ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြဟာ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္ အရမ္းစားတဲ႔ လူမ်ိဳးေတြပါ။ အငန္ေလးနည္းနည္း မပါရင္ ထမင္းစားလို႔ မၿမိန္ဘူးလို႔ ခံစားရသူေတြပါ။ အငန္မ်ားတဲ႔ အစားအစာေတြ (ဆိုဒီယမ္ ပါဝင္မႈ ျမင္႔မားတဲ႔ အစားအစာ) ေတြဟာ တကယ္တမ္း က်ေတာ႔ လူ႔က်န္းမာေရးအေပၚမွာ ႀကီးမားတဲ႔ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈတစ္ခု ရွိေစႏိုင္ပါတယ္။ အငန္စားတာမ်ားရင္ ခႏၶာကုိယ္မွာ ျပသလာမယ္႔ လကၡဏာ (၆) မ်ိဳးကေတာ႔...

၁။ စိတ္မၾကည္မလင္ျဖစ္မယ္

play
 

အငန္ဓာတ္အစားမ်ားျခင္းက ဦးေႏွာက္လုပ္ေဆာင္မႈေတြကို အေႏွာင္႔အယွက္ေပးႏိုင္လိမ္႔မယ္လို႔ ဘယ္သူထင္ထားမလဲ။ ဒါေပမယ္႔ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္တံုးက ကေနဒါႏိုင္ငံမွာ ျပဳလုပ္ခဲ႔တဲ႔ သုေတသန တစ္ခုအရေတာ႔ အငန္ဓာတ္မ်ားတဲ႔ အစားအစာေတြကို စားသံုးမိတဲ႔ သူေတြဟာ ပံုမွန္လူေတြထက္စာရင္ ဦးေႏွာက္နဲ႔ အာရံုေၾကာယိုယြင္းမႈ ျဖစ္ႏိုင္ေျခပိုမ်ားတယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။ အထူးသျဖင္႔ အသက္အရြယ္ရလာခ်ိန္မွာ မိမိစားသံုးတဲ႔ အစားအစာေတြထဲမွာ ပါဝင္တဲ႔ အငန္ဓာတ္ကို သတိျပဳေစာင္႔ၾကည္႔သင္႔ပါတယ္။

၂။ ေရအရမ္းငတ္လာမယ္

play
 

ဆိုဒီယမ္ (အငန္ဓာတ္) ပါဝင္မႈျမင္႔မားတဲ႔ အစားအစာေတြ (အာလူးေၾကာ္၊ စပါဂတ္တီေဆာ႔စ္နဲ႔ ပတ္ပါရိုနီ ပီဇာ) တို႔ဟာ ခင္ဗ်ားကို ပံုမွန္ထက္ပိုၿပီး ေရငတ္ေစႏိုင္ပါလိမ္႔မယ္။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ႔ ဆိုဒီယမ္က ခႏၶာကိုယ္ထဲက အရည္ဓာတ္ကို စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းရွိလို႔ပါပဲ။ ဒါေၾကာင္႔ ဆိုဒီယမ္ပါဝင္တဲ႔ အစားအစာေတြကို စားထားရင္ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ဖို႔ ႀကိဳးစားပါ။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ ခႏၶာကိုယ္ကလည္း ေရကိုေတာင္႔တေနပါလိမ္႔မယ္။

၃။ ေခြ်းထြက္လြန္လာမယ္

ညဘက္မွာ အငန္မ်ားတဲ႔ အစားအစာေတြကို စားလိုက္မိရင္ ေနာက္တစ္ေန႔မနက္ေရာက္ရင္ မအီမသာနဲ႔ ေနမထိ၊ ထိုင္မသာ ျဖစ္ေနပါလိမ္႔မယ္။ ဒီအေျခအေနကို edema လို႔ေခၚၿပီး ခႏၶာကိုယ္ တစ္ရွဴးေတြထဲမွာ အရည္ပိုေတြ ထြက္လာတာေၾကာင္႔ ျဖစ္လာတဲ႔ အေျခအေနမ်ိဳးပါ။ Mayo Clinic ရဲ႕အဆိုအရေတာ႔ edema ဆိုတာ တျခားေရာဂါတစ္ခုရဲ႕ လကၡဏာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ေနႏိုင္သလို အစားအစာထဲမွာ ဆိုဒီယမ္ပါဝင္မႈ မ်ားျပားတာေၾကာင္႔လည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။ ေျဖရွင္းနည္းကေတာ႔ အငန္ေလွ်ာ႔ဖို႔ပါပဲ။

 

၄။ ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္မယ္

play
 

အငန္မ်ားလြန္းတဲ႔ အစားအစာေတြက ေက်ာက္ကပ္လုပ္ေဆာင္မႈကို အေႏွာင္႔အယွက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အစားအစာထဲမွာ အငန္ဓာတ္မ်ားျပားေနရင္ ဆီးထဲက ပရိုတိန္းပမာဏကို ျမင္႔တက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီလို ဆီးထဲမွာ ပရိုတိန္းဓာတ္မ်ားျပားျခင္းဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္တဲ႔ လကၡဏာတစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ေနႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခုကေတာ႔ ဆိုဒီယမ္မ်ားျပားျခင္းဟာ ဆီးေက်ာက္လည္း တည္ေစႏိုင္ပါတယ္။

၅။ အစာအိမ္ျပည္တည္နာ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္

အစားအစာထဲမွာ ဆိုဒီယမ္ပါဝင္မႈ မ်ားျပားျခင္းက အစာအိမ္ျပည္တည္နာ၊ ကင္ဆာအနာတို႔ကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အေသးစိတ္သုေတသနေတြ ျပဳလုပ္ဖို႔ လုိအပ္ေနေသးေပမယ္႔လည္း လက္ရွိေတြ႕ထားတဲ႔ ေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရေတာ႔ အငန္အစားမ်ားတဲ႔ လူေတြဟာ အစာအိမ္ထိမွာ စိုးရိမ္ရတဲ႔အတြက္ သတိထားသင္႔ပါတယ္တဲ႔။

၆။ ေသြးတိုးမယ္

play
 

အေမရိကန္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအဖြဲ႕ႀကီးရဲ႕ အဆိုအရေတာ႔ လူတစ္ေယာက္ဟာ တစ္ေန႔မွာ ဆိုဒီယမ္ (၁၅၀၀) မီလီဂရမ္ပဲ စားသံုးသင္႔ပါတယ္တဲ႔။ ပိုလွ်ံတဲ႔ဆိုဒီယမ္ေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အရည္ပိုမ်ားမ်ား စုေဆာင္းမိေစျခင္းျဖင္႔ ေသြးတိုးေစႏိုင္ပါတယ္။ ေသြးတိုးရာကေန ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာျပတ္ျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းတို႔လည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

Source: Reader's Digest

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video