AD
AD
AD

တကယ္ေတာ႔ ကိုယ္ေတြလို အစားေသာင္းက်န္းတတ္တဲ႔ သူေတြနဲ႔ မအီမသာျဖစ္ျခင္း (အစာအဆိပ္သင္႔ျခင္း) ဆိုတာ မီးရထားနဲ႔ သံလမ္းလိုပဲ ေရွာင္လႊဲလို႔ရတဲ႔ ကိစၥေတာ႔မဟုတ္ပါဘူး။ အစာအဆိပ္သင္႔တယ္ဆိုတာ အေျခအေနအႏုအရင္႔ေပၚလိုက္ၿပီး မအီမသာျဖစ္ျခင္း၊ ေအာ႔အန္ျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္းတို႔ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။

play

 

အခန္႔မသင္႔ရင္ (အေျခအေနျပင္းထန္ရင္) အသက္အႏၱရာယ္ပါ ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ အစာအဆိပ္သင္႔ျခင္းနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး အမွတ္မွားေနၾကတဲ႔ အရပ္စကားေလးေတြလည္း ရွိပါေသးတယ္။

၁။ "ေနာက္ဆံုးစားခဲ႔မိတဲ႔ အစားအစာေၾကာင္႔ အစာအဆိပ္သင္႔တယ္"

play
 

တကယ္တမ္းက်ေတာ႔ ခႏၶာကိုယ္ကို ဒုကၡေပးႏိုင္တဲ႔ ဘက္တီးရီးယားေတြက လူကိုဒုကၡမေပးခင္ (အစာအဆိပ္သင္႔တဲ႔ လကၡဏာေတြ မျပခင္) အခ်ိန္အနည္းငယ္ ယူပါေသးတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ အစာအဆိပ္သင္႔ျခင္းရဲဲ႕ တရားခံကို ရွာမယ္ဆိုရင္ ေနာက္ဆံုး ဘာစားထားလဲ ဆိုတာကိုလည္း စစ္လို႔မရပါဘူး။ ဗုိက္ေအာင္႔လာၿပီဆိုရင္ မၾကာေသးခင္ကမွ စားထားတဲ႔ ဆူရွီကိုပဲ သြားအျပင္တင္လို႔ မရပါဘူး။ ေန႕လည္ေလာက္က စားထားတဲ႔ ၾကက္ဥအစာသြပ္မုန္႔ေၾကာင္႔လည္း ျဖစ္ႏိုင္တာပဲေလ။

၂။ "ပိုးသတ္ေဆး မ်ားမ်ားသံုးေလ... ပိုးမ်ားမ်ားေသေလေလ"

play
 

ပိုးသတ္ေဆး (ခြ်တ္ေဆး) စပေရးကို တစ္ခါပဲထည္႔ထည္႔၊ (၄) ခါပဲထည္႔ထည္႔ သတ္ႏိုင္မယ္႔ ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊား ေကာင္ေရကေတာ႔ အတူတူပါပဲဲ။ တကယ္တမ္းက်ေတာ႔ ပန္းကန္ေဆး၊ အိုးေဆးၿပီဆိုရင္ ဘက္တီးရီးယားထိေတြ႕ႏိုင္တဲ႔ မ်က္ႏွာျပင္တိုင္း ေသခ်ာေဆးေၾကာေပးႏိုင္ဖို႔ပဲ လိုတာပါ။

FoodSafety.gov ရဲ႕ အၾကံျပဳခ်က္အရဆိုရင္ ပိုးသတ္ေဆးပါဝင္တဲ႔ ဆပ္ျပာရည္ကို ေရ မ်ားမ်ားနဲ႔ေရာၿပီး သံုးလို႔ရပါတယ္တဲ႔။ အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းေတြနဲ႔ အျမဲထိေတြ႕ေနရတဲ႔ စဥ္႔ႏွီတံုးလို အရာမ်ိဳးကိုေတာ႔ ပိုးသတ္ေဆးနဲ႔ ပံုမွန္ေဆးေၾကာေပးသင္႔ပါတယ္တဲ႔။

 

၃။ "အသီးအႏွံေတြကို အခြံပါစားမိလည္း ဘာမွမျဖစ္ပါဘူး"

play
 

ေအာ္ဂဲနစ္သီးႏွံစစ္စစ္ေတြေတာင္မွ ေရမေဆးဘဲ စားလိုု႔မရပါဘူး။ အခုေခတ္လို သီးႏွံေတြ အျမန္ထြား၊ အျမန္ျမည္႔ဖို႔အတြက္ ဓာတုေဆးေပါင္းစံုကို သံုုးေနတဲ႔ေခတ္ႀကီးမွာ သခြားသီးတစ္လံုး (သို႔) လိေမၼာ္သီးတစ္လံုးကုိ အခြံမခြာဘဲ စားမိရံုနဲ႔ ဖ်ားနာေစႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အခြံခြာမယ္ဆိုရင္လည္း ေရေသခ်ာေဆးေပးဖို႔ေတာ႔ လိုအပ္ပါေသးတယ္။ ဘာလိုလဲဆိုေတာ႔ ေရမေဆးဘဲ အခြံခြာလိုက္မယ္ဆိုရင္ေတာင္ အခြံကေနတဆင္႔ အသီးအႏွံထဲကို ဓာတုပစၥည္းေတြ ဝင္ေရာက္သြားေစႏိုင္လို႔ပါပဲ။

၄။ "သက္သတ္လြတ္သမားေတြက အစာအဆိပ္သင္႔ႏိုင္ေျခ နည္းတယ္"

play
 

အသားတို႔၊ ဒိန္ခဲတုိ႔ဟာ အစာအဆိပ္သင္႔ျခင္း ျဖစ္ေစတဲ႔ အဓိကအေၾကာင္းအရင္းေတြ ဆိုေပမယ္႔လည္း အသီးအႏွံေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကိုလည္း ခ်န္ထားခဲ႔လို႔ မရပါဘူး။ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ သံုးလာၾကတဲ႔ ဓာတုေဆးဝါးေတြ၊ ဓာတ္ေျမၾသဇာေတြအျပင္ ေရ၊ ေျမ မသန္႔ေတာ႔တာေတြေၾကာင္႔ အသီးအႏွံေတြမွာလည္း ဓာတုဓာတ္ျပဳမႈနဲ႔ ဘက္တီးရီးယား ပိုးမႊားေတြ ခိုကပ္ေနႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီကေနတဆင္႔လည္း အစာအဆိပ္သင္႔ျခင္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

Source: Reader's Digest

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD