AD
AD
AD

ေခ်ာကလက္ဆိုတာ လူအမ်ားႏွစ္သက္တဲ႔ အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါပဲ။ အခ်စ္ရဲ႕သေကၤတ တစ္ခုအျဖစ္လည္း သတ္မွတ္ထားၾကၿပီး ခ်စ္သူ၊ ရည္းစားခ်င္း အျပန္အလွန္ လက္ေဆာင္ေပးၾကတဲ႔အခါ ေခ်ာကလက္တို႔၊ ႏွင္းဆီတို႔ကို လက္ေဆာင္ေပးတတ္ၾကပါတယ္။ အျပင္ေတြ၊ ဘာေတြ သြားလိုု႔ မိုးမိလာခ်ိန္မွာလည္း ေခ်ာကလက္ပူပူေလးတစ္ခြက္ကို ေသာက္လိုက္ရရင္ ေႏြးေထြးမႈကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ ေခ်ာကလက္ထဲမွာ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြလည္း အမ်ားႀကီးပါဝင္ပါေသးတယ္။

၁။ ေခ်ာကလက္မွာ flavonoid ပါဝင္တယ္

play
 

လူအမ်ားစုဟာ ေခ်ာကလက္ကို အာဟာရတန္ဖိုးအတြက္ထက္ ဇိမ္ခံဖို႔အတြက္ အရသာခံၿပီး စားေသာက္ၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ႔ ကိုကိုးေစ႔ေတြကေတြ ထုတ္လုပ္ၿပီး ျပဳလုပ္ထားတဲ႔ ေခ်ာကလက္ထဲမွာ အပင္ကထြက္တဲ႔ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔ flavnoid ပါဝင္ပါတယ္။ အဲဒီ flavonoid ဟာ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး၊ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ ေရာဂါပိုး၊ က်ဴမာျဖစ္ေစတဲ႔ ဆဲလ္ေတြကို ခုခံတိုက္ဖ်က္ေပးသလို antioxidant ေတြလည္း ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ႔ သဘာဝအာဟာရဓာတ္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင္႔ ႏို႔ပါဝင္မႈနည္းၿပီး ကိုကိုးမႈန္႔ပါဝင္မႈမ်ားတဲ႔ ေခ်ာကလက္ေတြကို ပံုမွန္စားေပးမယ္ဆိုရင္ flavanoid ရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို အျပည္႔အဝရရွိေစႏိုင္ရံုသာမက ေသြးဖိအားေလွ်ာ႔ခ်ရာမွာနဲ႔ ကိုလက္စထေရာ ေလွ်ာ႔ခ်ရာမွာလည္း ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ႔နည္းေစတယ္

play
 

ေခ်ာကလက္မွာ ပါဝင္တဲ႔ flavanoid ဟာ ႏွလံုးနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်န္းမာေရးကိုလည္း အေထာက္အကူျပဳႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေခ်ာကလက္ကို ျပဳလုပ္ထားတဲ႔ ကိုကိုးမႈန္႔ဟာ endothelial nitric oxide ဆိုတဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာကို က်ဥ္းေစၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစတဲ႔ အရာဝတၳဳတစ္မ်ိဳးကိုုလည္း ထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ဒါ႔အျပင္ အဲဒီအရာဝတၳဳဟာ ေသြးေၾကာထဲမွာ ေသြးခဲျခင္းနဲ႔ မေကာင္းတဲ႔ ကုိလက္စထေရာေတြကိုလည္း ေလ်ာ႔က်ေစတဲ႔အတြက္ ေသြးဖိအားကိုလည္း ေလ်ာ႔နည္းေစၿပီး ေသြးတိုးသမားေတြအတြက္လည္း သင္႔ေတာ္ပါတယ္။

 

၃။ စိတ္ခံစားမႈကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္

play
 

ေခ်ာကလက္စားျခင္းဟာ ေပ်ာ္ရႊင္မႈတို႔၊ ပြဲလမ္းသဘင္တို႔နဲ႔လည္း ဆက္ႏြယ္ေနပါတယ္။ ေလ႔လာမႈေတြအရဆိုရင္ ေခ်ာကလက္စားျခင္းဟာ မိမိရဲ႕ စိတ္ခံစားမႈကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္တဲ႔။ ဒါေၾကာင္႔ ေခ်ာကလက္စားရင္ လူကို ပိုမိုတည္ၿငိမ္ေစၿပီး ေပ်ာ္ရႊင္ေစႏိုင္ပါတယ္။

အမဲေရာင္ေခ်ာကလက္ေတြဟာဆိုရင္ ဦးေႏွာက္ထဲက ေပ်ာ္ရႊင္မႈကို ဖန္တီးေပးတဲ႔ endorphin ဆိုတဲ႔ ေဟာ္မုန္းကို ထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ႔အျပင္ စိတ္ဓာတ္က်ဆင္းျခင္းကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္တဲ႔ ေဟာ္မုန္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔ serotonin ကိုလည္း ထြက္လာေစႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဒါေၾကာင္႔လည္း စိတ္ဓာတ္က်ေနသူကို ေခ်ာကလက္စားဖို႔ တိုက္တြန္းၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။

၄။ မွတ္ဉာဏ္ပိုေကာင္းေစတယ္

ေခ်ာကလက္ထဲမွာပါတဲ႔ flavanoid ဟာ အသက္အရြယ္ႀကီးရင္႔ခ်ိန္မွာ မွတ္ဉာဏ္အားနည္းျခင္းနဲ႔ ေမ႔တတ္ျခင္းေဝဒနာေတြကို ျပန္လည္တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ သုေတသီေတြရဲ႕ အဆိုအရဆိုရင္ ကိုကိုးမႈန္႔ထဲမွာပါဝင္တဲ႔ flavanoid ဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ေသြးလည္ပတ္စီးဆင္းမႈကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။ ဒါေၾကာင္႔ ဦးေႏွာက္ဆီကို ေအာက္ဆီဂ်င္ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ႔ ေသြးေတြ ပိုမိုစီးဆင္းႏိုင္ေအာင္ ကူညီေပးျခင္းျဖင္႔ မွတ္ဉာဏ္ကို ေကာင္းမြန္လာေစတာလည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။

၅။ အသားအေရကို ေခ်ာေမြ႕ေစတယ္

play
 

အမဲေရာင္ေခ်ာကလက္ထဲမွာ ပါဝင္တဲ႔ flavanoid ေတြဟာ ေနေရာင္ျခည္မွာပါဝင္တဲ႔ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ကို ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ အေရျပားထဲမွာ ေသြးလည္ပတ္မႈ ေကာင္းမြန္ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္ျခင္းတို႔ျဖင္႔ အေရျပားေခ်ာေမြ႕မႈနဲ႔ ေရဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ တစ္နည္းအားျဖင္႔ ေခ်ာကလက္စားျခင္းဟာ က်န္းမာေခ်ာေမြ႕တဲ႔ အသားအေရေလးကို ပိုင္ဆိုင္ေစႏိုင္ဖို႔ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။

Source: Reader's Digest

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD