Food & Recipe: ငွက္ေပ်ာသီးရဲ႕ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး (၄) မ်ိဳး

ငွက္ေပ်ာသီးဟာ အေအးစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔အတြက္ အဆုတ္နဲ႔ အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္းမွာ ျပႆနာရွိသူေတြအတြက္ေတာ႔ အႏၱရာယ္ရွိပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာသီးဆိုရင္ ဖီးၾကမ္းစားမလား။ သီးေမႊးစားမလား။ ေရႊနီစားမလား။ ရခိုင္စားမလား။ သူ႔အမ်ိဳးအစားနဲ႔သူ ေမႊးႀကိဳင္ၿပီး ခ်ိဳျမတဲ႔ အရသာတစ္ခုကို ရရွိေစႏိုင္မွာပါ။ ေနာက္ၿပီး ငွက္ေပ်ာသီးစားျခင္းကေန က်န္းမာေရးနဲ႔ အလွအပဆိုင္ရာ အက်ိဳးေက်းဇူး ေတြကိုလည္း ရရွိေစႏိုင္မွာပါ။ ဒါေပမယ္႔ ငွက္ေပ်ာသီးမွာလည္း ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေတြ (side-effects) ရွိေနပါေသးတယ္။ အဲဒီေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေတြကို သိထားရင္ မိမိနဲ႔ ကိုက္ညီမႈ ရွိမရွိ ဆံုးျဖတ္ၿပီး အက်ိဳးရွိရွိ စားသံုးႏိုင္မွာပါေနာ္။

၁။ ခြ်ဲထေစတယ္

play
 

ပန္းနာသမားေတြဆိုရင္ေတာ႔ ဒီအေၾကာင္းကို သိေကာင္းသိမွာပါ။ ငွက္ေပ်ာသီးဟာ အေအးစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔အတြက္ အဆုတ္နဲ႔ အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္းမွာ ျပႆနာရွိသူေတြအတြက္ေတာ႔ အႏၱရာယ္ရွိပါတယ္။ အဲဒါကေတာ႔ ခြ်ဲထေစႏိုင္တာပါပဲ။ ေနာက္ၿပီး အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာျပႆနာတခ်ိဳ႕ကိုလည္း ေဆာင္ၾကဥ္းလာႏိုင္ပါေသးတယ္။

ငွက္ေပ်ာသီး စားသံုးမႈေၾကာင္႔ အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္း ပိတ္ဆို႕မႈ ျဖစ္ႏိုင္ေျခရွိပါတယ္။ အဲဒီကမွတဆင္႔ အသက္ရွဴရခက္ခဲျခင္း၊ အစာမ်ိဳခ်ရခက္ခဲျခင္း၊ ရင္ဝမွာ ခြ်ဲပိတ္ဆို႔ျခင္းေတြ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အေျခအေနဆိုးရြားရင္ ခြ်ဲဆို႔ၿပီး ေသတတ္ပါတယ္။

၂။ ဝိတ္တက္ေစမယ္

play
 

အာလူးေၾကာ္တို႔၊ ကိုကာကိုလာတို႔ထက္ စာရင္ေတာ႔ ငွက္ေပ်ာသီးေတြက ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ ပိုနည္းတာ အမွန္ပါပဲ။ ဒါေပမယ္႔ သူတို႔မွာ ခင္ဗ်ားကို ဝိတ္တက္ေစႏိုင္တဲ႔ ကယ္လိုရီပမာဏေတာ႔ လံုေလာက္စြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီး အရြယ္ခပ္လတ္လတ္တစ္လံုးမွာ (၁၀၅) ကယ္လိုရီပါဝင္ပါတယ္။

ဒါဟာ လိေမၼာ္သီးတစ္လံုးမွာပါဝင္တဲ႔ ကယ္လိုရီ (၆၂)၊ ဖရဲသီးတစ္ပန္းကန္မွာပါဝင္တဲ႔ ကယ္လိုရီ (၄၅)၊ စပ်စ္သီး တစ္ပန္းကန္မွာ ပါဝင္တဲ႔ ကယ္လိုရီ (၆၂) တို႔နဲ႔ႏႈိင္းယွဥ္ရင္ေတာ႔ ေတာ္ေတာ္မ်ားတယ္လို႔ ဆိုႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ကယ္လိုရီနည္းတဲ႔ မုန္႔ပဲသေရစာ တစ္ခုခုကို ရွာေနတယ္ဆိုရင္ေတာ႔ ငွက္ေပ်ာသီးက အေကာင္းဆံုး ေရြးခ်ယ္မႈတစ္ခု မဟုတ္ပါဘူး။

 

၃။ ေခါင္းကိုက္ေစတယ္

play
 

တကယ္လို႔ ခင္ဗ်ားဟာ မၾကာခဏေခါင္းကိုက္ ေခါင္းမူးတတ္တယ္ဆိုရင္ေတာ႔ ငွက္ေပ်ာသီးစားသံုးျခင္းကို အထူးေရွာင္ၾကဥ္ သင္႔ပါတယ္။ ဒိန္ခဲ၊ ငါး၊ အသားနဲ႔ ငွက္ေပ်ာသီးထဲမွာ ေတြ႕ရတတ္တဲ႔ Tyramine လို႔ေခၚတဲ႔ အရာတစ္မ်ိဳးဟာ ေခါင္းကိုက္ျခင္း ေဝဒနာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္လို႔ ေမရီလင္ေဆးဝါးတကၠသိုလ္က သုေတသီေတြက ဆိုထားပါတယ္။ အထူးသျဖင္႔ ငွက္ေပ်ာခြံေပၚက Tyramine ပမာဏက ငွက္ေပ်ာသီးအသားထက္ (၁၀) ဆေလာက္ ပိုမ်ားပါသတဲ႔။

၄။ သြားကိုက္သြားနာေစမယ္

play
 

ကစီဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ႔ ငွက္ေပ်ာသီးေတြဟာ သြားကိုက္သြားနာျခင္းနဲ႔ သြားအေပၚယံေၾကြလႊာ ပ်က္ဆီးျခင္းေတြကိုလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေဆးဘက္ဆိုင္ရာ ေလ႔လာမႈေတြအရေတာ႔ ငွက္ေပ်ာသီးေတြက ေခ်ာကလက္၊ ပီေက၊ အနီေရာင္ႏြယ္ခ်ိဳတို႔ ထက္ေတာင္ပိုၿပီး ခံတြင္းက်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။

ဘာေၾကာင္႔လဲဆိုေတာ႔ ကစီဓာတ္ေတြက ခံတြင္းထဲမွာ ေႏွးေကြးစြာ ေပ်ာ္ဝင္ၿပီး သၾကားေတြကေတာ႔ ျမန္ဆန္စြာ ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္လို႔ပါပဲ။ ဒါေၾကာင္႔ ငွက္ေပ်ာသီးစားထားရင္ ငွက္ေပ်ာသီးဖတ္ေလးေတြက သြားေတြၾကားမွာ ႏွစ္နာရီဝန္းက်င္ကပ္ေနႏိုင္ၿပီး ဘက္တီးရီးယားေတြကို ဖိတ္ေခၚေနႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီကမွတဆင္႔ သြားပိုးေပါက္ေတြ ျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။

Source: Sttylecraze

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား