AD
AD
AD

ဗီယက္နမ္ႏိုင္ငံရဲ႕ ၿမိဳ႕ေတာ္ျဖစ္တဲ႔ ဟႏြိဳင္းၿမိဳ႕ဟာ ေစ်းႏႈန္းသက္သာၿပီး အရသာေကာင္းမြန္တဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကို ဆြဲေဆာင္မႈရွိတဲ႔ ခင္းက်င္းမႈေတြနဲ႔ ေဖာ္ျပထားတဲ႔ လမ္းေဘးဆိုင္ ယဥ္ေက်းမႈ ၾကြယ္ဝတဲ႔ ေနရာတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ဗီယက္နမ္လမ္းေဘးစာ အမ်ားစုဟာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ သံပုရာရည္ေတြ၊ ငရုပ္သီးေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ႔ စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ အစားအစာေလးေတြ ျဖစ္ပါတယ္။

ေနာက္ၿပီး အရသာေကာင္းမြန္တာ တစ္ခုတည္းမဟုတ္ပါဘူး။ ဗီယက္နမ္အစားအစာေတြဟာ ကမၻာေပၚမွာ က်န္းမာေရးနဲ႔ အညီညႊတ္ဆံုး အစားအစာေတြလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ ဟႏြိဳင္းၿမိဳ႕ကိုေရာက္ရင္ မျဖစ္မေန စားသင္႔တဲ႔ ဗီယက္နမ္ အစားအေသာက္ေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

၁။ Banh Canh and Goi Cuon (ဗီယက္နမ္ ဂဏန္းေခါက္ဆြဲနဲ႔ ေကာ္ျပန္႔)

play
 

Banh Canh ဆိုတာ ဂဏန္းအသားမႈန္႔၊ ဂဏန္းအသားေခ်ာင္း၊ ငရုပ္သီး၊ သံပုရာရည္နဲ႔ အုန္းႏို႔တို႔နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ႔ ဗီယက္နမ္ ေခါက္ဆြဲတစ္မ်ိဳးပါ။ ၾကြယ္ဝတဲ႔ ခင္းက်င္းတင္ဆက္မႈနဲ႔ အံ႕ဖြယ္အရသာေတြကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။ Goi Cuon ကေတာ႔ လတ္ဆတ္တဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ ဝက္သားေတြ၊ ပုဇြန္ေတြကို ပဲငံျပာရည္၊ ေျမပဲေလွာ္တို႔နဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး အစာသြပ္ထားတဲ႔ ဗီယက္နမ္ ေကာ္ျပန္႔လိပ္တစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီလမ္းေဘးစာေလးေတြကို ဟႏြိဳင္းၿမိဳ႕က လမ္းေဘးဆိုင္ေလးေတြမွာ ရႏိုင္သလို Madame Hien ဆိုတဲ႔ စားေသာက္ဆိုင္မွာလည္း ရရွိႏိုင္ပါတယ္။

၂။ Pho (ဖိုေခါက္ဆြဲ)

play
 

ဖိုေခါက္ဆြဲကေတာ႔ ကမၻာေက်ာ္ ဗီယက္နမ္လမ္းေဘးစာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ေန႔လည္စာအျဖစ္ေကာ၊ မနက္စာအျဖစ္ပါ စားသံုးၾကပါတယ္။ ဖိုေခါက္ဆြဲတစ္ပြဲ ျဖစ္လာဖို႔ ဆန္ေခါက္ဆြဲကို အမဲသားရယ္၊ ဟင္းရြက္ေတြရယ္နဲ႔ ေရာထားတာပါ။ ဖိုေခါက္ဆြဲကို (၂၀) ရာစု ေႏွာင္းပုိင္းကတည္းက အမဲသားကဲတဲ႔ ျပင္သစ္ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးကေန ဆင္႔ပြားၿပီး ျပဳလုပ္ဖန္တီးခဲ႔တာပါ။

ဗီယက္နမ္ စစ္ပြဲကာလတံုးက ကမၻာတဝွမ္းလံုးက စစ္ေဘးသင္႔ဒုကၡသည္ေတြ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကရာမွ လူသိမ်ားလာပါတယ္။ ယေန႔ေခတ္မွာေတာ႔ ဖိုေခါက္ဆြဲဟာ ဗီယက္နမ္မွာ လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုး စြတ္ျပဳတ္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေနပါၿပီ။

 

၃။ Banh Tom (ပုဇြန္ဟင္း)

play
 

Banh Tom ကေတာ႔ ဟႏြိဳင္းၿမိဳ႕ရဲ႕ အေနာက္ဘက္ေရကန္ ဧရိယာတဝိုက္က အစျပဳခဲ႔တဲ႔ ပုုဇြန္ဟင္းလ်ာေလးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းႏွစ္ကိုေတာ႔ ဂ်ံဳမႈန္႔၊ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔၊ ၾကက္ဥ၊ ဆား၊ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔နဲ႔ ကန္စြန္းဥတို႔နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။ ၿပီးရင္ ဟင္းႏွစ္ထဲမွာ ပုဇြန္ကိုႏွစ္ၿပီး ဟင္းခ်က္ဆီနဲ႔ ငါးမိနစ္ခန္႔ ေရႊအိုေရာင္သမ္းလာသည္အထိ ေၾကာ္ေပးရပါမယ္။ ၿပီးေတာ႔မွ အေပၚကေန ငံျပာရည္ေလး ဆမ္းေပးရပါမယ္။

၄။ Banh Cuon (ဗီယက္နမ္ ထမင္းလိပ္)

play
 

Banh Cuon ကေတာ႔ ဒီႏွစ္ပိုင္းေတြမွာ လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုး မနက္စာတစ္မ်ိဳးျဖစ္လာတဲ႔ ဗီယက္နမ္စတိုင္လ္ ထမင္းလိပ္ေလးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီဟင္းလ်ာေလး ရဖို႔အတြက္ အရင္ဆံုး ထမင္းကို ေစးကပ္သည္အထိ ေပါင္းေပးရပါတယ္။ ၿပီးမွ ဝါးယင္းလိပ္ေလးနဲ႔ လိပ္ၿပီးမွ ဝက္သား၊ မႈိ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္တို႔နဲ႔ အစာသြပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဝက္သားအစား ပုဇြန္အစာသြပ္လို႔လည္း ရပါတယ္။

Source: theculturetrip

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD