AD
AD
AD

အာလူးေၾကာ္ကို လူတိုင္းႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ ရုပ္ရွင္ရံုထဲမွာ ကိုယ္႔ေဘးနားကလူ ဝယ္မလာေစခ်င္ဆံုး အစားအစာကလည္း အာလူးေၾကာ္ပဲ ျဖစ္ပါလိမ္႔မယ္။ အာလူးေၾကာ္ထုပ္သံ တဂြ်တ္ဂြ်တ္နဲ႔ အာလူးေၾကာ္ဝါးသံက လူကို စိတ္အေႏွာင္႔အယွက္ျဖစ္ေစပါတယ္။

play

 

အာလူးေၾကာ္ထုပ္ေတြ ဘာလို႔အသံက်ယ္

play
 

ဒါေပမယ္႔ Oxford တကၠသိုလ္က ပါေမာကၡတစ္ေယာက္က အာလူးေၾကာ္ထုပ္ေတြ ဘာေၾကာင္႔အသံအရမ္းထြက္ရလဲဆိုတာနဲ႔ အာလူးေၾကာ္ေတြကိုယ္ႏႈိက္ကလည္း ဝါးလိုက္ရင္ တဂြ်တ္ဂြ်တ္ျမည္သံ ဘာလို႔ အသံက်ယ္ရတာလဲဆိုတာကို ရွင္းျပထားပါတယ္။

သုေတသနစိတ္ပညာ ပါေမာကၡတစ္ဦးျဖစ္တဲ႔ Charles Spence ဟာ အာလူးေၾကာ္ထုပ္ေတြနဲ႔ အာလူးေၾကာ္ေတြ စိတ္အေႏွာင္႔အယွက္ ျဖစ္ေလာက္ေအာင္ ဘာလို႔ အသံက်ယ္ရလဲဆိုတဲ႔အေၾကာင္းကို သုေတသနတစ္ခု ျပဳလုပ္ခဲ႔ပါတယ္။ အဲဒီမွာ ေတြ႕ရွိရတဲ႔အခ်က္ကေတာ႔ အဲဒီလိုအသံထြက္ျခင္းက အာလူးေၾကာ္ရဲ႕အရသာကို ပိုုမိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္တဲ႔။

စမ္းသပ္မႈတစ္ခု ျပဳလုပ္

play
 

ပေရာ္ဖက္ဆာ Spencer ရဲ႕အဆိုအရေတာ႔ ခင္ဗ်ားသာ အာလူးေၾကာ္ထုပ္ကထြက္တဲ႔ တဂြ်တ္ဂြ်တ္ျမည္သံကို ၾကားရရင္ အာလူးေၾကာ္ရဲ႕ ပိုမိုေကာင္းမြန္တဲ႔ အရသာကိုလည္း ခံစားႏိုင္ပါမယ္တဲ႔။ သူက ပါဝင္သူေတြအားလံုးကို အသံလုပ္တဲ႔ နားအုပ္နားၾကပ္ (Headphones) တပ္ခိုင္းၿပီး အာလူးေၾကာ္စားခိုင္းတဲ႔ အသံစမ္းသပ္မႈတစ္ခုကို ျပဳလုပ္ခဲ႔ပါတယ္။ ပါဝင္သူအားလံုးက အာလူးေၾကာ္ရဲ႕ တဂြ်တ္ဂြ်တ္ ျမည္သံမၾကားရတဲ႔အခါ အာလူးေၾကာ္အရသာက ဆီေခ်းေစာ္နံၿပီး ေပ်ာ႔ဖတ္ေနသလိုု ခံစားရပါတယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။

play

 

ပေရာ္ဖက္ဆာ Spence ရဲ႕သီအိုရီအရေတာ႔ အာလူးေၾကာ္ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်သူေတြကလည္း ဒီဗဟုသုတကိုပဲ အသံုးခ်ၿပီး အာလူးေၾကာ္ထုပ္ေတြကို အသံက်ယ္ႏိုင္သမွ် က်ယ္က်ယ္ထြက္ေအာင္ ျပဳလုပ္ထားၾကတာလို႔ ဆုိပါတယ္။ ပေရာ္ဖက္ဆာ Spence က "အစားအေသာက္တစ္ခုမွာ အေရာင္အဆင္း၊ အနံ႕၊ အရသာေတြသာမက အသံကလည္း အေရးပါေနပါတယ္။

အထူူးသျဖင္႕ ထုပ္ပိုးထားတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြက ထြက္တဲ႔အသံေတြေပါ႔။ ဥပမာ အာလူးေၾကာ္ထုပ္က ထြက္တဲ႔ တဂြ်တ္ဂြ်တ္ျမည္သံ၊ ရွန္ပိန္အရက္ပုလင္းတစ္လံုးေဖာက္လိုက္ခ်ိန္မွာ ထြက္လာတဲ႔ ေဖာက္ခနဲ၊ ရွဲခနဲ ျမည္သံ။ ဒီအသံေတြက ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕စိတ္ကို လႈံ႕ေဆာ္ေပးၿပီး အသံေနာက္ကလိုက္ပါလာမယ္႔ အရသာကို မသိစိတ္က ပံုေဖာ္ထားႏိုင္ေစပါတယ္။"

"မားကက္တင္းသမားတစ္ေယာက္ေယာက္က ဒီလိုေတြးခဲ႔တာလည္း ျဖစ္ပါလိမ္႔မယ္။ ဒီအစားအစာက အသံ တဂြ်တ္ဂြ်တ္ျမည္မယ္႔ ဝါးစရာတစ္မ်ိဳး။ ဒါေၾကာင္႔ ထုပ္ပိုးရာမွာလည္း လိုက္ဖက္ညီေအာင္ တဂြ်တ္ဂြ်တ္ျမည္ေနမွျဖစ္မယ္ ဆိုၿပီး ေတြးခဲ႔တာျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္" လို႔လည္း သူကဆိုပါေသးတယ္။

ဒီသုေတသနဟာ Nottingham တကၠသိုလ္က အစားအေသာက္ဓာတုေဗဒ ပါေမာကၡ Dr. Ian Fish ရဲ႕ လက္ဖက္ရည္ထဲကို ဘီစကစ္မုန္႔ႏွစ္စားျခင္းက မုန္႕ရဲ႕အရသာကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစတယ္ဆိုတဲ႔ ေတြ႕ရွိခ်က္ေနာက္မွာ ျပဳလုပ္ခဲ႔တာျဖစ္ပါတယ္။

ဘာပဲေျပာေျပာ ေနာက္ဆိုရင္ ရုပ္ရွင္ရံုထဲမွာ ေဘးကလူ အာလူးေၾကာ္ တဂြ်တ္ဂြ်တ္နဲ႔ ဝါးေနရင္ နည္းနည္း နားလည္ေပးႏိုင္ၿပီေပါ႔။

Source: Dailymail

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD
AD