ျပင္သစ္လူမ်ိဳးေတြဟာ ယဥ္ေက်းမႈအဆင္႔အတန္း ျမင္႔မားတဲ႔ ဥေရာပတိုက္သားေတြျဖစ္ၿပီး ဖက္ရွင္၊ ဟင္းလ်ာ၊ အႏုပညာနဲ႔ ဗိသုကာပညာပိုင္းမွာေတာ႔ ထိပ္ဆံုးက ရပ္တည္ေနပါတယ္။ အထူးသျဖင္႔ ျပင္သစ္ရိုးရာဟင္းလ်ာေတြဟာ ကမၻာမွာ လူႀကိဳက္မ်ားပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ နာမည္ေက်ာ္ ျပင္သစ္အစားအစာေတြထဲမွာမွ ထူးဆန္းလြန္းလို႔ ေတာ္ရံုလူမထိရဲတဲဲ႔ ဟင္းလ်ာေတြလည္း ပါပါတယ္။ အဲဒါေတြကေတာ႔...

၁။ Escargots de Bourgogne (ခရုဟင္း)

play
 

ခရုေတြကို ဖားေျခေထာက္နဲ႔တြဲဖက္ၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ထားတာက ျပင္သစ္ရဲ႕ နာမည္ေက်ာ္ အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါပဲ။ ခြ်ဲက်ိက်ိနဲ႔မို႔ ျပင္သစ္ကို အလည္လာတဲ႔ ဧည္႔သည္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား မစားရဲၾကပါဘူး။ အေကာင္းဆံုးခရုေတြဟာ Burgundy အရပ္ကလာၿပီး ဒီဟင္းလ်ာကို ခ်က္ျပဳတ္ဖို႔အတြက္ ျပင္ဆင္မႈက ခင္ဗ်ားထင္ထားတာထက္ ပိုၿပီးရႈပ္ေထြးပါတယ္။ နံရံမွာ တြြယ္ကပ္ေနတဲ႔ ခရုတစ္ေကာင္ကို ခြာယူၿပီး ပါးစပ္ထဲ တန္းပစ္ထည္႔႔လို႔ေတာ႔ မရဘူးမလား။

ဒီဟင္းလ်ာခ်က္ျပဳတ္ဖုိ႔အတြက္ ခရုေတြကို သန္႔ရွင္းတဲ႔ အစားအစာေတြေကြ်းၿပီး ေမြးျမဴရၿပီး မျပဳတ္ခင္လည္း ေရနဲ႔ေသခ်ာစြာ ေဆးေၾကာရပါမယ္။ ၿပီးမွ ေထာပတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ တရုတ္နံနံတို႔နဲ႔ ေရာၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ထားတာပါ။ ဒီဟင္းလ်ာတစ္ပြဲ ခ်က္ျပဳတ္ဖို႔ အခ်ိန္ (၃) ရက္ေလာက္ေပးရၿပီး ေစ်းလည္း ေတာ္ေတာ္ႀကီးပါတယ္။

၂။ Pieds de porc (ဝက္ေျခေထာက္ဟင္း)

play
 

ျပင္သစ္လူမ်ိဳးေတြက ဝက္တစ္ေကာင္လံုးရဲ႕ အစိတ္အပိုင္းတိုင္းကို စားေသာက္ၾကပါတယ္လို႔ အဆိုရွိပါတယ္။ အဂၤလိပ္လူမ်ိဳးေတြက trotters လို႔ေခၚတဲ႔ ဝက္ေျခေထာက္ကေတာ႔ ျပင္သစ္လူမ်ိဳးေတြ အႏွစ္သက္ဆံုး အပိုင္းပါပဲ။ ဝက္ေျခေထာက္ဟင္းကို မီးေပ်ာ႔ေပ်ာ႔နဲ႔ အခ်ိန္ယူခ်က္ျပဳတ္ရၿပီး ေနာက္ဆံုးရလာတဲ႔ ဝက္ေျခေထာက္က ႏူးညံ႕ၿပီး အိစက္ေနပါတယ္။

တစ္ခုရွိတာက ဝက္ေျခေထာက္စားရင္ ဇြန္းေတြ၊ ခက္ရင္းေတြနဲ႔ လွလွပပေလး သြားစားေနလို႔ေတာ႔ မရပါဘူး။ လက္နဲ႔ကိုင္ၿပီး ပယ္ပယ္နယ္နယ္ ဆြဲမွရမွာပါ။ မဟုတ္ရင္ ဝက္ေျခေထာက္က လက္ထဲက ေခ်ာ္ထြက္ၿပီး သူမ်ားမ်က္ႏွာသြားမွန္ ေနလိမ္႔မယ္။

၃။ Foie Gras (ငန္းအသည္း)

play
 

ဒီျပင္သစ္စာကေတာ႔ ထူးထူးျခားျခားပါပဲ။ ဒီအစားအစာရဖို႔ ဘဲနဲ႔ ငန္းေတြကို ၃-၄ ပတ္ေလာက္ အစာေတြ အတင္းလွိမ္႔ေကြ်း ထားရပါမယ္။ အဲဒါကို ျပင္သစ္လို gavage လို႔ေခၚပါတယ္။ သူတို႔ရဲ႕ အသည္းေတြဟာ ပံုမွန္အရြယ္အစားထက္ ဆယ္ဆေလာက္ ႀကီးလာၿပီဆိုေတာ႔မွ ဘဲ၊ ငန္းေတြကို သတ္ရပါတယ္။

ဒီအစားအစာကို ျပဳလုပ္ဖန္တီးသူေတြက ဒီလုပ္ရပ္ကို သဘာဝရဲ႕ အသက္ရွင္ဖို႔ ပံုေျပာင္းႀကိဳးစားျခင္းလို႔ ဆိုၾကေပမယ္႔ တိရစၦာန္အခြင္႔အေရး ကာကြယ္ေစာင္႔ေရွာက္သူေတြကေတာ႔ ဒါကို တိရစၦာန္ညွင္းပန္း ႏွိပ္စက္ျခင္းတစ္မ်ိဳးလို႔ ျမင္ၾကပါတယ္။ ဒီအဆီမ်ားတဲ႔ အစားအစာကို ျပင္သစ္လူမ်ိဳးေတြကေတာ႔ အားလပ္ရက္ေတြလို ေန႔ရက္ေတြမွာ စားသံုးၾကပါတယ္။

 

၄။ Tripe (ႏြားအစာအိမ္)

play
 

အမဲဝမ္းတြင္းသား (ႏြားအစာအိမ္) ဟာလည္း ျပင္သစ္ႏိုင္ငံမွာေတာ႔ နာမည္ေက်ာ္ အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ သူတို႔ဟာ ႏြားအစာအိမ္ကို ခ်က္ေတာ႔မယ္ဆိုရင္ အပူခ်ိန္ ခပ္ေပ်ာ႔ေပ်ာ႔မွာ အခ်ိန္အၾကာႀကီးယူၿပီး ခ်က္ျပဳတ္တတ္ၾကပါတယ္။ ႏြားအစာအိမ္ထဲမွာမွ ေဆးဖက္ဝင္ ဟင္းရြက္ေတြ၊ ဝိုင္ျဖဴေတြပါ ေရာထည္႔ၿပီး စိမ္ေျပနေျပ ခ်က္ၾကတာပါ။ Tripe ဟင္းလ်ာရဲ႕ ေရမွာမေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ႔ အမွ်င္ပရိုတိန္း ဓာတ္ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ႔ အစားအစာတစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ေစပါတယ္။

၅။ Langue de boeuf (ႏြားလွ်ာ)

play
 

တုတ္ထိုးဆိုင္မွာ လွ်ာေလးလွီးေပးပါဦးလို႔ ေတာင္းဆိုတတ္တဲ႔ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ အတြက္ေတာ႔ ဆန္းျပားခ်င္မွ ဆန္းျပားမွာေပါ႔။ ျပင္သစ္လူမ်ိဳးေတြကေတာ႔ ႏြားတစ္ေကာင္ရဲ႕ အရသာခံ အဂၤါကို ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ စားသံုးၾကပါတယ္။ Langue de boeuf ဆိုတာ ႏြားလွ်ာအႀကီးႀကီးကို အရသာေကာင္းမြန္တဲ႔ အသားလႊာေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးျဖတ္ထားတဲ႔ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးပါ။ ခႏၶာေဗဒ အခ်က္အလက္ေတြကို ေမ႔ထားလိုက္မယ္ဆိုရင္ တကယ္စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးလို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။

၆။ Couilles de mouton (သိုး ဖိုက္တင္းေဘာ)

play
 

ဒီတစ္ခုကိုေကာ စားရဲၾကရဲ႕လား။ ဒီဟင္းလ်ာေလးကေတာ႔ သိုးတစ္ေကာင္ရဲ႕ ဖိုက္တင္းေဘာ (မ်ိဳးပြားအဂၤါ) ကို စီမံခ်က္ျပဳတ္ ထားတာပါ။ Perigord ဆိုတဲ႔ ျပင္သစ္ေဒသတစ္ခုရဲ႕ frivolites beneventines လို႔ေခၚတဲ႔ သိုးဖိုက္တင္းေဘာကို အထူးခ်က္ျပဳတ္နည္းဟာ ထင္ရွားပါတယ္။

သိုးဖိုက္တင္းေဘာကို ေရေအးထဲမွာ (၃) နာရီေလာက္ၾကာေအာင္စိမ္ထား၊ ၿပီးမွ ပါးပါးလွီးၿပီး သံပုရာရည္၊ တရုပ္နံနံ၊ ျပင္သစ္ဝိုင္ျဖဴတို႔နဲ႔ ေရာနယ္ၿပီး ကင္ထားတာပါ။ ဒီအစားအစာေလးဟာ ခ်ိဳၿမိန္ႏူးညံ႕ၿပီး ေစ်းလည္းႀကီးပါတယ္။

Source: theculturetrip

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video