Food & Recipe: ၾကက္ဥစားျခင္းရဲ႕ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူး (၅) မ်ိဳး

ၾကက္ဥဟာ ကမၻာေပၚမွာ အာဟာရဓာတ္ အၾကြယ္ဝဆံုး အစားအစာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္သလို လူစားအမ်ားဆံုး အစားအစာတစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။

ၾကက္ဥဟာ ကမၻာေပၚမွာ အာဟာရဓာတ္ အၾကြယ္ဝဆံုး အစားအစာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္သလို လူစားအမ်ားဆံုး အစားအစာတစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေရွးယခင္ကတည္းက ၾကက္ဥကို ခ်က္၊ ေၾကာ္၊ ျပဳတ္ ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ စားသံုးခဲ႔ၾကပါတယ္။ ၾကက္ဥမွာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြလည္း အမ်ားႀကီးပါဝင္ပါတယ္။ အဲဒါေတြကေတာ႔...

၁။ အာဟာရဓာတ္ ၾကြယ္ဝတယ္

play
 

ၾကက္ဥေတြဟာ ကမၻာေပၚမွာ အာဟာရဓာတ္အၾကြယ္ဝဆံုး အစားအစာေတြထဲမွာ တစ္ခုအပါအဝင္ပါပဲ။ ၾကက္ဥျပဳတ္တစ္လံုးထဲမွာ ဗိုက္တာမင္ေအ၊ ဖိုလိတ္ထ္၊ ဗိုက္တာမင္ ဘီဖိုက္၊ ဗိုက္တာမင္ ဘီတြဲ၊ ဗိုက္တာမင္ ဘီတူး၊ ေဖာ႔စ္ဖရတ္စ္၊ ဆီလီနီယမ္၊ ဗိုက္တာမင္ဒီ၊ ဗိုက္တာမင္အီး၊ ဗိုက္တာမင္ေက၊ ဗိုက္တာမင္ဘီစစ္၊ ကယ္လ္ဆီယမ္နဲ႔ ဇင္႔တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီလို အာဟာရဓာတ္ စံုလင္ၾကြယ္ဝတဲ႔ အစားအစာမ်ိဳး ရွားပါတယ္။ ကယ္လိုရီအားျဖင္႔လည္း (၇၇) ကယ္လိုရီပဲ ပါဝင္ပါတယ္။

၂။ ေကာင္းမြန္တဲ႔ ကိုလက္စထေရာေတြ ပါဝင္တယ္

play
 

ၾကက္ဥမွာ HDL (High Density Lipoprotein) ဆိုတဲ႔ ကိုလက္စထေရာတစ္မ်ိဳးပါဝင္ၿပီး အဲဒီကိုလက္စထေရာဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ႔ ကိုလက္စထေရာတစ္မ်ိဳးပါ။ ခႏၶာကိုယ္မွာ HDL ျမင္႔မားတဲ႔လူေတြဟာ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္ေလငန္းေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ႔က်ေစပါတယ္။

၃။ ဉာဏ္ေကာင္းေစတယ္

play
 

ၾကက္ဥမွာ Choline (ခိုလင္း) ဆိုတဲ႔ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါဝင္ပါတယ္။ Choline ဟာ ဦးေႏွာက္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ႔ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥတစ္လံုးမွာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ိဳးသမီးတစ္ဦး ေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ႔အာဟာရဓာတ္ (၂၈) ရာခိုင္ႏႈန္းကို ျဖည္႔ဆည္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ကိုယ္ဝန္သည္အမ်ိဳးသမီးေတြအတြက္ေတာ႔ ၾကက္ဥဟာ မျဖစ္မေနစားသံုး ေပးသင္႔တဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါပဲ။

 

၄။ သံဓာတ္ျပည္႔ဝေစတယ္

ၾကက္ဥဟာ သံဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ႕အစားအစာတစ္မ်ိဳးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ သံဓာတ္ကေတာ႔ ေဟမိုဂလိုဘင္လို႔ေခၚတဲ႔ ေသြးနီဥဆဲလ္ေတြ ထုတ္လုပ္ေရးအတြက္ အဓိကေနရာကလုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ ေဟမို ဂလိုဘင္ မရွိရင္ ေသြးေတြဟာ အဆုတ္ထဲက ေအာက္ဆီဂ်င္ကို က်န္ရွိတဲ႔ခႏၶာကိုယ္အစိတ္အပိုင္းေတြဆီကို မပို႔လႊတ္ႏိုင္ပါဘူး။

ေအာက္ဆီဂ်င္မရတဲ႔ဆဲလ္ေတြဟာ အလုပ္မလုပ္ႏိုင္ေတာ႔သလို ဆက္လက္ရွင္သန္ႏိုင္စြမ္းလည္း မရွိေတာ႔ပါဘူး။ ဒါေၾကာင္႔ လူ႔ခႏၶာကုိယ္မွာ သံဓာတ္ျပည္႔ဝေနဖို႔လည္း လိုအပ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥတစ္လံုးမွာ လူတစ္ေယာက္အတြက္ ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ႔ သံဓာတ္ (၁၂) ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။

၅။ မ်က္စိအားေကာင္းေစတယ္

play

အသက္အရြယ္ရျခင္းရဲ႕ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး ေနာက္တစ္ခုကေတာ႔ မ်က္စိအျမင္ ခ်ိဳ႕တဲ႔ျခင္းပါပဲ။ မ်က္စိအျမင္အာရံုကို ထိခိုက္ေစတဲ႔ ျဖစ္စဥ္ေတြကို တားဆီးေပးႏိုင္တဲ႔ အာဟာရပစၥည္းေတြ အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။ အဲဒီထဲမွာ ၾကက္ဥလည္း အပါအဝင္ပါပဲ။ ၾကက္ဥမွာ ပါဝင္တဲ႔ လူတိန္းနဲ႔ ဇီဇန္းသင္းဓာတ္တို႔ဟာ မ်က္စိအေပၚယံက မ်က္ၾကည္လႊာကို အားေကာင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

ပံုမွန္သာ မွီဝဲေပးမယ္ဆိုရင္ အသက္အရြယ္ရခ်ိန္္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ႔ မ်က္စိကြယ္ျခင္းကိုျဖစ္ေစတဲ႔ ၾကြက္သားယိုယြင္းျခင္းကိုလည္း တားဆီးေပးပါတယ္။

Source: Healthline

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား