကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၄။ အာလူးနဲ႔ ကန္စြန္းဥ

play
 

အာလူးနဲ႔ ကန္စြန္းဥဟာလည္း မိုးရာသီမွာ စားသံုးေပးသင္႔တဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ အရသာရွိသလို ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊားေပါက္ဖြားမႈေတြကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ႔ အာလူးကို ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ ကန္စြန္းဥကေတာ႔ မီးေလးဖုတ္ၿပီး ႏွမ္းဆီေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ တို႔စားရင္ အလြန္အရသာရွိတဲ႔ သေရစာတစ္မ်ိဳးပါ။ ကိုယ္ခံအားကိုလည္း ျမွင္႔တင္ေပးတဲ႔အတြက္ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမႊားေတြ ကိုယ္ထဲဝင္မလာေအာင္လည္း တားဆီးေပးပါတယ္။

Source: food.ndtv

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video