AD
AD
AD

တခ်ိဳ႕အစားအစာေတြက ခ်က္စား၊ ေၾကာ္စား၊ ျပဳတ္စားလို႔ရသလို ဒီတိုင္းအစိမ္းစားလည္း ရပါတယ္။ အဲဒီိလို ပံုစံမ်ိဳးစံုေျပာင္းလဲစီမံလိုက္ရင္လည္း အစားအစာေတြရဲ႕ အရသာနဲ႔ အာဟာရတန္ဖိုးက ေျပာင္းလဲသြားမွာပါ။

Fortis-Escorts ေဆးရံုက ေဒါက္တာ Rupali Datta ရဲ႕အဆိုအရဆိုရင္ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္မယ္ဆိုရင္ တခ်ိဳ႕ အစားအစာေတြထဲက ဗိုက္တာမင္စီတို႔၊ ဘီတို႔ကို ေပ်ာက္ကြယ္သြားေစႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။ ဒါေၾကာင္႔ တခ်ိဳ႕အစားအစာေတြကို မခ်က္ျပဳတ္ဘဲ အစိမ္းစားျခင္းျဖင္႔ အာဟာရတန္ဖိုးေတြကို အျပည္႔အဝရယူႏိုင္ပါတယ္။

၁။ ပန္းေဂၚဖီ

play
 

ဒီ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွာ ဗိုက္တာမင္စီနဲ႔ ကယ္လ္ဆီယမ္ အထူးၾကြယ္ဝပါတယ္။ ဒါ႔အျပင္ သူ႔မွာ ေသြးတိုးက်ေစတဲ႔ sulforaphane ဆိုတဲ႔ ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးလည္းပါဝင္ၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အထူးေကာင္းမြန္ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေလ႔လာခ်က္ေတြအရ ပန္းေဂၚဖီကို ျပဳတ္လိုက္မယ္ဆိုရင္ sulforaphane ပမာဏကို (၇၀) ရာခိုင္ႏႈန္းထိ က်ဆင္းသြားေစႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။

၂။ အုန္းသီး

play
 

ဘယ္သူမွေတာ႔ အုန္းသီးကုိ ခ်က္ေတာ႔မစားဖူးေပါ႔ေလ။ ဒါေပမယ္႔ အုန္းသီးကို ျခစ္ၿပီး အရည္ညွစ္ထုတ္ၿပီး အုန္းႏို႔အျဖစ္ထုတ္ယူ၊ ေနာက္ၿပီး ဟင္းခ်က္ရင္ ထည္႔သံုးၾကတာေတြေတာ႔ ရွိပါတယ္။ အထူးသျဖင္႔ မေလးရွား အစားအစာေတြမွာ ေတြ႕ရတတ္ပါတယ္။

ဒီတိုင္း အစိမ္းစားမယ္ဆိုရင္ အုန္းသီးဟာ ေရဓာတ္ျပန္လည္ျပည္႔ဝေစတဲ႔ အေကာင္းဆံုးအစားအစာတစ္ခုျဖစ္ၿပီး electrolyte ပမာဏ ျမင္႔မားစြာပါဝင္မႈေၾကာင္႔ နာမည္ႀကီးပါတယ္။ အုန္းသီးကို အေျခာက္လွန္းၿပီး အုန္းသီးေျခာက္အျဖစ္ စားရင္လည္း အာနိသင္တူတူပဲ ဆိုေပမယ္႔ အစိမ္းစားရင္ေတာ႔ ပိုေကာင္းတာေပါ႔။ အထူးသျဖင္႔ ပင္လယ္ခရီးသြားေတြ ဆီဓာတ္နဲ႔ ေရဓာတ္ျပည္႔ဝေနေစဖို႔ အုန္းသီးေျခာက္ေလး ေဆာင္ထားသင္႔ပါတယ္။

 

၃။ ပန္းသီး

play
 

ပန္းသီးကို အေျခာက္လွမ္းလုိက္မယ္ဆိုရင္ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ၿပီး ပန္းသီးထဲမွာပါဝင္တဲ႔ အာဟာရနဲ႔ သတၳဳဓာတ္ အမ်ားစုဟာ ကုန္ခမ္းသြားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ႔အျပင္ ပန္းသီးကို အေျခာက္လွမ္းလိုက္မယ္ဆိုရင္ သၾကားဓာတ္ေတြ ပိုမိုမ်ားျပားလာၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ မေလ်ာ္ညီတဲ႔ ကယ္လိုရီနဲ႔ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြ ပိုမိုမ်ားျပားလာေစႏိုင္မွာပါ။

၄။ ငရုပ္ပြသီး

play
 

ငရုပ္ပြသီးမွာလည္း ဗိုက္တာမင္စီ ပမာဏ မယံုၾကည္ႏိုင္ေလာက္ေအာင္ မ်ားျပားစြာပါဝင္ပါတယ္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံက အမ်ိဳးသားက်န္းမာေရးသိပၸံ႒ာနရဲ႕အဆိုအရေတာ႔ ငရုပ္ပြသီးေတြကို အပူခ်ိန္ (၃၇၅) ဒီဂရီေလာက္နဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္မယ္ဆိုရင္ ဗိုက္တာမင္စီအပါအဝင္ အာဟာရဓာတ္ေတြ ကုန္ခမ္းသြားမယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။

၅။ ဘယ္ရီသီး

ဘယ္ရီသီးေျခာက္ေတြဟာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ဘယ္ရီသီးေတြေလာက္ေတာ႔ အာဟာရတန္ဖိုး ျပည္႔မီမွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ႔ အေျခာက္လွမ္းလိုက္ခ်ိန္မွာ ဘယ္ရီသီးမွာပါဝင္တဲ႔ ဗိုက္တာမင္နဲ႔ သတၳဳဓာတ္ေတြဟာ ေပ်ာက္ကြယ္သြားလို႔ပါပဲ။

၆။ သီဟိုေစ႔၊ သစ္ၾကားေစ႔

သီဟိုေစ႔ေလွာ္တို႔၊ သစ္ၾကားေစ႔တုိ႔ကို ေလွာ္စားတာထက္ အစိမ္္းစားတာက သူ႕မွာပါဝင္တဲ႔ သံဓာတ္၊ မဂၢနီစီယမ္နဲ႔ ေဖာ႔စ္ဖရိတ္ဓာတ္ေတြကို ပိုမိုရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။

Source: Food.ndtv

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD