AD
AD
AD

အခ်ိဳပြဲအျဖစ္ စားမလား။ တျခားပါဝင္ပစၥည္းေတြနဲ႔ေရာၿပီး အရသာပိုမိုေကာင္းမြန္ေအာင္ လုပ္မလား။ ဝိုင္ေဖာက္မလား စသျဖင္႔ ေနရာတိုင္းမွာ သံုးႏိုင္တဲ႔ အသီးတစ္မ်ိဳးကေတာ႔ စပ်စ္သီးပါပဲ။ ဘယ္ရီသီး မ်ိဳးႏြယ္ဝင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔ စပ်စ္သီးဟာ အစိမ္း၊ အနီ၊ အျပာ၊ ခရမ္းနဲ႔ အနက္ေရာင္ဆိုၿပီး အေရာင္အလိုက္ မ်ိဳးကြဲအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိပါတယ္။

play

 

စပ်စ္သီးကို ဝိုင္ေဖာက္ရာမွာ အဓိကအသံုးျပဳၾကေပမယ္႔ သူ႔မွာပါဝင္တဲ႔ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြအေၾကာင္းကိုေတာ႔ လူသိပ္မသိၾကေသးပါဘူး။ အဲဒါေတြကေတာ႔...

၁။ antioxidant ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တယ္

play

စပ်စ္သီးေတြဟာ antioxidant ၾကြယ္ဝတဲ႔ သစ္သီးေတြျဖစ္ပါတယ္။ စပ်စ္သီးထဲမွာ carotenoid တို႔ polyphenol တို႔လို အပင္ကထြက္တဲ႔ အာဟာရဓာတ္ေတြလည္း စံုလင္စြာပါရွိပါတယ္။ ေလ႔လာမႈေတြအရဆိုရင္ စပ်စ္သီးမွာပါဝင္တဲ႔ အဲဒီအာဟာရ ဓာတ္ေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါအခ်ိဳ႕ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေရးထိန္းသိမ္းဖို႔လည္း အေထာက္အကူျပဳေစႏိုင္ပါတယ္။

အဲဒီ အာဟာရဓာတ္ေတြထဲမွာမွ reseratrol ဆိုတဲ႔ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးဟာ ကင္ဆာဆဲလ္္ေတြျဖစ္ေစတဲ႔ free radical ေတြကုိ တားဆီးေပးသလို ေသြးတိုးေရာဂါမျဖစ္ေစဖို႔အတြက္ ေသြးေၾကာအက်ဥ္းအက်ယ္ကိုလည္း ထိန္းညွိေပးပါတယ္။ အာနိသင္အျပည္႔အဝရခ်င္ရင္ေတာ႔ အေစ႕ေတြကို ေထြးမထုတ္ဘဲ တစ္လံုး လံုးဝါးစားသင္႔ပါတယ္။

၂။ အေရျပားျပႆနာေတြကို တားဆီးေပးတယ္

play
 

စပ်စ္သီးထဲမွာပါဝင္တဲ႔ resveratrol ဓာတ္ဟာ အိုမင္းရင္႔ေရာ္ျခင္းနဲ႔ အေရျပားဆိုင္ရာ ျပႆနာေတြကို တားဆီးေပးပါတယ္။ ကယ္လီဖိုးနီးယားတကၠသိုလ္က သုေတသီေတြ ျပဳလုပ္တဲ႔ သုေတသနတစ္ခုအရဆိုရင္ reesveratrol ကို benzoyl peroxide ဆိုတဲ႔ ေဆးဝါးတစ္မ်ိဳးနဲ႔ ေပါင္းစပ္လိုက္ရင္ ဝက္ျခံျဖစ္ေစတဲ႔ ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊားေတြကို တိုက္ခိုက္ေခ်မႈန္းေပးႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

၃။ ပိုတက္စီယမ္ပမာဏ ျမင္႔မားစြာပါဝင္တယ္

စပ်စ္သီး (၁၀၀) ဂရမ္မွာ ပိုတက္စီယမ္ (၁၉၁) မီလီဂရမ္ပါဝင္ပါတယ္။ လူတစ္ေယာက္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲကို ဆိုဒီယမ္ပမာဏ နည္းနည္းပါ ထည္႔သြင္းၿပီး ပိုတက္စီယမ္ကို မ်ားမ်ားပိုထည္႔သြင္းမယ္ဆုိရင္ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြ အမ်ားႀကီး ရရွိႏိုင္ပါတယ္။

ေနာက္တစ္ခုက ပိုတက္စီယမ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ပိုလွ်ံေနတဲ႔ ဆိုဒီယမ္ေတြကိုလည္း တိုက္ဖ်က္ႏိုင္ပါေသးတယ္။ ခႏၶာကိုယ္္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ မ်ားျပားေနရင္ ကိုလက္စထေရာတက္ျခင္း၊ ေသြးေပါင္ခ်ိန္တက္ျခင္းနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းျခင္းတို႔ကို ျဖစ္မလာေအာင္ တားဆီးေပးပါတယ္။

 

၄။ အျမင္အာရံုအတြက္ေကာင္းတယ္

play
 

မီယာမီတကၠသိုလ္မွာ ျပဳလုပ္တဲ႔ သုေတသနတစ္ခုအရဆိုရင္ စပ်စ္သီးဟာ ေအာက္ဆီဂ်င္ဓာတ္ျပဳျခင္းေၾကာင္႔ျဖစ္တဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးျခင္းျဖင္႔ မ်က္စိက်န္းမာေရးကို တိုးတက္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ေန႕စဥ္အစားအေသာက္ထဲမွာ စပ်စ္သီးကို ထည္႔သြင္းစားသံုးေပးျခင္းဟာ ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုျဖစ္ေစတဲ႔ ပရိုတိန္းပမာဏေလ်ာ႔က်ေစသလို ျမင္လႊာထဲမွာ အကာအကြယ္ေပးႏိုင္တဲ႔ ပရုိတိန္းေတြလည္း တိုးတက္လာေစႏိုင္ပါတယ္။

၅။ ဦးေႏွာက္ရဲ႕လုပ္ေဆာင္မႈကိုလည္း ျမွင္႔တင္ေပးတယ္

play
 

ုသုေတသနအခ်ိဳ႕ကေဖာ္ျပေနတာက စပ်စ္သီးမွာပါဝင္တဲ႔ resveratrol ဟာ ဦးေႏွာက္ဆီကို ေသြးစီးဆင္းမႈကို ပိုမိုျမန္ဆန္ေစတဲ႔အတြက္ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါလိုမ်ိဳး ဦးေႏွာက္နဲ႔ပတ္သက္တဲ႔ ေရာဂါ ေဝဒနာ ခံစားေနသူေတြအတြက္ အက်ိဳးရွိေစပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဆြစ္ဇာလန္တကၠသိုလ္မွာ ျပဳလုပ္ခဲ႔တဲ႔ သုေတသနအရဆိုရင္ စပ်စ္သီးက ဦးေႏွာက္ကိုထိခိုက္ေစတဲ႔ free radical ေတြကိုလည္္း ဖယ္ရွားေပးပါတယ္တဲ႔။

Source: food.ndtv

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD
AD