AD
AD
AD

ထိုင္းအစားအစာေတြဟာ အစပ္အရသာကဲၿပီး အရသာရွိတဲ႔အတြက္ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာစားသံုးၾကတဲ႔ အစားအစာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ထိုင္းအစားအစာေတြဟာ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြနဲ႔ လွ်ာနဲ႔လည္း အစပ္အဟပ္တည္႔ၿပီး စားရတာအဆင္ေျပပါတယ္။

ထိုင္းရိုးရာအစားအစာေတြထဲမွာမွ ထိုင္းေခါက္ဆြဲေတြဟာလည္း နာမည္ႀကီးပါပဲ။ ထိုင္းကိုအလည္အပတ္ေရာက္ခဲ႔သည္ရွိေသာ္ မွာစားႏိုင္ေအာင္လို႔ ထိုင္းေခါက္ဆြဲေလးေတြအေၾကာင္း ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

၁။ ​ေကြ႔တယို

​ေကြ႔တယိုက​ေတာ့ လူတိုင္​းအသိ​ေပါ့။ အသားျပဳတ္​ရည္​ ၾကည္​ၾကည္​​ေလးမွာ ​​ေခါက္​ဆြဲ၊ အသားလံုး၊ ပဲပင္​​ေပါက္​​ေလးနဲ႔ စားလို႔​ေကာင္​းတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာလည္း အလြယ္တကူဝယ္စားလို႔ရေနၿပီ။ သူကက်ေတာ႔ အသုပ္နဲ႔ အရည္ဆိုၿပီး (၂) မ်ိဴး ေရြးခ်ယ္လို႔ရတယ္။

၂။ Boat noodle (kuaitiao ruea)

play
 

သူက အရင္​က ​ေလွနဲ႔​ေရာင္​းတဲ့ ​ေခါက္​ဆြဲမို႔ boat noodle လို႔​ေခၚတာ။ သံုးလုတ္​စာ​ေလာက္​ပဲပါတဲ့ ပြဲ​ေသး​ေလး​ေတြ​ ေရာင္​းတာမ်ားတယ္​။ တစ္ခါစားရင္​ ပန္​းကန္​အထပ္​လိုက္​ျဖစ္​​ေအာင္​စားယူရတယ္​။ ၾကက္သားနဲ႔ အမဲသား (၂) မ်ိဳးရႏိုင္တယ္။ ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ ဆီတို႔ဖူးတို႔နဲ႔ ေရာေႏွာျပဳလုပ္ထားတဲ႔အတြက္ အရသာကေတာ႔ နည္းနည္းျပင္းတယ္။ အသားလံုးတို႔၊ ဝက္အသည္းတို႔လည္း ပါတယ္။

သူ႔​ေခါက္​ဆြဲဟင္​းရည္​က အရည္​ျပစ္​ျပစ္​ အ​ေရာင္​မဲမဲခ်ိဳခ်ိဳ။ ဘာလို႔လည္​းဆို​ေတာ့ သူ႔အဓိက ပါဝင္​ပစၥည္​းက ဝက္​​ေသြး။ ​႐ိုး႐ိုး​ေကြ႔သယိုထဲကို ဝက္​​ေသြး​ေရာလိုက္​တာ။ အဲ့ဒါ​ေၾကာင္​့အရသာက ပို​ေလးၿပီး အ​ေရာင္​ကမဲ​ေနတာ။ ၾကက္​​ေသြးခဲ ဘဲ​ေသြးခဲ​ေတာင္​စားၾက​ေသးတာပဲ။ ဒီေလာက္ကေတာ႔ ေအးေဆးပါ။ ဟုတ္တယ္ဟုတ္။

၃။ Khao Soi (​ေခါက္​ဆိြဳင္​)

play
 

သူက​ေတာ့ ၾကက္​သားအုန္​းႏို႔​ေခါက္​ဆြဲ။ ျမန္​မာ အုန္​းႏို႔​ေခါက္​ဆြဲနဲ႔အရသာ ဆင္​ဆင္​ကို နည္​းနည္​းပိုခ်ိဳတယ္​။ အုန္​းႏို႔​ေခါက္​​ဆြဲဖတ္​ ​ေခါက္​ဆြဲအႂကြပ္​​ေၾကာ္​ ၾကက္​​ေပါင္​ တစ္​​ေပါင္​ပါမယ္​။ အဲ့ဒါကို အအီ​ေျပ​ေအာင္​ မုန္​လာရြက္​အခ်ဥ္​ (အစိမ္​းခ်ဥ္​နဲ႔အရသာတူတယ္​) ၾကက္​သြန္​နီနဲ႔ သံပုရာရည္ ထည္႔စားလို႔လည္းရပါတယ္။

၄။ Nam Ngiao (နမ္ေညာ)

play
 

ဒါက​ေတာ့ ႐ွမ္​း​ေခါက္​ဆြဲနဲ႔ ခပ္​ဆင္​ဆင္​တူတယ္။ ၾကက္​သား၊ ၾကက္​႐ိုး၊ ၾကက္​​ေသြးခဲကို ခရမ္​းခ်ဥ္​သီးနဲ႔အရည္​စပ္​စပ္​ခ်က္​ထားၿပီး မုန္​႔ဟင္​းခါးဖတ္​နဲ႔စားရတာ။ ​ေဂၚဖီ၊ ပဲသီး၊ မုန္​လာရြက္​ခ်ဥ္​၊ ပဲပင္​​ေပါက္​၊ ပင္​စိမ္​းရြက္​​ေတြ ထည့္စားတယ္​။ ထိုင္းမွာေတာ႔ Nam Ngiao (နမ္ေညာ) ေခါက္ဆြဲကို ရွမ္းလူမ်ိဳးေတြရဲ႕ ခ်က္ျပဳတ္နည္းလို႔ပဲ ဆိုၾကတယ္။

၅။ Khanom chin kaeng khiao wan kai (ထိုင္း မုန္႔ဟင္းခါး)

play
 

ဒါက​ေတာ့ ၾကက္​သားနဲ႕ ၾကက္​႐ိုးကို ခရမ္​းသီးနဲ႔ green curry လိုခ်က္​ထားတာကို မုန္​႔ဟင္​းခါးဖတ္​နဲ႔စားရတဲ႔ ထိုင္းရိုးရာ အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ Khanom chin ဆိုတာက မုန္​႔ဟင္​းခါးဖတ္​ကို​ ထုိင္းလိုေခၚတာျဖစ္ပါတယ္။

 

၆။ Namya (နမ္မ်ာ)

play
 

ဒီအစားအစာကလည္း မုန္​႔ဟင္​းခါးနဲ႔ဆင္​တယ္​။ ငါးဖယ္​လံုး​ေတြနဲ႔ ဟင္​းရည္​က မုန္​႔ဟင္​းခါးအရည္​ကို အုန္​းႏို႔နည္​းနည္​း​ ေရာထားသလိုမ်ိဳး... ခ်ိဳခ်ိဳ ပူပူစပ္​စပ္​အရသာမ်ိဳးပဲ။

၇။ ေကြက်ပ္

play
 

​ေကြက်ပ္​က​ေတာ့ ​ဆန္​ျပားဖတ္​ အလိပ္​လိုက္​​ေလး​ေတြကို ဟင္​းရည္​ခပ္​ျပစ္​ျပစ္​နဲ႔ ေရာစားရတာမ်ိဳး။ အထဲမွာေတာ႔ ၀က္​သား၊ ၀က္​အူ၊ ၀က္​အသည္​း​ေတြနဲ႔။ ​ထိုင္းေရာက္ဖူးတဲ႔သူတိုင္း ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားဖူးၾကမယ္ထင္ပါတယ္။

၈။ Yentafo (ယန္္တဖို)

play
 

ဟင္​းရည္​ပန္​း​ေရာင္​နဲ႔​ ေခါက္​ဆြဲကို ျမင္​ဖူးၾကမွာ​ေပါ့။ အဲ့ဒါ ယန္​တဖို ပဲ။ အရည္​ပန္​း​ေရာင္​ၾကည္​ၾကည္​က်ဲက်ဲ။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္​ခ်ိဳခ်ိဳအရသာ​ေလးနဲ႔။ စားလို႔လည္း ေကာင္းပါတယ္။

၉။ ဖက္​ထိုင္​း

play
 

ဖက္​ထိုင္​းက​ေတာ့ ဆန္​စီး​ေၾကာ္​ပံုစံမ်ိဳး။ ရန္ကုန္မွာဆို eatfinity ဆိုတဲ႔ ထိုင္းဆိုင္မွာရတာ ေတြ႕ဖူးတယ္။ အသား​ေတြ၊ ပဲပင္​​ေပါက္​​ေတြနဲ႔ ျပန္သုပ္စားရတာ။ ခ်ိဳခ်ဥ္​စပ္​အရသာရွိတယ္။ တစ္ႀကိမ္တစ္ခါေလာက္ေတာ႔ ျမည္းစမ္းၾကည္႔သင္႔ပါတယ္။

၁၀။ ဖက္​ဆီယု

play
 

သူကက် ဆန္​ျပားကို ကုိက္​လန္​၊ မုန္ညင္း​​ရယ္​ အသားရယ္​နဲ႔​ေၾကာ္​ထားတာ။ ဆန္ျပားေၾကာ္သေဘာမ်ိဳးပါပဲ။

Source: ChoZinWin's Facebook

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD