AD
AD
AD

ဆီဟာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕ေန႔စဥ္ဘဝမွာ အလြန္အေရးပါတယ္ဆိုတာကိုေတာ႔ ျငင္းလို႔မရပါဘူး။ ဟင္းခ်က္ရင္လည္း ဆီပါတယ္။ အသုပ္သုပ္ရင္လည္း ဆီပါတယ္။ စားရတာေျခာက္ကပ္ကပ္ျဖစ္ေနတဲ႔ ဟင္းကိုေတာင္ ေရွးလူႀကီးသူမေတြက "ဆီမပါ ပ်ားမပါနဲ႔" ဆိုၿပီး ေျပာတတ္ၾကပါတယ္။ ဆီအမ်ိဳးအစားကြဲေတြနဲ႔ သူတို႔ကို အသံုးျပဳပံုေတြကေတာ႔...

၁။ ေနၾကာဆီ

play
 

ေနၾကာဆီဟာ ေတာင္အာဖရိကႏိုင္ငံေတြမွာ ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ အသံုးအမ်ားဆံုး ဆီတစ္မ်ိဳးပါပဲ။ ေနာက္ၿပီး ေနၾကာဆီဟာ တျခားဆီေတြထက္ ပိုၿပီး ေစ်းသက္သာပါတယ္။ ေနၾကာဆီကို ဘယ္ေနရာေတြမွာ သံုးလဲဆိုေတာ႔ အပူခ်ိန္ျမင္႔ျမင္႔နဲ႔ အသားတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို ေၾကာ္ရာမွာ၊ ဆီပူထိုးရာမွာ၊ ညိဳမဲေနေအာင္ ေၾကာ္ရာမွာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။

ေနၾကာဆီဟာ ဗိုက္တာမင္အီးနဲ႔ ပိုလီအန္ဆက္က်ဴရိတ္ (polyunsaturates) ေတြ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ႔အတြက္ ကိုလက္စထေရာပမာဏကိုလည္း ေလွ်ာ႔ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခုက တစ္ႀကိမ္အသံုးျပဳၿပီးတဲ႔ ေနၾကာဆီကို တျခားဟင္းလ်ာေတြမွာလည္း ျပန္လည္အသံုုးျပဳႏိုင္ပါေသးတယ္။

ေနၾကာဆီကိုသံုးလို႔မရတဲ႔ တစ္ခုတည္းေသာ ဟင္းလ်ာက အီတလီအစားအစာေတြပါပဲ။ ေနၾကာဆီအသံုးျပဳျခင္းရဲ႕ တစ္ခုတည္းေသာ ဆိုးက်ိဳးက အႀကိမ္ေရအနည္းငယ္ အပူျပန္ေပးၿပီးခ်ိန္မွာ ျဖစ္ေပၚလာတဲ႔ trans-fat ေတြျဖစ္ပါတယ္။

၂။ သံလြင္ဆီ

play
 

က်န္းမာေရးနဲ႔ ကိုက္ညီတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကိုခ်ည္းပဲ ေရြးခ်ယ္စားေသာက္ေနရတာ ပ်င္းလာၿပီလား။ ဒါဆိုရင္ သံလြင္ဆီနဲ႔ အစားအစာခ်က္ျပဳတ္စားၾကည္႔ပါ။ သံလြင္ဆီမွာ ဟင္းခ်က္အေမႊးအႀကိဳင္ အရသာေတြ ထူးကဲစြာပါဝင္သလို စားလိုက္တဲ႔အခ်ိန္မွာ ပါးစပ္ထဲမွာ ေလးပင္တဲ႔အရသာက်န္ခဲ႔ၿပီး အစားအစာရဲ႕အရသာကို အျပည္႔အဝခံစားႏိုင္ေစမွာပါ။

သံလြင္ဆီေတြဟာ ျပင္းထန္တဲ႔ အပူခ်ိန္ေတြေအာက္မွာ ၿပိဳကြဲမသြားေအာင္ ေကာင္းေကာင္းထိန္းသိမ္းႏိုင္ေပမယ္႔ မေၾကာ္မခ်က္ရေသးတဲ႔ အစားအစာေတြနဲ႔ဆိုရင္ အေကာင္းဆံုးအရသာကို ရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။ ပါဝင္ပစၥည္းေတြရဲ႕ အတြင္းပိုင္းအထိ ထိုးေဖာက္ဝင္ေရာက္ႏိုင္တဲ႔ သံလြင္ဆီကို အသား၊ ငါး အစိမ္းသုပ္ေတြမွာထည္႔တဲ႔ အရသာရည္အျဖစ္၊ အသား၊ ငါး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္သုပ္ေတြမွာ ထည္႔သံုးတဲ႔ ေဆာ႔စ္အျဖစ္လည္း အသံုးျပဳႏိုင္ပါေသးတယ္။

 

၃။ မုန္ညင္းဆီ

play
 

မုန္ညင္းနက္ကေန ျပဳလုပ္တဲ႔မုန္ညင္းဆီ (mustard oil) ကို အိႏၵိယ၊ နီေပါ၊ ဘဂၤလားေဒ႔ခ်္နဲ႔ အေရွ႕ေတာင္အာရွ ႏိုင္ငံေတြမွာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ မုန္ညင္းဆီထဲမွာ မုန္ညင္းေစ႔ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို ေပါင္းစည္းၿပီး ႀကိတ္ထားရာကထြက္တဲ႔ စူးရွရွအနံ႕တစ္မ်ိဳး ေရာယွက္ေနပါတယ္။

သနပ္သီးသနပ္တို႔၊ သံပုရာသီးသနပ္တို႔လို သနပ္ေတြမွာ အဓိကသံုးတဲ႔ မုန္ညင္းဆီဟာ အစားအစာေတြကို အဝါေရာင္ ေဖ်ာ႔ေဖ်ာ႔ေလး သမ္းေစပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသားငါးနဲ႔ ၾကက္ဥဘဲဥတို႔ကို ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ မုန္ညင္းဆီကို အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ မုန္ညင္းဆီဟာ အဆီဓာတ္ပါဝင္မႈနည္းပါးတဲ႔အတြက္ ဝိတ္တက္မွာလည္း မပူရမွာပါဘူး။

၄။ ဟင္းရြက္အဆီခဲ (margarine)

play
 

ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ မာဂ်ရင္း (margarine) ဟင္းရြက္ဆီအခဲတံုးကေတာ႔ အေကာင္းဆံုးေရြးခ်ယ္မႈတစ္ခု ျဖစ္ခ်င္မွ ျဖစ္မွာပါ။ မာဂ်ရင္းကို ျပဳလုပ္ရာမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီထဲကို ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ဓာတ္ေငြ႕လႊတ္ၿပီး ခဲေအာင္ ျပဳလုပ္ထားတဲ႔အတြက္ သဘာဝထုတ္ကုန္ ပစၥည္းတစ္ခုေတာ႔ မဟုတ္ပါဘူး။

သူ႕မွာႏွလံုးနဲ႔ဆိုင္တဲ႔ ေရာဂါေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ႔ အႏၱရာယ္ေတြရွိေနပါတယ္။ ေထာပတ္ထက္ပိုေကာင္းတယ္လို႔ ဆိုၾကၿပီး တခ်ိဳ႕က ေပါင္မုန္႔ေပၚမွာ သုတ္စားၾကပါတယ္။ ကြ်မ္းက်င္သူေတြကေတာ႔ မာဂ်ရင္းအခဲအစား မာဂ်ရင္းအေပ်ာ႔ကို အသံုးျပဳဖို႔ အၾကံျပဳထားပါတယ္။

Source: youngisthan

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD