Food & Recipe: အာဟာရတန္ဖိုး အျမင္႔ဆံုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား

ေန႔စဥ္အစားအေသာက္ထဲမွာ ဟင္းရြက္ဟင္းရြက္ တစ္ခုခု မပါဝင္တဲ႔သူဟာ ပံုမွန္က်န္းမာႏုိင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။

ငယ္ငယ္တံုးက အိမ္ကအေဖ၊ အေမက ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမ်ားစားဖို႔ တိုက္တြန္းတံုးက "ကပ္ေစးႏွဲရန္ေကာ" လို႔ထင္ခဲ႔ၾကပါတယ္။ အသား၊ ငါး စားရတာေလာက္မွ အရသာမရွိတာကိုး။ ဒါေပမယ္႔ ႀကီးလာမွပဲ မိဘေစတနာကို နားလည္လာေတာ႔တယ္။

play

 

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ပါဝင္တဲ႔ အာဟာရတန္ဖိုးေတြဟာ မ်ားျပားလြန္းလို႔ ေန႔စဥ္အစားအေသာက္ထဲမွာ ဟင္းရြက္ဟင္းရြက္ တစ္ခုခု မပါဝင္တဲ႔သူဟာ ပံုမွန္က်န္းမာႏုိင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ အဲဒီဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲကမွ အာဟာရတန္ဖိုး အျမင္႔မားဆံုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

၁။ ၾကက္သြန္နီ

play
 

ၾကက္သြန္နီကို အစိမ္းစားေပးမယ္ဆိုရင္ သူ႔ထဲမွာပါဝင္တဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါေပ်ာက္ကင္းေစတဲ႔ ဂုဏ္သတၱိေတြကို ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္မယ္ဆိုရင္ေတာ႔ သူ႔မွာပါဝင္တဲ႔ အဆုတ္နဲ႔ ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္တဲ႔ ဂုဏ္သတၱိေတြ အတိုင္းအတာတစ္ခုထိ ေလ်ာ႔ပါးသြားမွာျဖစ္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင္႔ ၾကက္သြန္နီအစိမ္းကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေထာပတ္သီး၊ ငရုပ္ပြသီးတို႔နဲ႔ တြဲစပ္ၿပီး သုပ္စားၾကည္႔ရင္ စားလို႔လည္းေကာင္း၊ က်န္းမာေရးအတြက္လည္းေကာင္းတဲ႔ အသုတ္ေလးတစ္ပြဲကို ရရွိမွာပါ။ သံလြင္ဆီေလး၊ သံပုရာရည္ေလး နည္းနည္းပါ ျဖန္းေပးလိုက္ေပါ႔။

၂။ ေျပာင္းဖူး

play
 

ျပဳတ္ပဲစားစား၊ ဖုတ္ပဲစားစား၊ ေၾကာ္ပဲစားစား စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ အစားအစာတစ္မ်ိဳးကေတာ႔ ေျပာင္းဖူးပါပဲ။ Agricultural Food and Chemistry ဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ႔ ေလ႔လာမႈအရေတာ႔ ေျပာင္းဖူးကို ၾကာၾကာခ်က္ျပဳတ္ထားေလေလ၊ သူ႕ထဲမွာ ပါဝင္တဲ႔ လူတိန္းဓာတ္လို antioxidant ပမာဏ ပိုမ်ားေလေလ ပါပဲတဲ႔။

၃။ ပဲေစ႔

play
 

ေသးငယ္ေပမယ္႔ အစြမ္းထက္တာကေတာ႔ ပဲေစ႔ေလးေတြပါ။ International Journal of Cancer မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ႔ ေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္အရဆိုရင္ အစိမ္းေရာင္ပဲေစ႔ေလးေတြကို ေန႔စဥ္စားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ အစာအိမ္္ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ႔နည္းေစႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။

 

၄။ ကိုက္လန္

play
 

ကိုက္လန္ဆိုတာ ေစ်းဝယ္စင္တာမွာ ရႏိုင္တဲ႔ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲမွာေတာ႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ အညီညြတ္ဆံုးပါ။ ကိုက္လန္ရဲ႕ ေကြးညြတ္ေနတဲ႔ အစိမ္းေရာင္အရြက္ေလးေတြဟာ ဗိုက္တာမင္စီအျပည္႔ပါဝင္ၿပီး ဗိုက္တာမင္စီဟာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာကိုလည္း က်ေစႏိုင္လို႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းဖို႔အတြက္လည္း သင္႔ေလ်ာ္ပါတယ္။

၅။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း

play
 

ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာလည္း ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ႔ antioxidant အျပည္႔ ပါဝင္ပါတယ္။ သုေတသနတစ္ခုအရဆိုရင္ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကို တစ္ပတ္မွာ (၅) ရက္စားေပးတဲ႔ အမ်ိဳးသားေတြဟာ ဆယ္ႏွစ္အတြင္း ဆီးအိတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ (၅၀) ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ႔နည္း ေစပါတယ္တဲ႔။

၆။ ငရုပ္ပြသီးအနီ

play
 

ငရုပ္ပြသီး အရြယ္ေတာ္တစ္လံုးဟာ ကယ္လိုရီနည္းပါးၿပီး (၃၂ ကယ္လိုရီပဲပါတယ္) ဗိုက္တာမင္စီေတာ႔ ၾကြယ္ဝပါတယ္။ ငရုပ္ပြသီး တစ္လံုးမွာပါဝင္တဲ႔ ဗိုက္တာမင္စီက သင္ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ႔ ပမာဏရဲ႕ (၁၅၀) ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ရွိပါတယ္။ ဒီလိုနဲ႔ ငရုပ္ပြသီး စားျခင္းဟာ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္တဲ႔ ေသြးေၾကာမာျခင္းကိုလည္း ျဖစ္မလာေအာင္ တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။

၇။ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္

play
 

ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ထဲမွာေတာ႔ ကာရိုတီႏြိဳက္ (carotenoid) လို႔ေခၚတဲ႔ antioxidant ေတြ ျပည္႔ႏွက္ေနၿပီး မ်က္စိက်န္းမာေရးကို ေထာက္ကူေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ၾကြက္သားအားနည္းျခင္း ေရာဂါျဖစ္မလာေအာင္လည္း ကာကြယ္တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။

အသက္အရြယ္ႀကီးရင္႔သူေတြမွာ ျဖစ္တတ္တဲ႔ ၾကြက္သားအားနည္းျခင္းေရာဂါဟာ တျဖည္းျဖည္း မ်က္စိမႈန္လာေစႏိုင္ၿပီး ေနာက္ပိုင္းမွာ မ်က္စိကြယ္သည္အထိ ျဖစ္သြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ကို ခ်က္ျပဳတ္လိုက္မယ္ဆုိရင္ေတာ႔ သူ႔ထဲမွာပါဝင္တဲ႔ ကာရိုတီႏြိဳက္ကို ခႏၶာကိုယ္က ပိုမိုလြယ္ကူစြာ စုပ္ယူႏိုင္ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။

Source: Reader's Digest

Postby
ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား