ရံုးပိတ္ရက္ေလး တီဗီေရွ႕ထိုင္ၿပီး အာလူးေၾကာ္တစ္ထုပ္၊ အေအးတစ္ဘူးနဲ႔ ကိုရီးယားကားၾကည္႔ဖို႔ ထိုင္လိုက္မိၿပီ ဆိုၾကပါစို႔။ အစကေတာ႔ နည္းနည္းပဲစားမယ္လို႔ စိတ္ကူးထားေပမယ္႔ စားရင္း စားရင္း လက္ကို ဘရိတ္မအုပ္ႏိုင္ေတာ႔ဘဲ အာလူးေၾကာ္ တစ္ထုပ္လံုး ေျပာင္သြားတာလည္း အႀကိမ္ႀကိမ္ပါပဲ။

play

 

တကယ္တမ္းက်ေတာ႔ အခ်စ္နဲဲ႔ အာလူးေၾကာ္ဝါးတယ္ဆိုတာ အစလုပ္မိရင္ အရွိန္သပ္ဖို႔ ခက္ခဲပါတယ္။ တကယ္ေတာ႔ အာလူးေၾကာ္ဝါးၿပီဆိုရင္ လက္ရွိန္မသပ္ႏိုင္ရျခင္းရဲ႕ ေနာက္ကြယ္မွာ သိပၸံနည္းက်အေျဖတစ္ခုလည္း ရွိလို႔ေနပါတယ္။

Frontiers in Psychology မဂၢဇင္းမွာ ေဖာ္ျပခဲ႔တဲ႔ ေလ႔လာမႈတစ္ခုအရဆိုရင္ သုေတသီေတြက ဓာတ္ခြဲခန္းၾကြက္ေတြကို အစားအစာ (၃) မ်ိဳးၾကားမွာ စိတ္ႀကိဳက္ေရြးခ်ယ္ေစခဲ႔ပါတယ္။ အဲဒီ အစားအစာ (၃) မ်ိဳးကေတာ႔ ပံုမွန္ၾကြက္စာရယ္၊ အဆီနဲ႔ ကာဘုိဟိုက္ဒရိတ္ အေရာရယ္၊ အာလူးေၾကာ္ရယ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဓာတ္ခြဲခန္းၾကြက္ေလးေတြဟာ တျခား (၂) ခုထက္ အာလူးေၾကာ္ကိုပဲ ေရြးခ်ယ္ဖို႔ ဆံုးျဖတ္လိုက္ပါတယ္တဲ႔။

play

 

တကယ္တမ္းက်ေတာ႔ အာလူးေၾကာ္ေတြမွာ အဓိကပါဝင္တဲ႔ အရသာကေတာ႔ အဆီနဲ႔ အငန္ဓာတ္ပါပဲ။ ေဆးဘက္ဆိုင္ရာ သုေတသနေတြအရဆိုရင္ အငန္ဓာတ္စားသံုးျခင္းဟာ ဦးေႏွာက္ထဲက သာယာေပ်ာ္ရႊင္မႈေတြကို အခ်က္ျပထုတ္လုပ္ေပးတဲ႔ ေနရာကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္တဲ႔ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔ dopamine ကို ထြက္လာေစႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီ dopamine ကလည္း တစ္ႀကိမ္ထြက္လာၿပီ ဆိုတာနဲ႔ သာယာေပ်ာ္ရႊင္မႈေတြကို ျဖစ္လာေစႏုိင္ၿပီး မသိစိတ္က ထပ္ခါထပ္ခါ လိုခ်င္လာပါေတာ႔တယ္။ ဒါေၾကာင္႔ အာလူးေၾကာ္ေတြကို အဆက္မျပတ္ ဝါးမိေတာ႔တာပါပဲ။

play

 

ၾသစေၾတးလ် သုေတသနတစ္ခုမွာေတာ႔ အရြယ္ေရာက္ၿပီး ပုဂၢိဳလ္ (၄၈) ဦးကို တစ္ေန႔ကို ထမင္း (၄) ႀကိမ္ေကြ်းၿပီး စိတ္ႀကိဳက္စားေစခဲ႔ပါတယ္။ အစားအစာေတြကို အဆီနဲ႔ ဆားပါဝင္မႈ ပမာဏကို နည္းနည္းေလး ေျပာင္းလဲထားတာကလြဲရင္ ပံုစံတူပဲ ဖန္တီးထားတာပါ။ ေဆာ႕စ္ေတြကိုလည္း အဆီနည္းၿပီး ဆားနည္းတာ၊ အဆီနည္းၿပီး ဆားမ်ားတာ၊ အဆီမ်ားၿပီး ဆားနည္းတာ၊ အဆီမ်ားၿပီး ဆားမ်ားတာ ဆိုၿပီး (၄) မ်ိဳးစီမံထားပါတယ္။ ပါဝင္သူေတြဟာ ဒီအစားအစာေတြကို (၄) ပတ္တိတိ စားသံုးၾကည္႔ရပါမယ္။

 

အစားအစာထဲမွာ အဆီဘယ္ေလာက္မ်ားမ်ား ပါဝင္သည္ျဖစ္ပါေစ... ေဆာ႔စ္ထဲမွာ ဆား (အငန္ဓာတ္) မ်ားမ်ားပါဝင္ေနမယ္ဆိုရင္ ေဗာ္လန္တီယာေတြဟာ ကယ္လိုရီ (၁၁) ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုစားမိေစႏိုင္ပါတယ္လို႔ Nutrition ဂ်ာနယ္ထဲမွာ ေဖာ္ျပခဲ႔တဲ႔ သုေတသနစာတမ္း ရလဒ္ေတြက ေဖာ္ျပေနပါတယ္။ အဆီမ်ားတဲ႔ ေဆာ႔စ္နဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးမယ္ဆိုရင္ေတာ႔ ေဗာ္လန္တီယာေတြဟာ ကယ္လိုရီ (၆၀) ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုစားမိေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါကလည္း အစားအစာ ပိုမ်ားမ်ားစားမိတာနဲ႔ေတာ႔ သိပ္မဆိုင္ပါဘူး။ အဆီမ်ားတဲ႔ အစားအစာမွာ ကယ္လိုရီ မ်ားမ်ားပါဝင္ေနလို႔ပါပဲ။

play

 

ေယဘုယ်အားျဖင္႔ေတာ႔ အဆီဓာတ္ဟာ အစားအစာတစ္မ်ိဳးကို ပိုမိုစိတ္ေက်နပ္စရာ ေကာင္းေစၿပီး လူေတြကို ထပ္ခါထပ္ခါ စားခ်င္စိတ္ ျဖစ္မလာေစႏိုင္ပါဘူး။ အငန္ဓာတ္ ေလ်ာ႔နည္းတဲ႔ အစားအစာဆိုရင္လည္း အလြန္အကြ်ံ စားသံုးမႈ မျဖစ္ေစႏိုင္ဘဲ မိမိကိုယ္ကိုယ္ ထိန္းခ်ဳပ္ရတာ ပိုမိုလြယ္ကူေစႏိုင္ပါတယ္။

ဒါေပမယ္႔ အစားအစာထဲကို ဆားထည္႔လိုက္ၿပီဆိုုရင္ေတာ႔ အဲဒီ ထိန္းခ်ဳပ္ထားသမွ်ဟာ ေပ်ာက္ကြယ္သြားမွာပါလို႔ Deakin တကၠသိုလ္က အာရံုခံ႒ာနမွဴး ပါေမာကၡ Russel Keast က ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ အာလူးေၾကာ္ေတြ အဆီမ်ားေပမယ္႔ ဆားမပါရင္ေတာင္ ဘယ္သူမွ မ်ားမ်ားဝါးမိေစႏိုင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ အငန္ဓာတ္နဲ႔ ရသာမႈန္႔ေလးေတြ စနစ္တက် ျဖဴးထားတဲ႔ အာလူးေၾကာ္ဆိုရင္ေတာ႔ ေနာက္တစ္ထုပ္ကိုေတာင္ လက္လွမ္းေစမိမွာပါ။

Source: Reader's Digest

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video