ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြဟာ သနပ္တို႔၊ ဆားရည္စိမ္တို႔ကို သိပ္ႀကိဳက္ၾကတာပါ။ သရက္သီးသနပ္၊ သံပုရာသီးသနပ္၊ သီးစံုသနပ္စတဲ႔ သနပ္ေတြကို ထမင္းနဲ႔တြဲဖက္ စားသံုးၾကသလို ဒညင္းသီးဆားေရစိမ္၊ သခြားသီးဆားေရစိမ္ စတဲ႔တို႔စရာေတြကိုလည္း ငါးပိရည္နဲ႔ တြဲဖက္ၿပီး ထမင္းနဲ႔ေရာစားတတ္ၾကပါတယ္။

play

 

ယေန႔ေဖာ္ျပေပးမွာကေတာ႔ ကိုရီးယားစတိုင္လ္ ပန္းမုန္လာသနပ္ ျပဳလုပ္နည္းေလးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ လုပ္ရတာလည္း အရမ္းလြယ္ကူၿပီး ပါဝင္ပစၥည္းလည္း အလြန္နည္းပါးတဲ႔အတြက္ လြယ္လြယ္ကူကူနဲ႔ စားၿမိန္တဲ႔ အစားအစာေလး တစ္နပ္ျဖစ္မွာပါ။

ျပဳလုပ္နည္း

 

ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ႔ ပန္းမုန္လာ (၇၀၀) ဂရမ္ခန္႔၊ ဆား၊ သၾကား၊ ရွာလကာရည္နဲ႔ ေရတို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ အရင္ဆံုး သနပ္ထဲမွာထည္႔မယ္႔ အရည္ကို ဦးစြာျပဳလုပ္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရငါးခြက္ရယ္၊ ဆား (၁/၄) ခြက္ရယ္၊ သၾကား (၁/၄) ခြက္ရယ္၊ ရွာလကာရည္ ခြက္ဝက္ခန္႔ရယ္တို႔ကို အိုးတစ္လံုးထဲထည္႔ၿပီး ဆူပြက္ေအာင္ ႀကိဳခ်က္လိုက္ပါ။

play

 

ၿပီးရင္ ပန္းမုန္လာဖတ္ေလးေတြကို တစ္တံုးစီျဖစ္ေအာင္ ပန္းမုန္လာပြင္႔ကေန လွီးထုတ္လိုက္ပါ။ ရလာတဲ႔ ပန္းမုန္လာဖတ္ ေလးေတြကို ဓားတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ တစ္ကိုက္စာအတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ျပန္လွီးျဖတ္လိုက္ပါ။ (ေအာက္ဘက္က မာေနတဲ႔ အပိုင္းေတြကိုေတာ႔ ဖယ္ထုတ္လိုက္ေပါ႔။) ၿပီးရင္ေတာ႔ ပန္းမုန္လာဖတ္ေတြကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ဇကာတစ္လံုးထဲမွာ ေရစစ္ထားလိုက္ပါ။ ပန္းမုန္လာ ဖတ္ေလးေတြ ထည္႔ထားတဲ႔ ဇကာကို အဖံုးဖြင္႔ထားတဲ႔ ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးေပၚမွာ တင္ထားလိုက္ပါ။

ခုနက ႀကိဳထားတဲ႔ အရည္လည္း ဆူပြက္ေလာက္ၿပီဆိုေတာ႔ ပန္းမုန္လာဖတ္ေလးေတြ ထည္႔ထားတဲ႔ ဇကာကတဆင္႔ ပန္းကန္လံုးထဲကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္းေလာင္းထည္႔လိုက္ပါ။ အရည္ပူပူဟာ ပန္းမုန္လာဖတ္ေတြၾကားကို စီးဝင္သြားၿပီး ပန္းကန္လံုးေအာက္ေျခမွာ အထိုင္ခ်ေနပါလိမ္႔မယ္။ ဆားရည္စိုၿပီးသား ပန္းမုန္လာဖတ္ေတြကို ေရေအးေအးထဲမွာ တစ္ထပ္ျပန္ေဆးလိုက္ပါ။ ဒါမွသာ အစိမ္းေရာင္ေလးသမ္းေနၿပီး လတ္ဆတ္ေနမွာပါ။

 

ပန္းမုန္လာဖတ္ေတြကိုေတာ႔ ဖန္ခရားတစ္လံုးထဲမွာထည္႔ၿပီး ခုနက ဆားရည္ေတြ ေအးသည္အထိ ေစာင္႔ေပးလိုက္ပါ။ ဆားရည္ ေအးသြားၿပီဆိုရင္ေတာ႔ ဖန္ခရားထဲကို ေျပာင္းထည္႔ၿပီး အဖံုးကို လံုေအာင္ပိတ္ထားေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ေရခဲေသတၱာထဲထည္႔ၿပီး အေအးခံထားႏိုင္ပါၿပီ။ ဒီပန္းမုန္လာသနပ္ေလးကို မိမိႏွစ္သက္ရာ ထမင္း၊ ေခါက္ဆြဲ စတာေတြနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္ေနာ္။

Source: maangchi

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video