Food & Recipe: တူနာငါးအစားထိုး အသားတုကို သိပၸံပညာရွင္မ်ား ဖန္တီးျပဳလုပ္ေန

ကြ်န္ေတာ္တို႔ လူသားမ်ိဳးႏြယ္စုဟာ အစံုစားသတၱဝါေတြ ျဖစ္တာနဲ႔အညီ အသား၊ အရြက္၊ အသီး၊ အပြင္႔ စသျဖင္႔ စားလို႔ရတာ မွန္သမွ်ကို စားၾက၊ ဝါးၾကပါတယ္။

၂၁ ရာစုဟာ သိပၸံနည္းပညာတိုးတက္မႈေတြနဲ႔ ၿပီးခဲ႔တဲ႔ ရာစုႏွစ္ေတြထက္ မ်ားစြာေရွ႕ေရာက္ခဲ႔တာေတာ႔ အမွန္ပါပဲ။ စမတ္ဖုန္းေတြ၊ အြန္လိုင္းေပၚက ေစ်းဝယ္ေစ်းေရာင္းျခင္းေတြ၊ စက္ရုပ္နည္းပညာေတြ၊ ပံုရိပ္ေယာင္နည္းပညာေတြ စသျဖင္႔ ၂၁ ရာစုရဲ႕ လူေနမႈ ပံုစံဟာလည္း မ်ားစြာေျပာင္းလဲခဲ႔ပါၿပီ။

ဒါေပမယ္႔ အဲဒီလို တိုးတက္ေျပာင္းလဲမႈေတြနဲ႔အတူ ကမၻာကို ခ်ိန္းေျခာက္ေနတဲ႔ ေရာဂါဆိုးေတြ၊ ကမၻာႀကီးပုိမိုပူေႏြးလာမႈေတြ၊ သက္ရွိေဂဟစနစ္ ပ်က္သြင္းလာမႈေတြလည္း လိုက္ပါလာပါတယ္။ ကမၻာႀကီးပူေႏြးလာမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ဖို႔နဲ႔ မ်ိဳးသုန္းလုနီး သက္ရွိမ်ိဳးစိတ္ေတြကို ထိန္းသိမ္းဖို႔ လိုအပ္လာပါတယ္။

play

 

ကြ်န္ေတာ္တို႔ လူသားမ်ိဳးႏြယ္စုဟာ အစံုစားသတၱဝါေတြ ျဖစ္တာနဲ႔အညီ အသား၊ အရြက္၊ အသီး၊ အပြင္႔ စသျဖင္႔ စားလို႔ရတာ မွန္သမွ်ကို စားၾက၊ ဝါးၾကပါတယ္။ အဲဒီထဲမွာ ေရေနသတၱဝါေတြ စားသံုးမႈကို ထိပ္ဆံုးက ပါဝင္ေနပါတယ္။ ႏွစ္စဥ္ ႏွစ္စဥ္ ငါးဖမ္းယူမႈေတြနဲ႔ စားသံုးမႈေတြေၾကာင္႔ ေရခ်ိဳနဲ႔ ေရငန္ေန ငါးမ်ိဳးစိတ္တခ်ိဳ႕ေတာင္ မ်ိဳးသုဥ္းေပ်ာက္ကြယ္လု ျဖစ္ေနၿပီလို႔ သိရပါတယ္။

ဒီအေျခအေနကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ဖို႔ အသားအစားထိုး အစားအစာေတြကို တီထြင္ျပဳလုပ္လာၾကပါတယ္။ တကယ္လို႔ ခင္ဗ်ားဟာ သက္သတ္လြတ္သမားတစ္ေယာက္ျဖစ္ၿပီး ခ်ိစ္ (ဒိန္ခဲ) ကိုလည္း စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ ႏြားႏို႔မပါတဲ႔ သီဟိုသရက္ေစ႔နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ႔ ဒိန္ခဲရွိပါတယ္။

play

 

ဒါမွမဟုတ္ ဟမ္ဘာဂါကိုမွ စားခ်င္ပါတယ္ဆိုရင္လည္း အသားဘာဂါနဲ႔တူေအာင္ အထဲက အနီေရာင္အရည္ (ေသြးေတြ) စီးက်လာသလိုျဖစ္ေအာင္ ဖန္တီးထားတဲ႔ ဘာဂါလည္း ရွိပါေသးတယ္။ လန္႔ေတာ႔ လန္႕မသြားပါနဲ႔။ အဲဒီအရည္ေတြကို ဗီတြတ္ (သၾကား မုန္လာဥနီ) နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတာပါ။ အခုဆိုရင္ Impossible Foods ဆိုတဲ႔ ကုမၼဏီက ငါးအစားထိုး အသားတုကို ဖန္တီးျပဳလုပ္ေနပါၿပီ။

Impossible Foods ကုမၼဏီဟာ ေသြးတုထြက္တဲ႔ သက္သတ္လြတ္ဘာဂါကို ျပဳလုပ္ဖန္တီးခဲ႔တဲ႔ ကုမၼဏီျဖစ္သလို ၂၀၃၅ ခုႏွဏ္မွာ အသားအားလံုးကို အပင္ကထုတ္လုပ္တဲ႔ အသားအစားထိုး အသားတုေတြနဲ႔ အစားထိုးသြားဖို႔ ၾကံရြယ္ေနတာလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔ရဲ႕ Beyond ဘာဂါကို ပဲကထုတ္လုပ္တဲ႔ ပရိုတိန္း၊ ကန္ႏိုလာဆီ၊ စားအုန္းဆီ၊ သၾကားမုန္လာဥနီေဖာ္ရည္တို႔နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။

play

 

Tasting Table ဆိုတဲ႔ အစားအေသာက္ ေဝဖန္ေရးဝက္ဘ္ဆိုဒ္ အဖြဲ႕သားေတြ သြားေရာက္ျမည္းစမ္းခဲ႔စဥ္ကဆိုရင္ "ဒီဘာဂါရဲ႕ အရသာေကာင္းမြန္မႈကို ဘယ္သူမွ ယံုႏိုင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ အသားတုက နည္းနည္းေတာ႔ေပ်ာ႔တယ္ထင္ရေပမယ္႔ အရသာက အသားအစစ္နဲ႔ ခြဲမရေအာင္ တူတဲ႔အျပင္ စားလို႔လည္း အရမ္းေကာင္းပါတယ္" လို႔ ဆိုခဲ႔ပါတယ္။

လက္ရွိအခ်ိန္မွာ ဖန္တီးေနဆဲျဖစ္တဲ႔ ငါးအစားထိုး အသားတုကိုေတာ႔ heme လို႔ေခၚတဲ႔ သံဓာတ္ပါဝင္တဲ႔ ေမာ္လီက်ဴးတစ္မ်ိဳးနဲ႔ ဖန္တီးမွာျဖစ္ၿပီး ပဲပုပ္ပဲကေန ထုတ္လုပ္ထားပါတယ္။ အဲဒီ ငါးအသားတုကို တူနာငါးအသားေနရာမွာ အစားထိုးဖို႔ ဖန္တီးထားတာပါလို႔ ကုမၼဏီရဲ႕ အမႈေဆာင္အရာရွိခ်ဳပ္ Pat Brown က San Jose Mercury သတင္းစာကို ေျပာၾကားခဲ႔ပါတယ္။ ကုမၼဏီရဲ႕ သိပၸံပညာရွင္ေတြဟာ ပဲပုပ္ပဲမွာပါဝင္တဲ႔ heme ဓာတ္ဟာ အသားအစားထိုး အသားတုတစ္မ်ိဳးကို ျပဳလုပ္ဖို႔ ေသာ႔ခ်က္ျဖစ္မွန္း ရွာေဖြေတြ႕ရွိခဲ႔ၾကတာပါ။

 

ဇီဝဓာတုပညာရွင္တစ္ဦးလည္းျဖစ္တဲ႔ Brown ဟာ ပဲပုပ္ပဲကေန heme ထုတ္ယူတဲ႔နည္းပညာကို မူပိုင္ခြင္႔တင္ထားၿပီးပါၿပီ။ တူနာငါးဟာ ဆူရွီေစ်းကြက္မွာ အလြန္အေရးပါၿပီး အလြန္အကြ်ံ ဖမ္းဆီးမႈေတြေၾကာင္း မ်ိဳးသုဥ္းမယ္႔အႏၱရာယ္ထဲမွာ ပါဝင္ေနတဲ႔ ငါးမ်ိဳးစိတ္ (၃) မ်ိဳးထဲမွာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ငါးအစားထိုး အသားတုနည္းပညာဟာ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္လာေတာ႔မွာပါ။ ေနာက္ၿပီး ငါးအစားထိုး အသားတု ေပၚေပါက္လာရင္ အနည္းဆံုးေတာ႔ လူသားေတြ ေရေနသတၱဝါေတြကို ဖမ္းဆီးသတ္ျဖတ္ျခင္း ေလ်ာ႔နည္းလာၿပီး ေဂဟစနစ္ကို ျပန္တင္ကယ္တင္လာႏိုင္မွာပါ။

Brown ဟာ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္မွာ Impossible Foods ကို စတင္ခဲ႔ၿပီး Microsoft တည္ေထာင္သူ သူေ႒းႀကီး Bill Gates ဆီက ရင္းႏွီးျမွဳပ္ႏွံေငြကို ရရွိခဲ႔ပါတယ္။ အဲဒီကမွတဆင္႔ သူဟာ ေသြးတုထြက္တဲ႔ ဘာဂါကို ထုတ္လုပ္ႏိုင္ခဲ႔ပါတယ္။ ႏွစ္စဥ္ ေစ်းကြက္လိုအပ္ခ်က္ကို ျဖည္႔ဆည္းေပးႏိုင္ဖို႔အတြက္ Impossible Foods ကုမၼဏီဟာ စီးပြားျဖစ္ျခံတစ္ျခံကို ကယ္လီဖိုးနီးယားျပည္နယ္၊ အုက္ကလန္မွာ ဖြင္႔လွစ္ခဲ႔ပါတယ္။ ဘာပဲေျပာေျပာ အနာဂတ္မွာ အသားအစားထိုး အသားတုေတြ မ်ားမ်ားေပၚေပါက္လာေလေလ... ကမၻာႀကီး သက္ဆိုးရွည္ဖို႔အတြက္ အခြင္႔အလမ္း ပိုမ်ားလာေလေလပါပဲ။

Source: Reader's Digest

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား