AD
AD
AD

လက္ဖက္ရည္ဟာ ေရၿပီးရင္ ကမၻာေပၚမွာ ဒုတိယေျမာက္ လူေသာက္အမ်ားဆံုး အေဖ်ာ္ယမကာတစ္မ်ိဳးပါပဲ။ ကမၻာေပၚမွာလည္း လက္ဖက္စိမ္း (green Tea)၊ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (black tea) အစရွိသျဖင္႔ လက္ဖက္ရည္အမ်ိဳးအစားေပါင္းလည္း မ်ားစြာရွိပါတယ္။

play

 

တစ္ခါသံုးလက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ေတြ ဘာေၾကာင္႔လိုအပ္

play
 

လက္ဖက္ရည္ေသာက္ျခင္းဟာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕ေန႔စဥ္ဘဝနဲ႔ ယဥ္ေက်းမႈရဲ႕ အဓိကအစိတ္အပိုင္းတစ္ခုလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေရွးတံုးကဆိုရင္ လက္ဖက္ရည္ကို ခရားအိုးအႀကီးႀကီးေတြနဲ႔ တည္ၾကပါတယ္။ တစ္ခြက္စာေလာက္ရဖို႔အတြက္ ေရေႏြးတစ္အိုးစာမွာ လက္ဖက္ေျခာက္ေတြအမ်ားႀကီး ထည္႔တည္ေတာ႔ ဆံုးပါးမႈေတြျဖစ္လာရပါတယ္။

ဒီလိုနဲ႔ တစ္ခါေသာက္ လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္္ေလးေတြ ေပၚေပါက္လာရတာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ ကြ်န္ေတာ္တုိ႔ေတြ လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ေတြကို ဘာေၾကာင္႔လိုအပ္တာလဲ။

play

လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ေတြကို တီထြင္ခဲ႔ရတဲ႔ အဓိကရည္ရြယ္ခ်က္ကေတာ႔ ပိုမိုအဆင္ေျပေခ်ာေမြ႕မႈရွိဖို႔ပါပဲ။ လက္ဖက္ရည္တစ္ခြက္ ေသာက္ခ်င္လာတိုင္း လက္ဖက္ေျခာက္ေတြထည္႔ၿပီး လက္ဖက္ရည္ တစ္အိုးႀကီး တည္မယ္႔အစား တစ္ခြက္စာ လက္ဖက္ေျခာက္ ထုပ္ေလးေတြနဲ႔ တည္လိုက္တာက ပိုမိုအဆင္ေျပသလို အေလအလြင္႔လည္း နည္းပါးပါတယ္။

လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ေတြ ေပၚေပါက္လာမႈေၾကာင္႔ ရံုးခန္းေတြထဲမွာ၊ ေလယာဥ္ေပၚမွာ လက္ဖက္ရည္ေဖ်ာ္ႏိုင္လာၾကပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အရသာေကာင္းမြန္ေစဖို႔အတြက္ လက္ဖက္ရည္ေဖ်ာ္ၿပီးတာနဲ႔ လက္ဖက္ေျခာက္ဖတ္ေတြကိုလည္း ဖယ္ရွားပစ္ရပါမယ္။ လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ေတြက အထုပ္ေလးနဲ႔ဆိုေတာ႔ စစ္ထုတ္မယ္႔ဇကာမလိုအပ္ေတာ႔ပါဘူး။

ဒီေတာ႔ လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ရဲ႕ အသံုးဝင္မႈ၊ လူႀကိဳက္မ်ားမႈနဲ႔ လက္ဖက္ရည္ေဖ်ာ္တဲ႔ပံုစံမွာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕အျပဳအမူေတြ ေျပာင္းလဲသြားမႈတို႔ဟာ ျငင္းခုန္ေနရမယ္႔႔ အေၾကာင္းအရာတစ္ရပ္ မဟုတ္ေတာ႔ပါဘူး။ ေဆြးေႏြးစရာရွိလာတာက အဲဒီ လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ကို ဘယ္သူတီထြင္ခဲ႔လဲဆိုတာပါပဲ။

လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ကို ဘယ္သူတီထြြင္ခဲ႔လဲ

play

 

ဒီေမးခြန္းရဲ႕ေနာက္ကြယ္မွာ လူသိမ်ားတဲ႔ေနာက္ခံဇာတ္ေၾကာင္း ႏွစ္ခုရွိပါတယ္။ လူသိအမ်ားဆံုးကေတာ႔ လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ကို တီထြင္ခဲ႔တာ နယူးေရာ႔ခ္ၿမိဳ႕က လက္ဖက္ေျခာက္ကုန္သည္ Thomas Sullivan ဆိုတာပါပဲ။ ၁၉၀၈ ခုႏွစ္တံုးက သူဟာ သူ႔ရဲ႕ပံုမွန္ေဖာက္သည္ေတြဆီကို လက္ဖက္ေျခာက္ဖတ္ေလးေတြကို ပိုးသားအိတ္ငယ္ေလးေတြထဲမွာ ထည္႔သြင္းၿပီး ပို႔လႊတ္ခဲ႔ပါတယ္။

အဲဒီမွာ သူ႔ရဲ႕ေဖာက္သည္ေတြက ပိုးအိတ္ထဲက လက္ဖက္ေျခာက္ဖတ္ေတြကို ခြက္ထဲေလာင္းထည္႔ၿပီး မေဖ်ာ္ဘဲ ပိုးအိတ္ေတြကို ေရေႏြးထဲထည္႔စိမ္ၿပီး ေဖ်ာ္ခဲ႔ၾကပါတယ္။ ဒီလိုေတြျဖစ္ေနတာကို Thomas က အစတံုးက သတိမျပဳမိဘဲ ေနာက္ပိုင္းက်မွ ေဖာက္သည္ေတြက လက္ဖက္ေျခာက္ေတြကို အိတ္ငယ္ေလးေတြနဲ႔ ထည္႔မပို႔လို႔ဆိုၿပီး ကြန္ပလိန္းေတြတက္ၾကေတာ႔မွ သိပါတယ္။

ဒီလိုနဲ႔ ေနာက္ပိုင္းက်ေတာ႔ သူဟာလက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ေတြကို စီးပြားျဖစ္ျပဳလုပ္ေရာင္းခ်ဖို႔ အၾကံရလာပါေတာ႔တယ္။ ပိုးထည္က ေစ်းႀကီးတဲ႔အတြက္ ေနာက္ပိုင္းမွာ ပိတ္စကို ေျပာင္းလဲအသံုးျပဳခဲ႔ပါတယ္။ လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ေတြဟာ မေတာ္တဆ ေပၚေပါက္လာတယ္လို႔လည္း ေျပာလို႔ရပါတယ္။

ဇာတ္လမ္းေနာက္တစ္ပုဒ္

play
 

ဒါေပမယ္႔ လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ေပၚေပါက္လာတာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ေနာက္ထပ္ဇာတ္လမ္းတစ္ပုဒ္ ရွိပါေသးတယ္။ ၁၉၀၁ ခုႏွစ္ တံုးက Thomas Sullivan လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ကို မေတာ္တဆ မတီထြင္မိခင္ကတည္းက ဝစ္ကြန္ဆင္ျပည္နယ္က Roberta C. Lawson နဲ႔ Mary Molaren ဆိုတဲ႔ အမ်ိဳးသမီးႏွစ္ေယာက္က လက္ဖက္ရြက္ထည္႔အိတ္ဆိုတဲ႔ ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးအတြက္ မူပိုင္ခြင္႔ တင္ခဲ႔ပါတယ္။

အဲဒီပစၥည္းက ယေန႔ေခတ္မွာ ကြ်န္ေတာ္တို႔အသံုးျပဳေနတဲ႔ လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ေတြနဲ႔ ေတာ္ေတာ္ဆင္တူပါတယ္တဲ႔။ သူတို႔က လက္နဲ႔ခ်ဳပ္ထားတဲ႔ ဇကာကြက္ပံုစံ အဝတ္စနဲ႔ ဒီဇိုင္းဆြဲျပဳလုပ္ခဲ႔ပါတယ္။ သူတို႔ရဲ႕အိုင္ဒီယာကေတာ႔ လက္ဖက္ရည္အေလအလြင္႔ ေလ်ာ႔ပါးဖို႔နဲ႕ လက္ဖက္ေျခာက္ေတြကို တစ္ေနရာထဲမွာစုထားရင္ လက္ဖက္ရည္ေျခာက္ဖတ္ေတြကို ခြက္ထဲမွာ ေမ်ာမေနေစဖို႔ပါပဲ။ (လက္ဖက္ေျခာက္ဖတ္ေတြ ခြက္ထဲေမ်ာေနရင္ ေသာက္ေနရင္း ပါးစပ္ထဲ လက္ဖက္ေျခာက္ဖတ္ေတြ ဝင္လာႏိုင္တယ္ေလ။)

အဲဒီပံုျပင္ေတြ၊ ေနာက္ခံဇာတ္လမ္းေတြ ဘယ္ေလာက္ထိ အခ်က္အလက္ခိုင္မာမႈရွိလဲဆိုတာကေတာ႔ ခုခ်ိန္ထိ ျငင္းခုန္ေနရတံုးပါပဲ။ လူသိမ်ားတဲ႔ Sullivan ရဲ႕ဇာတ္လမ္းက်ေတာ႔ စာရြက္စာတမ္း သက္ေသမရွိသလို Molaren နဲ႔ Lawson တို႔က်ျပန္ေတာ႔လည္း မူပိုုင္ခြင္႔တင္ခဲ႔ေပမယ္႔ စီးပြားေရးအရ ေအာင္ျမင္မႈရွိခဲ႔ပံုမေပၚပါဘူး။ ဘယ္သူပဲ တီထြင္ခဲ႔သည္ျဖစ္ပါေစ။

ဒီလို အံ႕ၾသဖြယ္အၾကံဉာဏ္ကို ေဖာ္ထုတ္ခဲ႔တဲ႔အတြက္ သူတို႔ကို ကြ်န္ေတာ္တို႔ ေက်းဇူးတင္ရမွာပါပဲ။ လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ေတြက ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕ဘဝေတြကို ပိုုမိုလြယ္ကူေစခဲ႔တာလည္း အမွန္ပါပဲ။ ၁၉၂၀ ခုႏွစ္ေလာက္မွာေတာ႔ လက္ဖက္ေျခာက္ထုပ္ေတြဟာ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္သံုးမႈပံုစံအသစ္အျဖစ္ လံုးဝဥႆံုေျပာင္းလဲသြားခဲ႔ပါတယ္။

Source: Food.Ndtv

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD