ကိုရီးယား ဆန္ကိတ္လံုးဆိုတာကေတာ႔ ျမန္မာ႔ရိုးရာ အစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔ မုန္႔လံုးေရေပၚနဲ႔ အလားသ႑ာန္ ဆင္တူပါတယ္။ မုန္႔လံုးေရေပၚက ထန္းလ်က္လံုးကို ႒ာပနာအျဖစ္ထည္႔ၿပီး ဆန္ကိတ္လံုးက ထင္းရွဴးေစ႔ကို ႒ာပနာအျဖစ္ထည္႔တာပဲ ကြဲျပားပါတယ္။ အဲဒီ ကိုရီးယားဆန္ကိတ္လံုးကို ေရႊဖရံုသီး စြတ္ျပဳတ္ေလးနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးရတဲ႔ ကိုရီးယားအစားအစာ လုပ္နည္းေလးကို ပိတ္ရက္မွာ အိမ္တြင္းေအာင္းရင္း လုပ္စားႏိုင္ေအာင္ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

play
 

လိုအပ္ေသာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားမွာ ေရႊဖရံုသီးတစ္ေပါင္ခန္႔၊ ပဲေစ႔ ခြက္ဝက္ခန္႔၊ ဆန္မႈန္႔ တစ္ခြက္ခြဲခန္႔၊ ေရေႏြး ခြက္ဝက္ခန္႔၊ ဆားအနည္းငယ္၊ သၾကားအနည္းငယ္နဲ႔ ထင္းရွဴးေစ႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခန္႔၊ တရုပ္ဆီးသီးေျခာက္ အရြယ္ေတာ္တစ္လံုး၊ တည္သီးေျခာက္တစ္လံုးနဲ႔ ေရႊဖရံုေစ႔ အနည္းငယ္တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

 

အရင္ဆံုး တစ္ေပါင္အေလးခ်ိန္ရွိတဲ႔ ေရႊဖရံုသီးတစ္ျခမ္းကို အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရေႏြး (၃) ခြက္နဲ႔အတူ ေရာျပဳတ္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အပူခ်ိန္ medium ေလာက္နဲ႔ ဆယ္႔ငါးမိနစ္ခန္႔ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္ပါ။ ဆယ္႔ငါးမိနစ္ ျပည္႔ရင္ ပဲေစ႔ေလးေတြထည္႔ၿပီး ျပန္အုပ္ထားေပးလိုက္ပါ။

ေနာက္ထပ္ ဆယ္႔ငါးမိနစ္ေလာက္ ခ်က္ေပးလိုက္ရင္ေတာ႔ ဖရံုသီးအသားေလးေတြေကာ၊ ပဲေစ႔ေလးေတြပါ အက်က္ညီသြား ေလာက္ပါၿပီ။ တကယ္လို႔ မက်က္ေသးဘူးထင္ရင္ ေနာက္ထပ္ငါးမိနစ္ေလာက္ အပူထပ္ေပးထားႏိုင္ပါတယ္။ ေရေတာ႔ နည္းနည္း ထပ္ထည္႔ေပးလိုက္ေပါ႔။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ဖရံုသီးဟင္းခ်ိဳေလးကို ခဏအေအးခံထား ေပးလိုက္ပါ။

play

 

့ပန္းကန္လံုးအႀကီးတစ္လံုးနဲ႔ အေသးတစ္လံုး ယူလိုက္ပါ။ အႀကီးထဲမွာ ဆန္မႈန္႔တစ္ခြက္နဲ႔ ဆားအနည္းငယ္ကိုထည္႔လိုက္ပါ။ ေနာက္က်ရင္ အဲဒါကုိ ဆန္္လံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လံုးမွာပါ။ ပန္းကန္လံုးအေသးထဲမွာေတာ႔ ဆန္မႈန္႔ (၁/၄) ခြက္ရယ္၊ ဆား လက္သည္းခြံတစ္ခုစာေလာက္ရယ္ကို ထည္႔လိုက္ပါ။ ဒါကိုေတာ႔ ေနာက္ပိုင္းက်ရင္ စြတ္ျပဳတ္ကို ပိုမိုပ်စ္လာေအာင္ သံုးပါမယ္။

ၿပီးရင္ေတာ႔ ပန္းကန္လံုးအႀကီးထဲမွာ ေရေႏြးပူေလာင္းထည္႔ေပးလိုက္ၿပီး ဆန္မႈန္႔နဲ႔ ေရကိုသမသြားေအာင္ သစ္သားေယာက္မ တစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။ လက္နဲ႔ကိုင္လို႔ရတဲ႔အထိ ေအးသြားၿပီ ဆိုရင္ေတာ႔ ပလတ္စတစ္လက္အိတ္စြပ္ၿပီး ဆန္လံုးေလး ျဖစ္သြားေအာင္ တစ္မိနစ္ခန္႔ နယ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ရလာတဲ႔ဆန္လံုးကို ပလတ္စတစ္အိတ္တစ္လံုးထဲထည္႔ၿပီး ဆယ္မိနစ္ခန္႔ ေဘးဖယ္ထားလိုက္ပါ။

play

 

ၿပီးရင္ ဆန္ကိတ္လံုးေလးေတြ စလုပ္လို႔ရပါၿပီ။ ခုနက ပန္းကန္လံုးအေသးထဲမွာ ဖယ္ထားတဲ႔ ဆန္မႈန္႔အနည္းငယ္ကို စဥ္းႏွီတံုးေပၚမွာ ျဖဴးေပးလိုက္ပါ။ ေနာက္ၿပီး ခုနကဖယ္ထားတဲ႔ ဆန္မႈန္႔လံုးကို အရြယ္ေတာ္ အလံုးႏွစ္လံုးျဖစ္ေအာင္ ထက္ျခမ္းျခမ္းလိုက္ပါ။ ပထမတစ္ျခမ္းကို ဆန္ကိတ္လံုးလုပ္ေနခ်ိန္မွာ ဒုတိယတစ္ျခမ္းကို ေလမသပ္သြားေအာင္ ပလတ္စတစ္အိတ္ေလးနဲ႔ပဲ အုပ္ထား ေပးလိုက္ပါ။

 

ကိုရီးယားဆန္ကိတ္လံုးေလးေတြဆိုတာ တကယ္ေတာ႔ ျမန္မာ႔ရိုးရာ အစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔ မုန္႔လံုးေရေပၚနဲ႔ သေဘာတရားခ်င္း တူတူပါပဲ။ ဆန္မႈန္႔လံုးကို လက္မဝက္အရြယ္ အတံုးေလးျဖစ္ေအာင္ အရင္ဖဲ႔ယူလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အလည္ေခါင္မွာ ထင္းရွဴးေစ႔ ေလးေတြျမွဳပ္ၿပီး ဆန္ကိတ္လံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လက္ဖဝါးႏွစ္ဖက္ၾကားမွာပဲ ထည္႔ၿပီး လံုးယူလိုက္ပါ။

play

 

႒ာပနာမပါတာ ႀကိဳက္တယ္ဆိုရင္ ခုနကဖယ္ထားတဲ႔ ဆန္မႈန္႔လံုး ဒုတိယအျခမ္းကို ထင္းရွဴးေစ႔႒ာပနာမထည္႔ဘဲ ပလိန္းႀကီးပဲ လံုးေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ဆန္ကိတ္လံုးေလးေတြ ေျခာက္မသြားေအာင္ အေပၚက ပလတ္စတစ္စနဲ႔ ခဏအုပ္ထားေပးလိုက္ပါ။

ၿပီးရင္ေတာ႔ ခုနက ခ်က္ထားတဲ႔ ေရႊဖရံုသီးဟင္းခ်ိဳကို ဇလံုးအႀကီးတစ္လံုးထဲ ေျပာင္းထည္႔ေပးလိုက္ပါ။ ေရႊဖရံုသီးအသားေတြကိုပဲ ဇြန္းတစ္ခြန္းနဲ႔ ျခစ္ထုတ္ၿပီး အိုးထဲျပန္ထည္႔လိုက္ပါ။ အခြံကိုေတာ႔ လႊင္႔ပစ္လိုက္ပါ။ ဖယ္ထားတဲ႔ေရႊဖရံုသီးအသားေတြကို ဇြန္းတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ေၾကသြားေအာင္ ေျခမြေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေရသံုးခြက္ခန္႔ထည္႔ၿပီး အဖံုးအုပ္ထားေပးလိုက္ပါ။ medium high အပူခ်ိန္မွာ ရွစ္မိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ ျပဳတ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

play

 

ၿပီးရင္အထဲမွာ ခုနကလံုးထားတဲ႔ ဆန္ကိတ္လံုးေလးေတြကိုထည္႔ၿပီး ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ဆန္မႈန္႔နဲ႔ ဆားေရာၿပီး ဖယ္ထားတဲ႔ ဇလံုအေသး ထဲကိုေတာ႔ ေရေႏြးနည္းနည္းထည္႔ၿပီး ဇြန္းနဲ႔ေမႊေပးထားလိုက္ပါ။ အဲဒါကို စြတ္ျပဳတ္အိုးထဲထည္႔ေပးလိုက္ရင္ စြတ္ျပဳတ္ပိုပ်စ္လာမွာပါ။ ဆန္ကိတ္လံုးေတြအားလံုး စြတ္ျပဳတ္မ်က္ႏွာျပင္ေပၚမွာ ေပါေလာေပၚလာၿပီ ဆုိရင္ေတာ႔ ေနာက္ထပ္ငါးမိနစ္ေလာက္ အပူေပးၿပီး မီးပိတ္ႏိုင္ပါၿပီ။ အရသာကို ျမည္းစမ္းၾကည္႔ၿပီး လိုအပ္တဲ႔ အေပါ႔၊ အငန္အတြက္ ဆားနဲ႔ သၾကားကို လိုသေလာက္ ထပ္ထည္႔ႏိုင္ ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ေတာ႔ ဆန္ကိတ္လံုး ေရႊဖရံုသီးစြတ္ျပဳတ္ေလးကို ရရွိပါၿပီ။

တရုပ္ဆီးသီးေျခာက္၊ တည္သီးေျခာက္တို႔ကိုေတာ႔ အေစ႔ထုတ္၊ ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး စြတ္ျပဳတ္အေပၚကေန အုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေရႊဖရံုသီးေစ႔ေလးေတြကိုလည္း ႏွစ္သက္ရင္ ထည္႔ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒီ ဆန္ကိတ္လံုး ေရႊဖရံုသီးစြတ္ျပဳတ္ေလးကိုေတာ႔ ကင္ခ်ီ၊ ထမင္းျဖဴစတာေတြနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

Source: Maangchi

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video