Food & Recipe: ကိုရီးယားပဲေခါက္ဆြဲနဲ႔ ပဲထမင္းကို အိမ္မွာလုပ္စားၾကမယ္

ဒီအစားအစာ (၂) မ်ိဳးဟာ ကုိရီးယားလူမ်ိဳးေတြ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ စားသံုးၾကတဲ႔ အစားအစာေတြပါ။

ရံုးပိတ္ရက္က်ရင္ အျပင္လည္း ေလွ်ာက္မသြားခ်င္၊ အိမ္မွာပဲ ထူးထူးဆန္းဆန္းအစားအစာေလးေတြကို ခ်က္စားခ်င္တယ္ဆိုတဲ႔ သူေတြအတြက္ ဒီေန႕မွာေတာ႔ ကိုရီိးယား ပဲေခါက္ဆြဲနဲ႔ ကိုရီးယားပဲထမင္း လုပ္နည္းေလးေတြကို တင္ျပေပးလုိက္ပါေနာ္။ ကုိရီးယားကား ပံုမွန္ၾကည္္႔တဲ႔သူေတြကေတာ႔ ဒီအစားအစာ (၂) မ်ိဳးဟာ ကုိရီးယားလူမ်ိဳးေတြ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ စားသံုးၾကတဲ႔ အစားအစာေတြ ဆိုတာကို သိၿပီးသားျဖစ္မွာပါ။

play

 

စားရတာလည္း အရသာရွိ၊ အာဟာရတန္ဖိုးလည္း ၾကြယ္ဝတဲ႔ ကုိရီးယားအစားအစာေလးေတြကိုမွ ႏွစ္သက္တယ္ဆိုရင္ေတာ႔ ျပဳလုပ္နည္းေလးကို ဆက္ဖတ္ၾကည္႔ၾကပါေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

play
 

ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ႔ ကိုရီးယားေခါက္ဆြဲေျခာက္တစ္ထုပ္ခန္႔၊ ဝက္ဝမ္းပ်ဥ္းသား (သို႔) ၾကက္သား (၁/၂) ေပါင္ခန္႔ (အသားကို လက္မဝက္အရြယ္ အတံုးေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ တံုးထားေပးပါ)၊ သခြားဖရံုသီး (၂) လံုးခန္႔၊ အာလူး (၃) လံုးခန္႔၊ ၾကက္သြန္နီ (၂) လံုးခန္႔၊ မုန္လာဥနီတစ္လံုးခန္႔၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႔ (၃) ဇြန္းခန္႔၊ ကိုရီးယားပဲငပိအမဲအႏွစ္ (၁/၄) ခြက္ခန္႔၊ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ /ေကာ္မႈန္႔ (၂) ဇြန္း၊ သၾကား (၁) ဇြန္း၊ ႏွမ္းဆီ (၁) ဇြန္း၊ ဆားအနည္းငယ္၊ သခြားသီး (၁/၂) ခြက္ တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။

အႏွစ္ျပဳလုပ္နည္း

 

အရင္ဆံုး လက္မဝက္အရြယ္ အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားတဲ႔ ဝက္သား (သို႔) ၾကက္သားကို ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တစ္ဇြန္းထည္႔ၿပီး (၅) မိနစ္ခန္႔လံုးေပးလိုက္ပါ။ ေရႊအိုေရာင္သမ္းလာၿပီဆိုရင္ မီးပိတ္ေပးႏိုင္ပါၿပီ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ အဆီေတြကို စစ္ထုတ္ၿပီး အသားတံုးေလးေတြကိုေတာ႔ ဒယ္အိုးျပားထဲ ျပန္ထည္႔ထားလိုက္ပါ။ မုန္လာဥနီကုိ အတံုးေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ စိတ္ထားတာကိုလည္း အသားနဲ႔ေရာၿပီး တစ္မိနစ္ခန္႔ ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။

play

 

ၿပီးရင္ေတာ႔ လက္မဝက္အရြယ္ အတံုးေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ စိတ္ထားတဲ႔ အာလူး၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ သခြားဖရံုသီး (zucchini) တို႔ကိုပါ ေရာထည္႔ေပးၿပီး (၃) မိနစ္ခန္႔ ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ (၃) မိနစ္ျပည္႔ရင္ေတာ႔ ဒယ္အိုးထဲက ပါဝင္ပစၥည္းေတြကုိ ေဘးကပ္လိုက္ၿပီး အလည္ေခါင္မွာ ေနရာေလးလြတ္သြားေအာင္ ဖယ္ေပးလိုက္ပါ။

play

 

အဲဒီအလည္ေခါင္မွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ (၂) ဇြန္းကို အရင္ထည္႔လိုက္ပါ။။ ၿပီးမွ ကိုရီးယားပဲဲငပိအမဲ အႏွစ္ (၁/၄) ခြက္ကိုပါထည္႔ၿပီး သစ္သားေယာက္မေလးနဲ႔ အသာေလးေမႊေပးလိုက္ပါ။ (၁) မိနစ္ေလာက္ရွိၿပီဆိုရင္ေတာ႔ ဒယ္အိုးထဲက ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကို သမေအာင္ ေမႊေပးႏိုင္္ပါၿပီ။ ဒယ္အိုးထဲကို ေရ (၂) ခြက္ေလာက္ ထပ္ထည္႔ၿပီး အဖံုးပိတ္ၿပီး (၁၀) မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားေပးလိုက္ပါ။

ကိုရီးယားပဲေခါက္ဆြဲ

play
 

အဲဒီလို ႏွပ္ထားခ်ိန္မွာ ကိုရီးယားေခါက္ဆြဲေလးကို ျပဳတ္လိုက္ၾကရေအာင္။ (ဒီေနရာမွာ ကိုရီးယားေခါက္ဆြဲရွာမရရင္ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲကို သံုးႏိုင္ပါတယ္။ အရသာကေတာ႔ နည္းနည္းကြာသြား ပါလိမ္႔မယ္။ ကိုရီးယားေခါက္ဆြဲသားက နည္းနည္းပိုတုတ္ၿပီး စီးကပ္ပါတယ္။) ေခါက္ဆြဲေျခာက္ေတြကို အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရေႏြးထည္႔ၿပီး ျပဳတ္ေပးလိုက္ရံုပါပဲ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ေခါက္ဆြဲဖတ္ေတြကို ဆယ္ထုတ္လိုက္ၿပီး ေရေအးေလးထဲမွာ ျပန္စိမ္ထားေပးရံုပါပဲ။ ခ်က္ထားတဲ႔ အႏွစ္က်က္ေတာ႔မွ ေခါက္ဆြဲဖတ္ေလးေတြကို ျပန္ဆယ္မယ္ေလ။

 

(၁၀) မိနစ္ျပည္႔ရင္ေတာ႔ အဖံုးကိုဖြင္႔ၿပီး နည္းနည္းျမည္းၾကည္႔လိုက္ပါ။ မိမိႏွစ္သက္တဲ႔အရသာရွိၿပီဆိုရင္ေတာ႔ ဒယ္အိုးကို မီးဖိုေပၚက ခ်ေပးႏိုင္ပါၿပီ။ မေက်နပ္ေသးဘူးဆိုရင္ေတာ႔ ဟင္းခတ္မႈန္႔နဲ႔ ဆားနည္းနည္းထပ္ေရာတာတို႔၊ ေရနည္းနည္းထပ္ေရာတာတို႔လုပ္ၿပီး ေနာက္ထပ္ (၂) မိနစ္ေလာက္ ထပ္ႏွပ္ထားလိုက္ပါဦး။ အရသာကုိေက်နပ္မႈရွိၿပီဆိုရင္ေတာ႔ အေပၚကေန ႏွမ္းဆီနည္းနည္း ဆမ္းၿပီး မီးဖိုေပၚကခ်ေပးႏိုင္ပါၿပီ။ ခုနက ျပဳတ္ထားတဲ႔ ေခါက္ဆြဲဖတ္ေတြကို ပန္းကန္လံုးထဲမွာထည္႔ၿပီး တြဲဖက္လိုက္ရင္ေတာ႔ အရသာရွိတဲ႔ ကိုရီးယားပဲေခါက္ဆြဲ (jjajangyeon) ကို ရရွိပါၿပီေနာ္။

ကိုရီးယားပဲထမင္း

play
 

ပဲေခါက္ဆြဲမစားခ်င္ဘူး။ ထမင္းစားရမွ တင္းတိမ္တယ္ဆိုရင္ေတာ႔ ကိုရီးယားပဲထမင္းလုပ္စားလို႔ရပါေသးတယ္။ လုပ္နည္းကလည္း ခက္ခက္ခဲခဲ မဟုတ္ပါဘူး။ ခုနက လုပ္ထားတဲ႔ ပဲအႏွစ္ရည္ကို ေခါက္ဆြဲဖတ္ေပၚမွာ မဆမ္းဘဲ ထမင္းေပၚမွာ ဆမ္းၿပီး စားေပးလိုက္ရံုပါပဲ။ အေပၚကေန သခြားသီးအေမွ်ာင္းေလးေတြ၊ ပဲငပိအမဲအႏွစ္တို႔အုပ္ၿပီးလည္း တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ ကင္ခ်ီနဲ႔ စားရင္ အလိုက္ဖက္ဆံုးဆိုတာကုေတာ႔ ေျပာဖို႔ေတာင္ လိုမွာမဟုတ္ပါဘူးေနာ္။

Source: maangchi

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား