Food & Recipe: အမ်ိဳးသမီးတိုင္း စားသံုးေပးသင္႔တဲ႔ အထူးစပယ္ရွယ္ အစားအစာမ်ား

, updated

အခုလို လန္းဆန္းသြက္လက္တဲ႔ အရြယ္မွာ ပ်ိဳေမေလးေတြအေနနဲ႔ က်န္းမာၿပီး အလွေလးေတြ တိုးပြားေနေစဖို႔အတြက္ အစားအေသာက္နဲ႔ အေနအထိုင္ကလည္း အရမ္းအေရးႀကီးတယ္ေလ။

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တစ္ပါးတဲ႔။ အခုလို လန္းဆန္းသြက္လက္တဲ႔ အရြယ္မွာ ပ်ိဳေမေလးေတြအေနနဲ႔ က်န္းမာၿပီး အလွေလးေတြ တိုးပြားေနေစဖို႔အတြက္ အစားအေသာက္နဲ႔ အေနအထိုင္ကလည္း အရမ္းအေရးႀကီးတယ္ေလ။ ႏုပ်ိဳသြက္လက္ စြမ္းအင္ထက္တဲ႔ ပ်ိဳေမေလးေတြ ျဖစ္ေစဖို႔အတြက္ ေန႔စဥ္အစားအစာတိုင္းမွာ ထည္႔သြင္းေပးသင္႔တဲ႔ အစားအစာေလးေတြ ရွိပါေသးတယ္။

၁။ အဆီမ်ားတဲ႔ငါး

play
 

မဒီပ်ိဳေလးေတြအေနနဲ႔ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ဆာဒင္ငါးတို႔လို အဆီမ်ားတဲ႔ငါးေတြကိ တစ္ပတ္ကို (၂) ႀကိမ္၊ (၃) ႀကိမ္ စားေပးသင္႔ပါတယ္။ အဲဒီငါးေတြမွာ omega-3 ဖက္တီးအက္ဆစ္နဲ႔ က်န္္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳတဲ႔ အျခားဓာတ္ေတြ အမ်ားႀကီးပါဝင္ၿပီး အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ အျဖစ္မ်ားတဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါ၊ စိတ္က်ေရာဂါနဲ႔ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ပဲမ်ိဳးစံု

play
 

ပဲနီေလး၊ ပဲလြန္း၊ စားေတာ္ပဲ အစရွိတဲ႔ ပဲမ်ိဳးစံုမွာ အသးဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ားစုပါဝင္ၿပီး ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ရင္သားကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ မိန္းမေဟာ္မုန္းေတြ မညီမညႊတ္ မမွ်မတျဖစ္ျခင္းကိုလည္း ထိန္းညွိေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြမွာဆိုရင္ မိခင္နဲ႔ ကေလး က်န္းမာေရးအတြက္ အေရးႀကီးတဲ႔ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ ကိုလည္း ရရွိေစႏိုင္ပါေသးတယ္။

၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး/ ဖရဲသီး

play

ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔၊ ဖရဲသီးတို႔လို အနီေရာင္အသားရွိတဲ႔ အသီးေတြမွာ lycopenen ဆိုတဲ႔ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ိဳး ပါဝင္ၿပီး အဲဒီဓာတ္က မိန္းကေလးအမ်ားစုကို ခ်ိန္းေျခာက္ေနတဲ႔ ရင္သားကင္ဆာ ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး antioxidant ကလည္း ႏွလံုးေရာဂါတိုက္ဖ်က္ရမွာ အကူအညီ အေထာက္အပံ႕ေပးႏိုင္ပါတယ္။

 

ဒီအသီးေတြကို တစ္ပတ္မွာ (၃) ႀကိမ္ကေန (၅) ႀကိမ္ၾကား ပံုမွန္စားေပးမယ္ဆိုရင္ ေနေရာင္ျခည္ထဲက ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင္႔ အသားအေရပ်က္ဆီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးၿပီး အသားအေရေလးကို ႏုပ်ိဳလွပေစပါတယ္။

၄။ အဆီထုတ္ၿပီး ႏြားႏို႔

play
 

အဆီထုတ္ၿပီး/ မလိုင္ထုတ္ၿပီး ႏြားႏို႔ေတြဟာ ဗိုက္တာမင္ဒီ ၾကြယ္ဝၿပီး အမ်ိဳးသမီးငယ္ေလးေတြဟာ တစ္ေန႔ကို ဗိုက္တာမင္ ဒီ (၄၀၀) IUS ခန္႔ မွီဝဲေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဗိုက္တာမင္ ဒီဟာ အရိုးမ်ားမွတဆင္႔ ကယ္လ္ဆီယမ္ စုပ္ယူမႈကို ေထာက္ခံအားေပးၿပီး ရင္သားကင္ဆာနဲ႔ သားအိမ္ကင္ဆာကိုလည္း ျဖစ္မလာေအာင္ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဗိုက္တာမင္ဒီကို ဆယ္လ္မြန္တို႔၊ တူနာငါးတို႔ကလည္း ရရွိႏိုင္တယ္ဆိုေပမယ္႔ အဆီထုတ္ၿပီးသား ႏြားႏို႔ေတြကလည္း ရႏိုင္တာပါပဲ။

၅။ ဘယ္ရီသီးမ်ား

play
 

ဘလူးဘယ္ရီ၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ရက္စ္ဘယ္ရီ အစရွိတဲ႔ ျခံံဳႏြယ္ပင္က ေပါက္ေရာက္တဲ႔ ဘယ္ရီသီးေတြမွာ ဗိုက္တာမင္စီနဲ႔ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ ၾကြယ္ဝတာေၾကာင္႔ ကင္ဆာေရာဂါအမ်ားစုကို ကာကြယ္တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင္႔ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ေတြ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္နဲ႔ ကေလးမီးဖြားၿပီးခ်ိန္မွာ စားသံုးေပးဖို႔ သင္႔ေတာ္ပါတယ္။

ဘယ္ရီသီးေတြဟာ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေစသလို အသားအေရကိုလည္း ၾကည္လင္လွပေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါတင္မက မ်က္စိနဲ႔ အာရံုေၾကာကိုလည္း အထူးေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

Source: Webmd

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား