AD
AD
AD

က်ိဳက္ထီးရိုးကို ဘုရားဖူးသြားရင္ အျပန္လက္ေဆာင္အျဖစ္ စြန္ပလြံယိုတစ္ဘူးေတာ႔ လက္ေဆာင္ဝယ္ခဲ႔ဖူးမွာပါ။ စြန္ပလြံသီးဆိုတာ အေရွ႕အလည္ပိုင္း ႏိုင္ငံေတြနဲ႔ အပူပိုင္းေဒသေတြမွာ ေပါက္ေရာက္တဲ႔ အုန္းထန္းပင္မ်ိဳးႏြယ္ဝင္ အပင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။

သိပၸံနာမည္ Phoenix dactylifera ျဖစ္တဲ႔ စြန္ပလြံသီးဟာ အီရတ္ျပည္မွာ စတင္ေပၚထြန္းခဲ႔တယ္လို႔ အဆိုရွိပါတယ္္။ မွတ္တမ္းေတြ အရဆိုရင္ ေရွးေဟာင္းအီဂ်စ္လူမ်ိဳးေတြဟာ ဒီသစ္သီးကို ဝိုင္ေဖာက္ဖို႔အတြက္ အသံုးျပဳခဲ႔ၾကပါတယ္တဲ႔။ ယေန႔ေခတ္မွာေတာ႔ စြန္ပလြံသီးကို ကမၻာတလႊားမွာ ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားသံုးေနၾကပါၿပီ။

play

 

စြန္ပလြံသီးမွာ ဗိုက္တာမင္ ဘီစစ္၊ ေအ နဲ႔ ေက ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။ အဲဒါေတြက အရိုးဖြံ႕ၿဖိဳးမႈနဲ႔ စကၡဳအျမင္ေကာင္းမြန္ေရး အတြက္လည္း ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ စြန္ပလြံသီးမွာပါဝင္တဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ကလည္း ဝမ္းတြင္းကလီစာေတြ က်န္းမာေနေစဖို႔အတြက္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ အစာအိမ္နဲ႔ အူမႀကီးကင္ဆာလို ေရာဂါမ်ိဳးေတြကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

စြန္ပလြံသီးမွာပါဝင္္တဲ႔ အျခားသတၳဳဓာတ္ေတြ ျဖစ္တဲ႔ ကယ္လ္ဆီယမ္၊ သံဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ပရိုတိန္း၊ မဂၢနိစ္၊ မဂၢနီစီယမ္၊ ေဖာ႔စ္ပရက္၊ ေကာ႔ပါးနဲ႔ ဆာလ္ဖာတို႔ဟာလည္း ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလံုး ေကာင္းမြန္စြာအလုပ္လုပ္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။

စြန္ပလြံသီးဟာ ဇီဝကမၼ လုပ္ေဆာင္မႈေတြနဲ႔ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကိုလည္း တိုးတက္ေစပါတယ္။ စြန္ပလြံသီးမွာပါဝင္တဲ႔ ဖိုလိတ္ (folate) ဓာတ္ဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေတြအတြက္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။

စြန္ပလြံသီးရဲ႕ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳးေတြကေတာ႔...

၁။ ကိုလက္စ္ထေရာေတြကို ထိန္းညွိေပးတယ္

play
 

အစၥေရးသုေတသနတစ္ခုရဲ႕အဆိုအရ စြန္ပလြံသီးစားသံုးျခင္းျဖင္႔ ကုိကလက္စ္ထေရာပမာဏနဲ႔ oxidative stress လို႔ေခၚတဲ႔ ေအာက္ဆီဂ်င္ဓာတ္ျပဳျခင္းဖိအားကို ေလ်ာ႔က်ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ စြန္ပလြံသီး ေတြမွာ ကိုလက္စ္ထေရာလည္း လံုးဝမပါဝင္ပါဘူး။ စြန္ပလြံသီးဟာ သံဓာတ္ၾကြယ္ဝၿပီး ငွက္ေပ်ာသီးမွာပါဝင္တဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ထက္ပိုတဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြေတာင္ပါဝင္ပါေသးတယ္။

၂။ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္

တစ္ေန႔ကို စြန္ပလြံသီး (သို႔) စြန္ပလြံသီးေျခာက္ လက္တစ္ဆုပ္ေလာက္ စားေပးမယ္ဆိုရင္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ စြန္ပလြံသီးမွာပါဝင္တဲ႔ antioxidant ေတြဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာမာ ေရာဂါေတြကိုလည္း တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။

ေနာက္ၿပီး အဲဒီ antioxidant ေတြကပဲ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ဆဲလ္ေတြထဲမွာရွိတဲ႔ ကုိလက္စ္ထေရာေတြကို ဖယ္ရွားေပးပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခုကေတာ႔ စြန္ပလြံသီးလို အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ႔ အသီးမ်ိဳးဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုလည္း ထိန္းညွိေပးတဲ႔အတြက္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုလည္း ေလ်ာ႔က်ေစပါတယ္။

 

၃။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို သက္သာေစတယ္

play
 

ေလ႔လာမႈေတြအရ စြန္ပလြံသီးကေန ထုတ္ထားတဲ႔ အရည္ဟာ ဝမ္းတြင္းကလီစာ လုပ္ေဆာင္မႈေတြကို အားျဖည္႔ကူညီေပးၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္ေရာဂါကို ကုသရာမွာလည္း အေထာက္အကူေပးႏိုင္ပါတယ္။ စြန္ပလြံသီးရဲ႕အသားကလည္း ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ျဖစ္ေစတဲ႔ သတၳဳဓာတ္မူမမွန္ျခင္းကို ျပင္ဆင္ေပးျခင္းျဖင္႔ ဝမ္းခ်ဳပ္ေဝဒနာကို သက္သာေစပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို အနည္းဆံုး (၂၀) ဂရမ္ေလာက္ စားေပးမယ္ဆိုရင္ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။

၄။ ေသြးတိုးက်ေစတယ္

စြန္ပလြံသီးမွာ ပါဝင္တဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ဟာ ေသြးတိုးက်ေစပါတယ္္။ အမွန္ေတာ႔ စြန္ပလြံသီးတစ္လံုးမွာ ပိုတက္စီယမ္ (၁၆၇) မီလီဂရမ္ခန္႕ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါဟာ တျခားသစ္သီးဝလံေတြမွာ ပါဝင္တဲ႔ပမာဏထက္ အမ်ားႀကီးပိုမ်ားပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ မလံုေလာက္ျခင္းဟာ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ႔အတြက္ ဆီးေရာဂါအတြက္လည္း ေကာင္းပါတယ္။

၅။ အရိုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္

play
 

စြန္ပလြံသီးေတြဟာ ေကာ႔ပါး၊ မဂၢနီစီယမ္၊ ဆီလီနီယမ္နဲ႔ မဂၢနိစ္ အစရွိတဲ႔ သတၳဳဓာတ္ေတြ စံုလင္ၾကြယ္ဝပါတယ္။ အဲဒီဓာတ္ေတြ အားလံုးဟာ အရိုးေတြ က်န္းမာေနေစဖို႔နဲ႔ အရိုးပြေရာဂါလိုမ်ိဳး အရိုးနဲ႔ဆိုင္တဲ႔ ေရာဂါေတြ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဗိုက္တာမင္ေကလို အရိုးေတြရဲ႕ ဇီဝကမၼလုပ္ေဆာင္မႈေတြကို ကူညီေပးတဲ႔ဗိုက္တာမင္မ်ိဳးလည္း စြန္ပလြံသီးမွာ ပါဝင္ပါတယ္။

၆။ လိင္က်န္းမာေရးကိုလည္း အေထာက္အကူျဖစ္ေစတယ္

အိႏၵိယသုေတသနတစ္ခုရဲ႕ အဆိုအရေတာ႔ စြန္ပလြံသီးပင္ရဲ႕ ဝတ္မႈန္ကို ရိုးရာေယာက်္ားအားေဆးတစ္မ်ိဳး ေဖာ္စပ္ရာမွာ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။ ဒီေတာ႔ စြန္ပလြံသီးစားေပးျခင္းဟာ အိပ္ယာေပၚက စြမ္းေဆာင္ရည္ကိုလည္း ျမင္႔တက္လာေစႏိုင္ပါတယ္။

Source: stylecraze

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD
AD