AD
AD
AD

လူလယ္ေခါင္မွာ ေလလည္မိျခင္းဟာ ရွက္စရာကိစၥတစ္ခု မဟုတ္ေပမယ္႔ ေဘးလူေတြက ျပံဳးစိစိ၊ မႈန္ကုတ္ကုတ္နဲ႔ ၾကည္႔လာရင္ ရွက္ဖို႔ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းပါတယ္။ တစ္စံုတစ္ေယာက္ကို crush မိသလိုပါပဲ။ ေလလည္တယ္ဆိုတာလည္း ေအာင္႔ထားလုိ႔မရပါဘူး။

ေနာက္ၿပီး ေလထိုးေလေအာင္႔ေနၿပီဆိုရင္လည္း ကြ်န္ေတာ္တို႔ကို ေနမထိထိုင္မသာ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ေလေအာင့္ျခင္း၊ ေလလည္ျခင္းဟာ ဆိုးဝါးတဲ႔ က်န္းမာေရးအေျခအေနတစ္ခုေတာ႔ မဟုတ္ေပမယ္႔ အခ်ိန္ၾကာလာရင္ေတာ႔ ဆိုးဝါးတဲ႔ အေျခအေနတစ္ခုကို ကူးေျပာင္းသြားႏိုင္ပါတယ္။

၁။ ကစီဓာတ္မ်ားတဲ႔ အစားအစာေတြ

play
 

ေပါင္မုန္႔ေတြ၊ ထမင္းေတြ၊ အီတလီေခါက္ဆြဲေတြဟာ ကစီဓာတ္မ်ားတဲ႔ အစားအစာေတြျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔ကို အူသိမ္ကစုပ္ယူၿပီး သၾကားအျဖစ္ လြယ္ကူစြာ မၿဖိဳခြဲႏိုင္ပါဘူး။ ကစီဓာတ္ေတြကေတာ႔ အူမႀကီးထဲကို ဆက္လက္ဝင္ေရာက္သြားၿပီး ေလလည္ျခင္းကိုျဖစ္ေစတဲ႔ ဘက္တီးရီးယားေတြကို ထုတ္လုပ္ပါေတာ႔တယ္။

၂။ ပန္းေဂၚဖီ

play
 

ပန္းေဂၚဖီဟာ ဝိတ္ေလွ်ာ႔ရာမွာ အလြန္အသံုးဝင္တဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ေပမယ္႔ သူ႕မွာလည္း ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးက ရွိေနပါေသးတယ္။ ပန္းေဂၚဖီမွာ ဆာလ္ဖာကြန္ေပါင္းပမာဏ ျမင္႔မားစြာ ပါဝင္တဲ႔အတြက္ အူမႀကီးထဲကို လြယ္ကူစြာ ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္ျခင္းမရွိပါဘူး။ ဒါေၾကာင္႔ ပန္းေဂၚဖီကို ႀကိဳက္ႀကိဳက္နဲ႔ အမ်ားႀကီးစားမိမယ္ဆိုရင္ အနံ႕ဆိုးထြက္တဲ႔ ေလလည္ျခင္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီ စားျခင္းေၾကာင္႔ျဖစ္တဲ႔ ဝမ္းေဖာဝမ္းေရာင္ျဖစ္ျခင္းကလည္း အစာေျခစနစ္ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။

 

၃။ ဂ်ံဳနဲ႔လုပ္တဲ႔ အစားအစာေတြ

ဂ်ံဳနဲ႔ျပဳလုပ္တဲ႔ အစားအစာေတြဟာလည္း ဝိတ္က်ေစတဲ႔ အစြမ္းသတၱိရွိေပမယ္႔ အမ်ားႀကီးစားမယ္ဆိုရင္ ျပႆနာတက္ႏိုင္ပါတယ္။ ပမာဏအမ်ားႀကီးစားမယ္ဆိုရင္ သူတို႔မွာ အမွ်င္ဓာတ္ (fiber ဓာတ္) အထူးၾကြယ္ဝစြာ ပါရွိတဲ႔အတြက္ အူသိမ္အေနနဲ႔ စုပ္ယူရအလြန္ခက္ခဲေစပါတယ္။ အဲဒီကတဆင္႔ ေလလည္ျခင္းျပႆနာကို ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။

၄။ ဆိုဒါေတြ၊ ကုိလာေတြ

play
 

ဒီေန႕ေခတ္မွာ ဆိုဒါေတြ၊ ကိုလာေတြ၊ gas ပါတဲ႔ အခ်ိဳရည္ေတြက ကြ်န္ေတာ္တို႔သြားေလရာမွာ ရွိေနပါတယ္။ ေၾကာ္ျငာေတြ၊ မားကက္တင္းေတြေၾကာင္႔ပဲျဖစ္ေစ၊ အရသာေကာင္းမြန္မႈေၾကာင့္ျဖစ္ေစ ကြ်န္ေတာ္တို႔ဟာ အဲဒီ carbonated drink လို႔ေခၚတဲ႔ ဂတ္စ္မ်ားတဲ႔အခ်ိဳရည္ေတြကို ေသာက္သံုးမိတတ္ၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ႔ သူတို႔မွာ fructose နဲ႔ ကာဘြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး အစာအိမ္လမ္းေၾကာင္းတေလွ်ာက္မွာ ေနရထိုင္ရခက္ျခင္းကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ ကာဘြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္နဲ႔ ေလလည္ျခင္းၾကားက ဆက္ႏြယ္မႈကိုေတာ႔ အားလံုးသိထားၾကၿပီးသား ျဖစ္မွာပါ။

၅။ ၾကက္သြန္နီ

ၾကက္သြန္နီမွာ fructose ပါဝင္မႈက ေလလည္ျခင္းကို ျဖစ္ေစတဲ႔ ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊားေတြ ဝမ္းဗိုက္ထဲမွာ စုစည္းမိေစႏိုင္တဲ႔ အဓိကအေၾကာင္းရင္းတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေနႏိုင္ပါတယ္။

၆။ ျပန္လည္ျပင္ဆင္ထားတဲ႔ မုန္႔ေတြ

play
 

Lactose နဲ႔ fructose ေပါင္းစည္းျခင္းက အစာေျခစနစ္နဲ႔ဆိုင္တဲ႔ ျပႆနာေတြကို ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ႔ အဲဒီပစၥည္း (၂) မ်ိဳးလံုးက ဝမ္းတြင္း gas ေတြကို မ်ားျပားလာေစႏိုင္လို႔ပါပဲ။ ေနာက္ၿပီး အဲဒီ ျပန္လည္ျပင္ဆင္ထားတဲ႔ မုန္႔ေတြက အသက္အရြယ္မေရြး က်န္းမာေရးထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။

Source: youngisthan

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD