AD
AD
AD

ေဂဟေဗဒအရ သတၱေလာကထဲက သတၱဝါေတြဟာ တစ္ဦးကိုတစ္ဦး သတ္ျဖတ္စားေသာက္ျခင္းျဖင္႔သာ ရွင္သန္ရပ္တည္ ႏိုင္ၾကပါတယ္။ ဥပမာ... ၾကက္ေတြဟာ သူ႔ထက္ အားနည္းတဲ႔ တီေကာင္တို႔၊ ပိုးေလာက္လန္းတို႔ကို စားသံုးၿပီး အသက္ရွင္သလို က်ားတို႔၊ ေျမေခြးတို႔လို အသားစားသတၱဝါေတြကလည္း ၾကက္တို႔၊ ဆိတ္တို႔လို သူတို႔ထက္ အားနည္းတဲ႔ သတၱဝါေတြကို သတ္ျဖတ္စားေသာက္ၿပီးမွသာ အသက္ရွင္ႏိုင္ၾကပါတယ္။ ဒါဝင္ရဲ႕ Evolution Theory အရေတာ႔ ဒါကို "ထိုက္တန္သူသာ ရွင္က်န္ရာ" (Survival of the fittest) လို႔ ေခၚပါတယ္။

play

 

Food chain လို႔ေခၚတဲ႔ အစားအစာကြင္းဆက္ရဲ႕ ထိပ္ဆံုးမွာ ရပ္တည္ေနသူကေတာ႔ လူသားမ်ိဳးႏြယ္ပါ။ လူသားမ်ိဳးႏြယ္ဟာ အစံုစားသတၱဝါေတြျဖစ္ၿပီး အသက္ရွင္ ရပ္တည္ႏိုင္မႈအတြက္သာမက အရသာခံႏိုင္ဖို႔အတြက္ပါ တျခားသတၱဝါေတြကို သတ္ျဖတ္စားသံုးၾကပါတယ္။ လူသားမ်ိဳးႏြယ္ဟာ ကမၻာေပၚက သတၱဝါေတြထဲမွာ ခြန္အားအႀကီးဆံုး မဟုတ္ေပမယ္႔ ဉာဏ္အရွိဆံုးျဖစ္တဲ႔အတြက္ တျခားသတၱဝါေတြကို သတ္ျဖတ္စားသံုးၿပီး ရွင္သန္ရပ္တည္ ႏိုင္ၾကပါတယ္။ လူသားမ်ိဳးႏြယ္စု စားသံုးၾကတဲ႔ အစားအစာေတြထဲမွာ သာမန္ထက္ထူးဆန္းတဲ႔ အစားအစာေတြလည္း ရွိပါတယ္။ အဲဒါေတြကေတာ႔....

၁။ Esamoles (မကၠစီကန္)

play
 

Escamoles ဆိုတာကေတာ႔ မကၠစီကန္အစားအစာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး အဆိပ္ရွိတဲ႔ ပုရြက္ဆိတ္တစ္မ်ိဳးရဲ႕ ပိုးေလာင္းေလးေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီပုရြက္ဆိတ္ေတြဟာ သူတို႔ရဲ႕ဥေတြကို မကၠစီကန္ႏိုင္ငံမွာ အေလ႔က်ေပါက္ေရာက္တဲ႔ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ႀကီးပင္ (သေဘၤာနာနတ္ပင္လို႔လည္းေခၚ) ရဲ႕ အျမစ္ေအာက္မွာ ဝင္ဥေလ႔ရွိၾကပါတယ္။

အဲဒီပုရြက္ဆိတ္ဥေတြက ထြက္လာတဲ႔ သားေလာင္းေလးေတြဟာ ဒိန္ခဲေပ်ာ႔နဲ႔ အရသာဆင္တူၿပီး အရသာခပ္စိမ္႔စိမ္႔ေလး ရွိတယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ မကၠစီကန္လူမ်ိဳးေတြကေတာ႔ ဒီအစားအစာကို taco (မကၠစီကန္ ေကာ္ျပန္႔လိပ္) ထဲမွွာျဖစ္ျဖစ္၊ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ ထဲမွာျဖစ္ျဖစ္ ထည္႔သြင္းစားသံုးၾကပါတယ္။

၂။ Shirako (ဂ်ပန္)

play
 

Shirako ကေတာ႔ ဂ်ပန္အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ အေပၚယံၾကည္႔လိုက္ရင္ေတာ႔ ေၾကးအိုးထဲမွာထည္႔တဲ႔ ဝက္ဦးေႏွာက္လိုလို၊ ဘာလိုလိုပါပဲ။ ေနာက္ၿပီး Shirako ဆိုတဲ႔ စကားလံုးဟာ ဂ်ပန္ဘာသာမွာေတာ႔ "ၾကက္ျဖဴကေလး" လို႔ အဓိပၸာယ္ရပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ တကယ္တမ္းက်ေတာ႔ ဒီအစားအစာက ၾကက္သား၊ ဝက္သားေတြနဲ႔ ဘာမွမဆိုင္ပါဘူး။

တကယ္တမ္းက်ေတာ႔ ဒီအစားအစာဟာ ငါးႀကီးဆီထုတ္တဲ႔ ပင္လယ္ငါးႀကီး (သိုု႔) ပင္လယ္ငါးရိုင္းရဲ႕ သုက္ရည္အိတ္ကိုထုတ္ၿပီး ျပဳလုပ္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ အရသာကေတာ႔ ခ်ိဳၿမိန္ၿပီး ၾကက္ဥႏို႔ေပါင္းအရသာနဲ႔ ဆင္တယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။

၃။ တူနာငါးမ်က္စိ (ဂ်ပန္)

play
 

ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာေတာ႔ တူနာငါးနဲ႔ ပတ္သက္လာရင္ မလိုအပ္ဘူးဆိုတဲ႔ အစိတ္အပိုင္း မရွိပါဘူး။ တူနာငါးရဲ႕ မ်က္စိကိုေတာင္ ေဖာက္ထုတ္ၿပီး စူပါမားကက္ေတြမွာ ေစ်းႏႈန္းခ်ိဳခ်ိဳသာသာနဲ႔ ေရာင္းခ်ၾကပါတယ္။ တူနာငါးမ်က္စိကုိ ခ်က္ျပဳတ္မယ္ဆိုရင္ ေရေႏြးအိုးထဲ ထည္႔ျပဳတ္လိုက္ရံုပါပဲ။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴေဆာ႔စ္ (သို႕) ပဲငံျပာရည္နဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးရတာပါ။ အရသာကေတာ႔ ျပည္ႀကီးငါးနဲ႔ နည္းနည္းဆင္ပါတယ္။

 

၄။ Balut (ဖိလစ္ပိုင္)

play
 

Balut ဆိုတဲ႔ ဖိလစ္ပိုင္အစားအစာကေတာ႔ သားေလာင္းေလး တစ္ဝက္တစ္ပ်က္ အေကာင္ေပါက္ေနၿပီျဖစ္တဲ႔ ဘဲဥတစ္မ်ိဳးပါပဲ။ အဲဒါကိုမွ အရွင္လတ္လတ္ ေရေႏြးနဲ႔ျပဳတ္ၿပီး ဆား၊ ငရုပ္သီး၊ ရွာလကာရည္တို႔နဲ႔ တို႔စားရတာပါ။ စားမယ္ဆိုရင္ ဘဲဥခြံရဲ႕ ထိပ္ကို အေပါက္ေသးေသးေလး အရင္ေဖာက္ၿပီး အထဲကအရည္ကို အရင္စုပ္ေသာက္ရပါတယ္။ ၿပီးမွ အထဲက ဘဲေပါက္ေလးကို ပါးစပ္ထဲ ေလာင္းထည္႔ၿပီး စားရတာပါ။

၅။ ပင္႔ကူၾကြပ္ၾကြပ္ေၾကာ္ (ကေမၻာဒီးယား)

play
 

လူတခ်ိဳ႕ပဲ တာရန္ကူလာ ပင္႔ကူႀကီးကိုၾကည္႔ၿပီး "စားခ်င္လိုက္တာ" လို႔ ေတြးမိမွာပါ။ ဒါေပမယ္႔ ကေမၻာဒီးယားႏိုင္ငံက ခမာလူမ်ိဳးေတြကေတာ႔ ပင္႔ကူေတြကိုဖမ္းၿပီး ေၾကာ္စားတတ္ၾကပါတယ္။ အံ႕ၾသဖို႔ေကာင္းတာတစ္ခုက ဒီအစားအစာဟာ နာမည္ေက်ာ္ၾကားလာၿပီး အခုဆိုရင္ ႏိုင္ငံတဝွမ္းမွာ ၾကြပ္ၾကြပ္ေၾကာ္ထားတဲ႔ မုန္႔ပဲသေရစာ တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ ေရာင္းခ်ေနၾကပါတယ္။ အရသာကေတာ႔ ဂဏန္းနဲ႔ နည္းနည္းဆင္ပါတယ္။

၆။ ပုရြက္ဆိတ္ဥ စြပ္ျပဳတ္ (လာအို)

play
 

ကမၻာေပၚမွာ အထူးဆန္းဆံုး စြပ္ျပဳတ္ေတြထဲက တစ္ခုျဖစ္တဲ႔ Gaeng Kai Mot Daeng ကေတာ႔ ပုရြက္ဆိတ္ဥေတြနဲ႔ ပုရြက္ဆိတ္ျဖဴ တစ္မ်ိဳးရဲ႕ သားေလာင္းေပါက္ေလးေတြကို ေရာၿပီး ႀကိဳထားတဲ႔ အစားအစာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ အစာအိမ္ကသာ လက္ခံႏိုင္မယ္ ဆိုရင္ေတာ႔ အရသာကေတာ႔ ထူးျခားေကာင္းမြန္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ပုဇြန္အရသာနဲ႔ နည္းနည္းဆင္တယ္လို႔လည္း ဆုိပါတယ္။

ဆက္လက္ေဖာ္ျပပါမည္။

Source: Rougeguide

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD