Food & Recipe: ပန္းသီးစားျခင္းရဲ႕ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

ဒီအရည္ရႊမ္းၿပီး ၾကြတ္ၾကြတ္ရြရြလည္းႏိုင္တဲ႔ ပန္းသီးေလးေတြမွာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ မသိေသးတဲ႔ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြ အမ်ားႀကီး ပါဝင္ပါေသးတယ္။

ရာသီေပၚခ်ိန္ဆိုရင္ ေစ်းလည္းခ်ိဳ၊ စားလို႔လည္းေကာင္းတဲ႔ ပန္းသီးေလးေတြကို သေရစာအျဖစ္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အခ်ိဳပြဲအျဖစ္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ဒါမွမဟုတ္ ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ၿပီး ေသာက္ဖို႔အတြက္ပဲျဖစ္ျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္ေနာ္။ ဒီအရည္ရႊမ္းၿပီး ၾကြတ္ၾကြတ္ရြရြလည္းႏိုင္တဲ႔ ပန္းသီးေလးေတြမွာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ မသိေသးတဲ႔ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြ အမ်ားႀကီး ပါဝင္ပါေသးတယ္။

play

 

၁။ ဆီးခ်ိဳသမားေတြအတြက္ ေကာင္းတယ္

play
 

ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ရွိေနတာဟာ သိပ္စိတ္ညစ္ဖို႔ ေကာင္းပါတယ္။ ဟိုဟာေလး စားခ်င္ရင္လည္း ေရွာင္ရတယ္။ ဒီဟာေလး ျမည္းခ်င္ရင္လည္း ေရွာင္ရတယ္။ ဒါေပမယ္႔ ပန္းသီးကေတာ႔ ဆီးခ်ိဳသမားေတြ ေရွာင္ရမယ္႔ အစားအစာမ်ိဳး မဟုတ္ပါဘူး။ ပန္းသီးထဲမွာ ပါဝင္တဲ႔ fructose နဲ႔ antioxidant polyphenol တို႔ဟာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဇီဝကမၼလုပ္ေဆာင္မႈေတြကို ထိန္းသိမ္းေပးၿပီး ခႏၶာကုိယ္မွ သၾကားစုပ္ယူႏႈန္းကိုလည္း ေလ်ာ႔က်ေစပါတယ္။

ဒါေၾကာင္႔ ေသြးတြင္းအခ်ိဳဓာတ္ ေစာင္႔ၾကည္႔ထိန္းသိမ္းေနရတဲ႔ ဆီးခ်ိဳသမားေတြအတြက္ေတာ႔ သင္႔ေလ်ာ္ပါတယ္။ ဒါ႔အျပင္ ပန္းသီးမွာပါဝင္တဲ႔ antocyanin ဆိုတဲ႔ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ိဳးက အဝလြန္ျခင္းနဲ႔ ဆက္ႏြယ္ေနတဲ႔ Type 2 ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုလည္း ေလ်ာ႔က်ေစပါတယ္တဲ႔။

၂။ ဝိတ္က်ေစတယ္

play
 

ပန္းသီးထဲမွာ ပါဝင္တဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ မလိုအပ္တဲ႔ အဆီပိုေတြကို ခႏၶာကိုယ္က စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းကို ေလွ်ာ႔ခ်ေပးပါတယ္။ အာဟာရ ပညာရွင္တစ္ဦးျဖစ္တဲ႔ Dr. Anju Sood ကလည္း "အမွ်င္ဓာတ္ေတြက အာဟာရဓာတ္ေတြထဲမွာ အစာေျခဖို႔အတြက္ အခ်ိန္အၾကာဆံုးပါပဲ။ ဒါေၾကာင္႔ ပန္းသီးစားထားရင္ အစာခံၿပီး တျခားအဆီမ်ားတဲ႔၊ အခ်ိဳမ်ားတဲ႔ အစားအစာေတြကို လက္လွမ္းမိဖို႔ မေသခ်ာေတာ႔ပါဘူး။ ၾကာလာရင္ ဒါက ဝိတ္က်ေစဖို႔အတြက္ အေထာက္အကူျပဳႏိုင္ပါတယ္။"

 

၃။ အစာေျခစနစ္ကို ပိုုမိုေကာင္းမြန္ေစတယ္

ပန္းသီးထဲမွာ ပါဝင္တဲ႔ fibre pectin (အမွ်င္ဓာတ္) ဟာ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူး အမ်ားႀကီးကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီထဲမွာ အစာေျခစနစ္ကို အေထာက္အကူျပဳႏိုင္တာလည္း ပါတာေပါ႔။ ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔ fibre pectin ဟာ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းတေလွ်ာက္က ေရေတြကို စုပ္ယူေပးႏိုင္သလို အူနဲ႔ အစာအိမ္တေလွ်ာက္ အစာေတြ လြယ္ကူလ်င္ျမန္စြာ သြားလာေစႏိုင္ဖို႔ ဂ်ယ္လ္တစ္မ်ိဳးကိုလည္း ျဖစ္ေပၚလာေစပါတယ္။ ဒါ႔အျပင္ ပန္းသီးထဲမွာ အစာအိမ္ကို အေထာက္အကူျပဳတဲ႔ malic acid လည္း ပါဝင္ပါေသးတယ္။

၄။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းနဲ႔ ဝမ္းေလွ်ာျခင္းကို သက္သာေစတယ္

play
 

ပန္းသီးထဲမွာပါဝင္တဲ႔ pectin fibre ဟာ အစာေျခစနစ္ကိုပဲ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစတာ မဟုတ္ပါဘူး။ အစာေျခၿပီးသြားတဲ႔ အစာေဟာင္းေတြ အညစ္အေၾကးစြန္႔ အဂၤါ အဖြဲ႕အစည္းထဲ ေလွ်ာေလွ်ာေမြ႕ေမြ႕ ေရာက္ရွိသြားေစဖို႔အတြက္လည္း အကူအညီ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းတို႔၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္းတို႔လို အညစ္အေၾကးစြန္႔ အဂၤါ အဖြဲ႕အစည္းနဲ႔ဆိုင္တဲ႔ ေရာဂါေတြကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

၅။ အရိုးေတြကို သန္မာေစတယ္

ပန္းသီးေတြဟာ အရိုးေတြကို သန္မာေစတဲ႔အျပင္ အရိုးက်န္းမာေရးအတြက္ အေရးပါတဲ႔ အခန္းက႑တစ္ခုက ပါဝင္ေနပါတယ္။ ပန္းသီးအခြံထဲမွာ ေတြ႕ရွိရတဲ႔ flavanoid phlorizin ဆိုတဲ႔ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ိဳးဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြ ေသြးဆံုးခ်ိန္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ႔ အရိုးေပ်ာ႔ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သလို အဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါ ျဖစ္မလာႏိုင္ေအာင္လည္း ႀကိဳတင္တားဆီးႏိုင္ပါတယ္။

Source: food.ndtv

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား