ကမၻာေပၚမွာ လူေတြဟာ အရသာအမ်ိဳးမ်ိဳးကို တီထြင္စားသံုးေနၾကပါတယ္။ အာရံုငါးပါးထဲမွာ တစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္တဲ႔ အရသာအာရံုအတြက္ စားေသာက္ဖြယ္ရာ အမ်ိဳးမ်ိဳးကို တီထြင္ခ်က္ျပဳတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ တခ်ိဳ႕အစားအစာေတြကေတာ႔ ထူးဆန္းလြန္းလို႔ လူမ်ိဳးကြဲ၊ ဘာသာကြဲ၊ ယဥ္ေက်းမႈကြဲသူတို႔ရဲ႕ အျမင္မွာ အံ႕ဖြယ္တႏုန္း ျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။ အဲဒါေတြကေတာ႔...

၁။ သမင္ႏွာေခါင္းဂ်ယ္လီ (ကေနဒါ)

play
 

ႏွာေခါင္းက တကယ္ေတာ႔ လူႏွစ္သက္တဲ႔ အစားအစာတစ္ခုေတာ႔ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေပမယ္႔ ကေနဒါလူမ်ိဳးေတြကေတာ႔ သမင္ဖိုရဲ႕ႏွာေခါင္းကို စားသံုးၾကပါတယ္။ စြန္႕စားရတာကို ဝါသနာထံုတဲ႔ ကေနဒါလူမ်ိဳးေတြဟာ သမင္ဖိုရဲ႕ႏွာေခါင္းကိုလွီးၿပီး ေရေႏြးထဲမွာ ၾကက္သြန္နီေတြ၊ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြနဲ႔ ထည္႔ျပဳတ္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ အေမႊးေတြကို ဖယ္ရွားၿပီး ထပ္ျပဳတ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔မွ ပါးပါးလွီးၿပီး ဟင္းအႏွစ္တစ္မ်ိဳးထဲမွာ ေရာကာ ဂ်ယ္လီအျဖစ္ စားသံုးၾကပါတယ္။ ၾကည္႔ရဆိုးေပမယ္႔ စားလို႔ေတာ႔ေကာင္းပါတယ္တဲ႔။

၂။ Boshintang (ေခြးသားစြပ္ျပဳတ္) (ကိုရီးယား)

play
 

ဒီကိုရီးယားစြပ္ျပဳတ္ေလးကေတာ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြနဲ႔ နာမည္ေက်ာ္ပါဝင္ပစၥည္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔ ေခြးသားကို ေရာၿပီးျပဳလုပ္ထားတာပါ။ အခုခ်ိန္မွာ လြယ္လင္႔တကူ ရွာမရေတာ႔ေပမယ္႔ လမ္းေဘးဆိုင္ေလးေတြမွာေတာ႔ ဝယ္ယူရရွိႏိုင္ၿပီး စြပ္ျပဳတ္ရဲ႕အနံ႕ထက္ အရသာက ပိုထူးျခားတာေတာ႔ ေသခ်ာပါတယ္။

၃။ Huitlacoche (မကၠစီကို)

play
 

ေျပာင္းဖူးမႈိဆိုတာ ပံုမွန္ေျပာင္းဖူးေစ႔ေတြကို မဲျပာျပာအေစ႔ေတြအျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြားေစႏိုင္တဲ႔ မႈိေရာဂါတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ လူအမ်ားစုကေတာ႔ မႈိတက္ေနတဲ႔ ေျပာင္းဖူးကို ခ်က္ခ်င္းလႊင္႔ပစ္ လိုက္ၾကမွာပါ။ ဒါေပမယ္႔ မကၠစီကန္ လူမ်ိဳးေတြအတြက္ကေတာ႔ ေျပာင္းဖူးမႈိက အထူးဟင္းလ်ာပါပဲ။ သူတို႔က အဲဒါကို huitlacoche (အိပ္ေပ်ာ္ေနတဲ႔ မစင္) လို႔ေခၚၿပီး မႈိရဲ႕ ေျမနံ႕သင္းသင္းနဲ႔ စားေကာင္းတဲ႔အရသာေလးကို ခံစားၾကပါတယ္။

 

၄။ Airag (မြန္ဂိုလီးယား)

play
 

ျမင္းႏို႔ခ်ဥ္တစ္ခြက္ေလာက္ မေသာက္ခ်င္ၾကဖူးလား။ မြန္ဂိုလီးယားမွာေတာ႔ ျမင္္းႏို႔ခ်ဥ္တိုက္ျခင္းက ရင္းႏွီးေဖာ္ေရြမႈကို ေဖာ္ျပျခင္းပါပဲ။ သူတို႔ဟာ ျမင္းႏို႔ကို အခ်ဥ္ေဖာက္ၿပီး အယ္လ္ဟိုေဟာဓာတ္ ပါဝင္လာေအာင္ အရင္လုပ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔မွ အရက္ဆက္ေဖာက္ပါတယ္။ ျမင္းႏို႔အရက္ကို ဇလံုသ႑ာန္ ခြက္တစ္ခြက္ထဲမွာ ထည္႔ၿပီးေသာက္သံုးေလ႔ရွိၿပီး အက်န္ေတြကို ခြက္ႀကီးထဲကို ျပန္ေလာင္းထည္႔ရတဲ႔ ထံုးစံလည္း ရွိပါေသးတယ္။

၅။ Casu Marzu (အီတလီ)

play
 

"ဒိန္ခဲပုပ္" လို႔ လူသိမ်ားတဲဲ႔ Casu Marzu ဟာ Pecorino လို႔ေခၚတဲ႔ အီတလီဒိန္ခဲအမာတစ္မ်ိဳးမွ ျပဳလုပ္ထားတာပါ။ အီတလီဒိန္ခဲ ပုပ္သြားတဲ႔အခါ ဒိန္ခဲမွာလာနားတဲ႔ ယင္ေကာင္ဥေတြဟာ ဒိန္ခဲထဲမွာ ဥေပါက္ၿပီး ဒိန္ခဲထဲက အဆီေတြကို စားပစ္ပါတယ္။ ရလဒ္အေနနဲ႔ စပ္ဖ်င္းဖ်င္းအရသာနဲ႔ ဒိန္ခဲပုပ္တစ္မ်ိဳးကို ရရွိမွာျဖစ္ၿပီး ေလာက္ေတြကို ဖယ္ရွားၿပီးျဖစ္ေစ၊ မဖယ္ရွားပဲျဖစ္ေစ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

Source: Roughguide

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video