Food & Recipe: ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြ ဘာေၾကာင္႔ ကီဝီသီးကို စားေပးသင္႔သလဲ

အရင္တံုးက ကီဝီသီးကို တရုပ္လို Yang Tao လို႔ေခၚၿပီး ေနာက္ပိုင္းမွာ တရုပ္ဆီးျဖဴလို႔လည္း ေခၚၾကပါတယ္။

ကီဝီသီးမွာ ၾကြယ္ဝတဲ႔ ေနာက္ခံံသမိုင္းေၾကာင္းတစ္ခု ရွိေနပါတယ္။ ကီဝီသီးကို တရုပ္ႏိုင္ငံေတာင္ပိုင္းက စတင္ျမစ္ဖ်ားခံ လာတယ္လို႔ ယူဆၾကၿပီး ကီဝီဆိုတဲ႔ နာမည္ေနာက္မွာ သမိုင္းတစ္ခု ရွိေနပါေသးသတဲ႔။ အရင္တံုးက ကီဝီသီးကို တရုပ္လို Yang Tao လို႔ေခၚၿပီး ေနာက္ပိုင္းမွာ တရုပ္ဆီးျဖဴလို႔လည္း ေခၚၾကပါတယ္။

play

 

တရုပ္ႏိုင္ငံကေနတဆင္႔ ဥေရာပတိုက္ကို ပ်ံ႕ႏွံေရာက္ရွိသြားခဲ႔ၿပီး အားလံုးသိၾကတဲ႔အတိုင္း ကီဝီသီးျဖစ္လာခဲ႔ပါတယ္။ ကီဝီသီးဆိုတာ နယူးဇီလန္ႏုိင္ငံရဲ႕ အမွတ္တံဆိပ္ျဖစ္တဲ႔ မပ်ံသန္းတတ္တဲ႔ ကီဝီငွက္ကို အစြဲျပဳၿပီး ေခၚေဝၚထားပါတယ္။

ကီဝီသီးရဲ႕ ၿပိဳင္စံရွားအရသာကို ဖယ္ထားမယ္ဆိုရင္ေတာင္ ကီဝီသီးဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္တစ္ေယာက္အတြက္ေတာ႔ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ေပးစြမ္းႏိုင္တဲ႔ ရတနာတစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒါေတြကေတာ႔...

၁။ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ၾကြယ္ဝတယ္

play
 

သစ္သီးတစ္လံုးရဲ႕စြမ္းအားက ရုကၡစိုးနတ္တစ္ပါးနဲ႔ တူညီေနလိမ္႔မယ္လို႔ ဘယ္သူမွ စိတ္ကူးခဲ႔မိမွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေပမယ္႔ ကီဝီသီးမွာ အမ်ိဳးသမီးေတြအတြက္ ကိုယ္ဝန္ရရွိႏိုင္ေျခ ပိုမ်ားေစတဲ႔ အစြမ္းသတၱိတစ္မ်ိဳးပါဝင္ေနပါတယ္။ အဲဒါကေတာ႔ ကီဝီသီးမွာ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ႔ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ (folic acid) ပါပဲ။ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ သားအိမ္နဲ႔ မ်ိဳးဥကို အားေကာင္းေစၿပီး ကိုယ္ဝန္ရႏိုင္ေျခကို တိုးတက္ေစတာပါ။ ဒါ႔အျပင္ ကီဝီသီးမွာပါဝင္တဲ႔ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြ ေလွ်ာေလွ်ာလွ်ဴလွ်ဴ ကေလးမီးဖြားႏိုင္ေအာင္လည္း ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၏

 

ဒါတင္ပဲလားဆိုေတာ႔ မဟုတ္ေသးပါဘူး။ ကီဝီသီးထဲမွာပါဝင္တဲ႔ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ဟာ မိခင္တင္မက ဗိုက္ထဲက ကေလးရဲ႕ က်န္းမာေရးကိုလည္း အေထာက္အကူျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ကေလးေလးေတြမွာ လိုအပ္တဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အစိတ္အပိုင္းေတြနဲ႔ ဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္မႈအတြက္ ေဖာလစ္အက္ဆစ္က အကူအညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ကေလးေတြမွာ ျဖစ္တတ္တဲဲ႔ အာရံုေၾကာမႀကီး မျပည္႔စံုျခင္းေရာဂါ (Spina Bifida) ကိုလည္း မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္ဝတယ္

play
 

ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြ ကီဝီသီး စားသံုးေပးသင္႔တဲ႔ ေနာက္ထပ္ အေၾကာင္းရင္းတစ္ခုကေတာ႔ ကီဝီသီးရဲ႕ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝမႈေၾကာင္႔ပါပဲ။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္မွာ ၾကံဳေတြ႕ရႏိုင္တဲ႔ ျပႆနာတစ္ခုကေတာ႔ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းနဲ႔ ေဟာ္မုန္းေျပာင္းလဲျခင္းပါပဲ။

ကီဝီသီးထဲမွာ ပါဝင္တဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္က ဒီျပႆနာေတြကို ကူညီေျဖရွင္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ႕အျပင္ ကီဝီသီးကို ေန႔စဥ္ စားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ အစာအိမ္ေလထိုးေလေအာင္႔ျခင္း၊ ဗိုက္ေအာင္႔ျခင္း၊ မူးေဝျခင္း အစရွိတဲ႔ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္ အစာေျခအဂၤါ အဖြဲ႕အစည္းဆိုင္ရာ ျပႆနာေတြကုိလည္း ကင္းေဝးေစႏိုင္ပါတယ္။

၃။ antioxidant ၾကြယ္ဝတယ္

play
 

ကီဝီသီးဟာ antioxidant လည္း ၾကြယ္ဝတဲ႔အတြက္ ခႏၶာကိုယ္ထဲကို ဝင္ေရာက္လာမယ္႔ free radical ေတြကိုလည္း တိုက္ထုတ္ႏုိင္ပါတယ္။ အဲဲဒီ free radical ေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္ထဲကို ဝင္ေရာက္လာမယ္႔ ကူးစက္ေရာဂါေတြနဲ႔ ဖ်ားနာျခင္းေတြကို တိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္ၿပီး ကိုယ္ခံအားစနစ္ကိုလည္း ပိုမုိေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြ ကိုယ္ခံအား ေကာင္းမြန္ျခင္းဆိုတာ မိခင္ေရာ၊ ကေလးပါ က်န္းမာေစဖို႔အတြက္ပဲေလ။

Source: Stylecraze

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား