AD
AD
AD

အစားအေသာက္ဆိုတာ တြဲဖက္စားသံုးသင္္႔တဲ႔ အစားအေသာက္ရွိသလို တြဲဖက္စားသံုးဖို႔မသင္႔တဲ႔ အစားအေသာက္ေတြလည္း ရွိပါတယ္။ တခ်ိဳ႕အစားအေသာက္ေတြက သူ႕ခ်ည္းပဲစားရင္ ဘာမွမျဖစ္ေပမယ္႔ တြဲဖက္စားသံုးမိတဲ႔အခါ ေအာ႔အန္တာ၊ မူးေဝတာ၊ ဝမ္းေလွ်ာတာ၊ အခန္႕မသင္႔ရင္ ေသဆံုးတာတို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

ေအာက္မွာေဖာ္ျပထားတဲ႔ အစားအေသာက္တြဲဖက္မႈေတြကေတာ႔ ရုတ္တရက္ ဘာလကၡဏာမွျပမွာမဟုတ္ေပမယ္႔ ေရရွည္မွာက်န္းမာေရးအတြက္ မသင္႔ေတာ္တဲ႔ အစားအေသာက္တြဲစပ္မႈေလးေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

၁။ ကိုကိုးမႈန္႔နဲ႔ ႏြားႏို႔

play
 

ကုိကုိးမႈန္႔မွာ oxalic acid ၾကြယ္ဝၿပီး ၄င္းက ကယ္လ္ဆီယမ္စုပ္ယူမႈကို ပိတ္ဆို႔တားဆီးထားပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ကိုကိုးမႈန္႔ကို ကယ္လ္ဆီယမ္ၾကြယ္ဝတဲ႔ ႏြားႏို႔လို အစားအေသာက္မ်ိဳးနဲ႔ ေရာလိုက္တဲ႔အခါ oxalate crystal လို႔ေခၚတဲ႔ အစိုင္အခဲေတြ ျဖစ္လာေစပါတယ္။

ဒါဟာ ေက်ာက္ကပ္က်န္းမာေရးအတြက္ သိပ္ေကာင္းတဲ႔အရာေတြေတာ႔ မဟုတ္ပါဘူး။ (ေက်ာက္တည္ေစႏိုင္ပါတယ္။) တစ္ပတ္ကို တစ္ခြက္ေလာက္ေသာက္တာ ျပႆနာမရွိေပမယ္႔ ေက်ာက္ကပ္မေကာင္းတဲ႔ သူေတြဆိုရင္ သတိျပဳေရွာင္ၾကဥ္သင္႔ပါတယ္။

၂။ အသီးအရြက္သုပ္နဲ႔ သံပုရာရည္/ ရွာလကာရည္

play
 

အစိမ္းေရာင္ဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲမွာ ေတြ႕ရွိရတဲ႔ Carotenoid လိုမ်ိဳး ဗိုက္တာမင္နဲ႔ တန္ဖိုးရွိတဲ႔ အာဟာရဓာတ္ေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲကို လြယ္ကူစြာစိမ္႔ဝင္ႏိုင္ဖိုု႔အတြက္ အဆီဓာတ္ေတြ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ အသီးအရြက္သုပ္ (salad) ေတြကို သံပုရာရည္/ ရွာလကာရည္ေလာင္းၿပီးပဲ သုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ႔ က်န္းမာေရးအတြက္ သိပ္ၿပီး သင္႔ေတာ္မႈေတာ႔ မရွိပါဘူး။ ဒါေၾကာင္႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီနဲ႔ပဲ သုပ္ေပးသင္႔ပါတယ္။

 

၃။ ခ်ိစ္ pasta ေခါက္ဆြဲနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး

play
 

အီတလီေခါက္္ဆြဲ pasta ဟာ ခ်ိစ္နဲ႔ျပဳလုပ္ထားၿပီး ကစီဓာတ္ေတြ၊ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြြ သိပ္မ်ားတာေၾကာင္႔ အစာေၾကဖို႔ရာ ခဲယဥ္းပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕တံေတြးထဲမွာပါဝင္တဲ႔ ptyalin ဆိုတဲ႔ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးေၾကာင္႔ ခုလိုျဖစ္ရတာပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာေတာ႔ malic, oxalic နဲ႔ citric acid ေတြ ၾကြယ္ဝတဲ႔အတြက္ ကစီေျခဖ်က္ျခင္းကို တားဆီးပိတ္ပင္ႏိုင္ပါတယ္။ ခ်ိစ္ (ဒိန္ခဲ) ထဲမွာပါဝင္တဲ႔ ပရိုတိန္းဓာတ္ေတြက အေျခအေနကို ပိုမိုဆိုးရြားေစပါလိမ္႔မယ္။

၄။ ၾကက္ဥနဲ႔ ဝက္ေပါင္ေျခာက္

play
 

ဥေရာပမနက္စာေတြမွာ ပါဝင္တဲ႔ ၾကက္ဥနဲ႔ ဝက္ေပါင္ေျခာက္အတြဲဟာ ေပါင္မုန္႔တို႔၊ ေကာ္ဖီတို႔နဲ႔ ေပါင္းစပ္လိုက္ရင္ စားရတာအရသာရွိၿပီး ပရုိတိန္းဓာတ္လည္း ၾကြယ္ဝပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ သိပၸံပညာရွင္ေတြကေတာ႔ က်န္းမာေရးအတြက္ သိပ္မေကာင္းဘူးလို႔ ဆိုထားပါတယ္။ အဲဒီအတြဲကို အစာေျခႏိုင္ဖို႔အတြက္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ခႏၶာကိုယ္ဟာ စြမ္းအင္ေတြအမ်ားႀကီးကို အသံုးျပဳရပါတယ္။ မနက္ခင္းအခ်ိန္လို အားအင္ျပည္႔ဝေနရမယ္႔အခ်ိန္မွာ အစားတစ္လုပ္အတြက္နဲ႔ စြမ္းအင္အမ်ားႀကီး အသံုးျပဳပစ္ေတာ႔မလို႔လား။

၅။ ပီဇာနဲ႔ ဆိုဒါ

play
 

ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္၊ ပရိုတိန္းနဲ႔ ကစီဓာတ္ေတြကို ေပါင္းစပ္ျခင္းဟာလည္း ခႏၶာကိုယ္အတြက္ စြမ္းအင္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို အစာေျခဖို႔ရန္ အသံုးျပဳပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဆိုဒါထဲမွာပါတဲ႔ အခ်ိဳဓာတ္က အစာအိမ္လုပ္ေဆာင္မႈေတြကို ေႏွးေကြးေစပါတယ္။ ဒီလိုနဲ႔ ရင္ျပည္႔ရင္ကယ္ျဖစ္ျခင္းနဲ႔ ဝမ္းေဖာဝမ္းေရာင္ျဖစ္ျခင္းတို႔ဆီ ဦးတည္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ဒီ (၂) မ်ိဳးကို ေပါင္းစပ္လိုက္မယ္ဆိုရင္ အစာအိမ္ျပႆနာေတြအမ်ားႀကီး ၾကံဳေတြ႕ရႏိုင္ပါတယ္။

Source: Brightside

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD