AD
AD
AD

လူတစ္ေယာက္ အသက္ရွည္တယ္၊ အသက္တိုတယ္ဆိုတာ သူ႔ရဲ႕အစားအေသာက္၊ အေနအထိုင္နဲ႔လည္း အမ်ားႀကီး သက္ဆိုင္ေနပါတယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညႊတ္တဲ႔ အစားအေသာက္ေတြစား၊ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေစမယ္႔ ေလ႔က်င္႔ခန္းေတြ လုပ္ေပးမယ္ဆိုရင္ အသက္ရွည္ဖို႔ဆိုတာ ဘာမွခဲယဥ္းလွတဲ႔ ကိစၥေတာ႔မဟုတ္ပါဘူး။

play

 

ေအာက္မွာေဖာ္ျပထားတဲ႔ အစားအစာေတြကို အသက္ပိုရွည္ၿပီး အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစဖို႔အတြက္ စားသံုးေပးသင္႔တဲ႔ အစားအေသာက္ေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

၁။ ေအာ္ဂဲနစ္ၾကက္ဥ

play
 

ၾကက္ဥတစ္လံုးမွာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ႔ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ (၉) မ်ိဳး၊ ကိုယ္ခံအားစနစ္နဲ႔ စြမ္းအင္တည္ေဆာက္ေရး အတြက္ လုိအပ္တဲ႔ ပရိုတိန္းဓာတ္၊ မ်က္စိက်န္းမာေရးအတြက္ လိုအပ္တဲ႔ လူတိန္းဓာတ္၊ ဦးေႏွာက္၊ အာရံုေၾကာစနစ္နဲ႔ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ လိုအပ္တဲ႔ ခိုလင္းဓာတ္ (choline) နဲ႔ ဗိုက္တာမင္ဒီတို႕ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။

ဒါေပမယ္႔ ဒီေနရာမွာ သိထားရမွာက ေမြးျမဴေရးၾကက္ဥနဲ႔ ေအာ္ဂဲနစ္ၾကက္ဥၾကားမွာ အာဟာရတန္ဖိုးကြာျခားမႈေတြရွိပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ ေယဘုယ်က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြကေတာ႔ တူတူပါပဲ။ ၾကက္ဥမွာပါဝင္တဲ႔ ေနာက္ထပ္အက်ိဳးေက်းဇူးတစ္ခုကေတာ႔ အိုမင္းရင္႔ေရာ္ျခင္းကို ေႏွးေကြးေအာင္ တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ အစိမ္းေရာင္ဟင္းရြက္ေတြ

play
 

ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္၊ ကိုက္လန္၊ တရုပ္မုန္လာရြက္၊ မုန္ညင္းစိမ္းနဲ႔ ဆလတ္ရြက္တို႔လို အစိမ္းေရာင္ဟင္းရြက္ေတြဟာ မ်က္စိ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ႔ လူတိန္း (lutein) နဲ႔ ဇီဇန္သင္း (zeaxanthin) လို အာဟာရဓာတ္မ်ိဳးေတြ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ေလ႔လာမွႈေတြအရ အဲဒီအစားအေသာက္ေတြဟာ antioxidant လည္း ၾကြယ္ဝလို႔ အသက္အရြယ္ရလာခ်ိန္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ႔ ၾကြက္သားအားနည္းျခင္းနဲ႔ ေသြးေၾကာထံုးေရာဂါေတြကိုလည္း ျဖစ္မလာေအာင္ ကာကြယ္တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။

အစိမ္းေရာင္ဟင္းရြက္ေတြမွာ ပါဝင္တဲ႔ ဖိုလိတ္ဓာတ္ (folate) ဟာလည္း မွတ္ဉာဏ္ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစသလို ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုလည္း ေလ်ာ႔နည္းေစပါတယ္။

၃။ ပန္းေဂၚဖီ

play
 

ပန္းေဂၚဖီဟာလည္း cruciferous မ်ိဳးရင္းထဲမွာပါဝင္တဲ႔ antioxidant ၾကြယ္ဝတဲ႔ အစိမ္းရင္႔ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ေရာဂါကုသေရးနဲ႔ ကာကြယ္ေရးပိုင္းမွာ အံ႕ၾသဖြယ္အာနိသင္ေတြ ပါရွိပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲမွာမွ ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ႔ ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔ isothiocyannate ပမာဏအမ်ားဆံုးပါဝင္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင္႔ ပန္းေဂၚဖီကို ပံုမွန္စားေပးမယ္ဆိုရင္ ရင္သားကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာနဲ႔ ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခေတြကို အနည္းဆံုးပမာဏထိ ေလ်ာ႔က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခုကေတာ႔ အိုမင္းရင္႔ေရာ္မႈကိုလည္း အတိုင္းအတာတစ္ခုထိ ေလ်ာ႔က်ေစႏိုင္ပါတယ္။

 

၄။ ဘလူးဘယ္ရီသီး

play
 

ဘလူးဘယ္ရီသီးဟာ စားရတာ အရသာရွိရံုတစ္ခုတည္း မဟုတ္ပါဘူး။ အသီးအႏွံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲမွာ အာဟာရတန္ဖိုး စံုလင္ျမင္႔မားတဲ႔ေနရာမွာ ထိပ္ဆံုးက ရပ္တည္ေနတဲ႔ အသီးတစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီသီးေတြမွာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္နဲ႔ ဦးေႏွာက္လုပ္ေဆာင္မႈေတြကို ထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ႔ free radical နဲ႔ ေမာ္လီက်ဴးေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္တဲ႔ antioxidant ေတြ အထူးၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။

Tufts တကၠသိုလ္မွာ တင္ျပခဲ႔တဲ႔ ေလ႔လာမႈတစ္ခုအရဆိုရင္ ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာပါဝင္တဲ႔ anthocyanin ဓာတ္ေတြဟာ oxidative stress လို႔ေခၚတဲ႔ အိုမင္းရင္႔ေရာ္ျခင္းကို ျဖစ္ေစတဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္လုိ႔ သိရပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခုက အဲဒီ anthocyanin ဓာတ္ေတြဟာ ဦးေႏွာက္မွတ္ဉာဏ္နဲ႔ စိတ္ခံစားမႈကို ျမွင္႔တင္ေပးႏိုင္တဲ႔ ဒိုပါမင္း (dopamine) ထုတ္လုပ္မႈကိုလည္း အားေပးပါတယ္တဲ႔။

၅။ ေရညွိစိမ္း (Chlorella)

play
 

ေရညွိစိမ္း (Chlorella) ကေတာ႔ ေရခ်ိဳမွာေပါက္တဲ႔ ဆဲလ္တစ္လံုးတည္းပါအပင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး အာဟာရတန္ဖိုး အထူးၾကြယ္ဝတဲ႔ သဘာဝေပါက္ပင္တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ တင္စားေခၚေဝၚခံရပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြကေတာ႔... ကိုယ္ခံအားကို ျမွင္႔တင္ေပးျခင္း၊ အစာေျခစနစ္ကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ အာရံုပိုမိုစူးစိုက္ႏိုင္ေစျခင္း၊ ခြန္အားတိုးေစျခင္း၊ ေရဓာတ္ထိန္းညွိေပးျခင္း၊ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္နဲ႔ ေသြးဖိအားကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစျခင္း၊ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ႔က်ေစျခင္းနဲ႔ ခံတြင္းနံ႕ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစျခင္းတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ဒါေပမယ္႔ ေရညွိစိမ္း (Chlorella) နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး နာမည္အႀကီးဆံုးအခ်က္ကေတာ႔ ခႏၶာကိုယ္ထဲက သတၳဳအဆိပ္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ျခင္းပဲ ျဖစ္ပါလိမ္႔မယ္။ သတၳဳအဆိပ္ေတြဆိုတာ လူကို ဒုကၡအေပးႏိုင္ဆံုး အဆိပ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး တျခားအဆိပ္ေတြေလာက္ ဖယ္ရွားရမလြယ္ကူပါဘူး။ ဒါေၾကာင္႔ ေရညွိစိမ္း (Chlorella) ေဆးေတာင္႔ေလးေတြကို ပံုမွန္မီဝဲေပးမယ္ဆိုရင္ သတၳဳအဆိပ္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ရုံသာမက လူကိုလည္း ႏုပ်ိဳက်န္းမာေစမွာ အေသအခ်ာပါပဲ။

၆။ ၾကက္သြန္ျဖဴ

play
 

ၾကက္သြန္ျဖဴကို ကဗ်ာဆန္ဆန္ေနာက္တစ္မ်ိဳးေခၚလို႔ရပါေသးတယ္။ အဲဒါကေတာ႔ "အနံ႕ဆိုးတဲ႔ႏွင္းဆီ" တဲ႔။ တကယ္ေတာ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အနံ႕ျပင္းေစတာ allicin ဆိုတဲ႔ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး အဲဒီဓာတ္ကပဲ အလြန္အားေကာင္းတဲ႔ antioxidant တစ္မ်ိဳးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အားလံုးသိထားၾကတဲ႔အတိုင္း ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ဘက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္နဲ႔ မႈိေရာဂါပိုးမႊားေတြကို တိုက္ဖ်က္ရာမွာ အထူးနာမည္ႀကီးပါတယ္။

ဒါေၾကာင္႔လည္း အသက္အရြယ္ႀကီးရင္႔တဲ႔ လူႀကီးေတြဟာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ပ်ားရည္နဲ႔စိမ္ၿပီး ေန႔စဥ္စားၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခုကေတာ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ေသြးေၾကာေတြကိုက်ယ္ေစတဲ႔အတြက္ ေသြးလည္ပတ္ျခင္းနဲ႔ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကိုလည္း ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစပါေသးတယ္။ တကယ္ေတာ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕ လက္တစ္ကမ္းမွာရွိေနတဲ႔ အသက္ရွည္ေဆး တစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

Source: theepochtimes

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD