စကၤာပူဟာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ႏိုင္ငံရဲ႕ အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံတစ္ခု ျဖစ္ရံုမက ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြ ျပည္ပအလုပ္အကိုင္ေတြ သြားေရာက္လုပ္ကိုင္ရာ ႏုိင္ငံတစ္ႏိုင္ငံလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ စကၤာပူႏိုင္ငံဟာ စီးပြားေရးၾကြယ္ဝတဲ႔ ႏိုင္ငံတစ္ခု ျဖစ္ရံုမက ႏိုင္ငံရဲ႕ရိုးရာ အစားအေသာက္ေတြကလည္း အရသာထူးျခား ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ စကၤာပူရိုးရာ အစားအစာ (၅) မ်ိဳးကို ဗဟုသုတအျဖစ္ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

၁။ ဆာေတး

play
 

ၾကြတ္ရြၿပီး ေမႊးပ်ံ႕တဲ႔ အသားေခ်ာင္းေလးေတြကို ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္အရသာရွိတဲ႔ ေျမပဲေဆာ႔စ္ထဲႏွစ္ၿပီး စားရတဲ႔အရသာကို ေတြးၾကည္႔စမ္းပါဗ်ာ။ ဒါေၾကာင္႔လည္း စကၤာပူနယ္ခံေတြဟာ "ဆာေတး ကလပ္" လို႔ေခၚတဲ႔ ေစ်းဆိုင္ေလးေတြဖြင္႔ၿပီး ေရာင္းခ်တဲ႔ ဆာေတးအရသာကို အလြန္ႏွစ္ျခိဳက္ခဲ႔ၾကတာပါ။ တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေလးေတြက အခုခ်ိန္မွာ မရွိေတာ႔ေပမယ္႔ Lau Pa လမ္းတို႔၊ Gluttons By The Bay တို႔၊ Chomp Chomp တို႔လို ဆိုင္မ်ိဳးေတြမွာ အရသာရွိတဲ႔ ဆာေတးေလးေတြကုိ စားသံုးႏိုင္ပါေသးတယ္။

၂။ Nasi Lemak (စကၤာပူ အုန္းထမင္း)

play
 

စကၤာပူရဲ႕ နာမည္ေက်ာ္အစားအေသာက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔ Nasi Lemak ကေတာ႔ တစ္ေန႔တာလံုး ဘယ္အခ်ိန္မွာမဆို စားလို႔ရတဲ႔အတြက္ ေန႔စဥ္အစားအေသာက္အျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳ ခံထားရပါတယ္။ ဒီအစားအစာက လူကို ေႏြးေထြးတဲ႔ ခံစားခ်က္တစ္မ်ိဳးကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။ ေႏြးေထြးၿပီး အိေနတဲ႔ အုန္းထမင္းေလးကို ငါးကေလးေၾကာ္ရယ္၊ ၾကက္ေၾကာ္ရယ္၊ ၾကက္ဥရယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငပိခ်က္ရယ္နဲ႔ ေရာထားၿပီး သခြားသီးလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကိုလည္း ျမွဳပ္ေပးထားပါေသးတယ္။

၃။ Kaya ေပါင္မုန္႔မီးကင္

play
 

စကၤာပူရဲ႕ နာမည္ေက်ာ္အစားအစာ ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ႔ kaya toast (kaya ေပါင္မုန္႔မီးကင္) ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေပါင္မုန္႔ အထူသားကို မီးကင္ၿပီး အုန္းႏို႔၊ ယို၊ ၾကက္ဥတို႔နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတာပါ။ Kaya ကိုေတာ႔ အေရွ႕ေတာင္အာရွစတိုင္လ္ dulche de leche (ႏို႔ကို အပ်စ္ပံုစံျဖစ္ေအာင္ ျပန္လည္က်ိဳခ်က္နည္း) လို႔ ေျပာစမွတ္ျပဳၾကပါတယ္။ Ya Kun လို ေကာ္ဖီဆိုင္ႀကီးေတြမွာ ရရွိႏိုင္ၿပီး Kaya toast ကို ၾကက္ဥျပဳတ္ႏွစ္လံုးရယ္၊ ေကာ္ဖီျပင္းျပင္းတစ္ခြက္ရယ္နဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးၾကပါတယ္။

 

၄။ Nonya Kueh

play
 

စကၤာပူလူမ်ိဳးေတြမွာ မလကၠာေရလက္ၾကားနဲ႔ မေလးရွားကြ်န္းဆြယ္တေလွ်ာက္မွာ ကူးေျပာင္းေနထိုင္တဲ႔ တရုပ္လူမ်ိဳးေတြက ဆင္းသက္လာၿပီး သူတို႔ရဲ႕  Peranakan culture ( Peranakan ယဥ္ေက်းမႈ) အရ Nonya Kueh လို႔ေခၚတဲ႔ မုန္႔အခ်ိဳေတြကို ရိုးရာမုန္႔အျဖစ္ စားသံုးၾကပါတယ္။ အဲဒီမုန္႔အခ်ိဳေတြဟာ မလကၠာေရလက္ၾကားဘက္မွာ ကတည္းက ျပဳလုပ္စားသံုးခဲ႔ၾကတဲ႔ မုန္႔လုပ္နည္းေတြအရ ျပဳလုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။ ထင္ရွားတဲ႔ မုန္႔ခ်ိဳေတြကေတာ႔ kueh salat ၊ kueh kochi ၊ ang ku kueh နဲ႔ kueh bingka တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

၅။ Laksa

play
 

Laksa ကေတာ႔ စကၤာပူစတိုင္လ္ ေခါက္ဆြဲတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး သူ႔ရဲ႕လိေမၼာ္ေရာင္ ေတာက္ေတာက္သမ္းေနတဲ႔ ပံုပမ္းအရ အရမ္းစပ္မယ္လို႔ ထင္စရာပါပဲ။ ဒါေပမယ္႔ တကယ္တမ္းက်ေတာ႔ အဲေလာက္ မစပ္ပါဘူး။ စားၾကည္႔လိုက္ေတာ႔မွ ႏူးညံ႕တဲ႔ ဆန္ေခါက္ဆြဲဖတ္ ေလးေတြကို ပင္လယ္စာ၊ ပုဇြန္တုပ္၊ ငါးကိတ္နဲ႔ ပုဇြန္ေျခာက္ေတြၾကားကေန ဆယ္စားရမွာပါ။ သူ႔ရဲ႕အုန္းႏို႔ကဲတဲ႔ အရသာေလးကိုက မတူညီတဲ႔ ခံစားမႈကို ေပးစြမ္းႏိုင္မွာပါ။ နယ္ခံဆိုင္ရွင္ေတြရဲ႕ ျပဳလုပ္ပံုအဆင္႔ဆင္႔အရ အရသာက ကြဲျပားမႈရွိႏိုင္ပါတယ္။

Source: theculturetrip

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video