Food & Recipe: ဖရဲသီးကို လိပ္ခြံပံုစံေလး အလွဆင္ၾကမယ္

သစ္သီးအလွဆင္တတ္ရင္ အိမ္မွာ အလွဆင္ပစၥည္းတစ္ခုအျဖစ္ အသံုးျပဳလို႔ရသလို ပြဲလမ္းသဘင္ေတြမွာလည္း မ်က္ႏွာပန္းလွတာေပါ႔။

သစ္သီးအလွဆင္တယ္ဆိုတာ လြယ္ကူတဲ႔ပညာတစ္ရပ္ေတာ႔ မဟုတ္ပါဘူး။ တကယ္ေတာ႔ သစ္သီးအလွဆင္တယ္ဆိုတာ တိက်မႈ၊ ကြ်မ္းက်င္မႈ၊ စိတ္ရွည္မႈနဲ႔ လက္ျမန္မႈတို႔ကို ေပါင္းစပ္ထားၿပီး အႏုပညာအျမင္ရွိမွလည္း အဆင္ေျပႏိုင္ပါတယ္။

play

 

သစ္သီးအလွဆင္တတ္ရင္ အိမ္မွာ အလွဆင္ပစၥည္းတစ္ခုအျဖစ္ အသံုးျပဳလို႔ရသလို ပြဲလမ္းသဘင္ေတြမွာလည္း မ်က္ႏွာပန္းလွတာေပါ႔။ ဒီေန႕မွာေတာ႔ ဖရဲသီးကို လိပ္ခြံပံုစံေလးျဖစ္ေအာင္ လုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

လိုအပ္တဲ႔ပစၥည္းမ်ား

play
 

ဓားရွည္တစ္ေခ်ာင္း၊ သစ္သီးအခြံခြ်တ္ ဓားတစ္ေခ်ာင္း၊ အေျမွာင္းေလးေတြေဖာ္တဲ႔ဓား (channel knife) တစ္ေခ်ာင္း၊ သြားၾကားထိုးတံေလးေတြနဲ႔ ဖရဲသီးအလံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ခပ္ဖို႔ ေရခဲမုန္႔ ေကာ္တဲ႔ ဇြန္းပံုစံ (melon baller) တစ္ေခ်ာင္းတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ႔... ဖရဲသီးတစ္လံုး၊ ဘလူးဘယ္ရီသီး (၄)လံုး၊ စပ်စ္သီး (၅) လံုးနဲ႔ ေျပာင္းဖူး (၂) ေစ႔ တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

play
 

အရင္ဆံုး ဖရဲသီးေပၚမွာ ပံုေဖာ္အလွဆင္ဖို႔အတြက္ ဖရဲသီးကို ေရေဆးၿပီး ေရေျပာင္ေအာင္ သုတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ အလည္ကေန ထက္ျခမ္းျခမ္းေပးလိုက္ပါ။ ေအာက္မွာထားမယ္႔ ဖရဲသီးတစ္ျခမ္းရဲ႕ ေအာက္ေျခကိုေတာ႔ (၁/၄) လက္မ အရြယ္ အစိတ္ေလးလွီးၿပီး စားပြဲျပင္ ျပင္ညီေပၚမွာ ၿငိမ္ေအာင္ျပဳလုပ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ melon baller ကိုသံုးၿပီး အထဲက ဖရဲသီးအသားေတြကို အလံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ခပ္ထုတ္လိုက္ပါ။

play

 

ေအာက္မွာထားမယ္႔ ဖရဲသီးအျခမ္းမွာ channel knife ကိုသံုးၿပီး အကြက္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ပံုေဖာ္ေပးလိုက္ပါ။ အေပၚျခမ္းကိုေတာ႔ ေျခေတြ၊ လက္ေတြ လုပ္ဖုိ႔အတြက္ နည္းနည္းလွီးျဖတ္ ထားလိုက္ပါ။ က်န္တဲ႔အပိုင္းကိုမွ ဓားရွည္ကိုသံုးၿပီး လိပ္ခြံပံုစံျဖစ္ေအာင္ ထြင္းရမွာပါ။ ဓားရွည္နဲ႔အရာေပးၿပီးမွ အာလူးအခြံခြ်တ္ဓား (paring knife) နဲ႔ လိပ္ခံုးကြက္ပံု ေဖာ္ေပးလိုက္ပါ။ အဆံုးသတ္အရာကိုေတာ႔ Channel knife နဲ႔ပဲ အရာေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ လိပ္ေခါင္းေနရာမွာ ေျပာင္းဖူးေစ႔ေလးေတြနဲ႔ မ်က္စိပံုေဖာ္ေပးလိုက္ပါ။

play

 

ၿပီးရင္ ေအာက္ခံ ဖရဲသီးအခြံထဲမွာ ခုနက ခပ္ထုတ္ထားတဲ႔ ဖရဲသီးလံုးေလးေတြရယ္၊ ဘလူးဘယ္ရီသီးရယ္၊ စပ်စ္သီးရယ္ကို ထည္႔လိုက္ပါ။ အေပၚကေန သကာရည္နည္းနည္း၊ သံပုရာရည္နည္းနည္းနဲ႔ dressing လုပ္ေပးလိုက္ရင္ ဖရဲသီး salad ေလးကို ရရွိပါၿပီ။ ၿပီးရင္ အေပၚက လိပ္ခြံပံု ဖရဲသီးအခြံေပၚမွာ ေျခ၊ လက္ပံုစံ ဖရဲသီးခြံေလးေတြကို သြားၾကားထိုးတံနဲ႔ ထိုးလိုက္ပါ။ ဒါဆိုရင္ လွပတဲ႔ လိပ္ပံုစံ ဖရဲသီးေလးကို ရရွိပါၿပီ။ လွလည္းလွ၊ စားလို႔လည္း ေကာင္းတဲ႔ ဖရဲသီးသေရစာေလးပါ။

 

သစ္သီးအလွဆင္ျခင္းကို စိတ္ဝင္စားၿပီး မိမိရဲ႕အရည္အခ်င္းေတြကို လူအမ်ားေရွ႕မွာ ေဖာ္ထုတ္ျပသဖို႔ စိတ္ဝင္စားတယ္ဆိုရင္ေတာ႔ Myanmar Executive Chef Club နဲ႔ AMB Tarsus Events Group တို႔မွ ပူးေပါင္းက်င္းပတဲ့ Myanmar Professional Culinary & Hospitality Competition 2017 ၿပိဳင္ပြဲႀကီးကို က်င္းပသြားေတာ႔မွာပါေနာ္။ ၿပိဳင္ပြဲကာလကေတာ႔ ႏိုဝင္ဘာလ ၂ ရက္ေန႔ကေန ၄ရက္ေန႔အထိျဖစ္ၿပီး ရန္ကုန္ၿမိဳ႕မင္းဓမၼလမ္းမွာရွိတဲ့ MEP (Myanmar Event Park) မွာ  ျပဳလုပ္သြားမွာပါေနာ္။

Source: namabakery

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား