AD
AD
AD

"အစားလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ" ဆိုတဲ့ စကားေတာင္႐ွိပါေသးတယ္။ တခ်ိဳ႕အစားအစာေတြက သံုးတတ္ရင္ ဓာတ္စာပါ။ အာဟာရျပည့္ဝေအာင္ စားေသာက္ေနထိုင္တတ္ရံုနဲ႔ က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္တဲ့ သာဓကေတြလည္း အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တခ်ိဳ႕အစားအစာေတြကေတာ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တယ္လို႔ အေပၚယံထင္ရေပမယ့္ တကယ္တမ္းမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ မသင့္ေလ်ာ္ပါဘူး။ အဲဒီအစားအစာေတြကေတာ့...

၁။ ရယ္ဒီမိတ္ၾကက္ဆင္သား

play
 

ၾကက္ဆင္သားဆိုတာ ဥေရာပအစားအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ ပရိုတိန္းဓာတ္ အထူးၾကြယ္ဝၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သခြားသီး၊ မရိုးနိစ္တို႔နဲ႔ေရာၿပီး ေပါင္မုန္႔နဲ႔ ညွပ္စားလိုက္ရင္ အရသာအထူးေကာင္းမြန္တဲ႔ ၾကက္ဆင္သား ဆင္းဒဝစ္ခ်္ေလးကို ရ႐ွိေစမွာပါ။ ဒါေပမဲ့ ေရခဲ႐ိုက္ထားၿပီး အသင့္စားသံုးႏိုင္ေအာင္ ထုပ္ပိုးထားတဲ့ ရယ္ဒီမိတ္ၾကက္ဆင္သားကေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းမြန္ပါဘူး။ ရယ္ဒီမိတ္ ၾကက္ဆင္သားတစ္ထုပ္မွာ ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ ဆိုဒီယမ္ပမာဏ သံုးပံုတစ္ပံုေလာက္ထိ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဆိုဒီယမ္ဓာတ္မ်ားေနရင္ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ဖြဲႏုမက္ဖင္မုန္႔

play
 

ဖြဲႏုမက္ဖင္ (Bran Muffin) မုန္႔ေတြဟာ ေကာ္ဖီနဲ႔ကိတ္ တြဲေရာင္းတဲ့ဆိုင္ေတြမွာ ဝယ္ယူရ႐ွိႏိုင္ၿပီး ေကာ္ဖီေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ တြဲလိုက္ရင္ အေကာင္းဆံုးမနက္စာ ေရြးခ်ယ္မႈတစ္ခုလို႔ ထင္ရစရာ ႐ွိပါတယ္။ ဖြဲႏုဟာ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ ရင္းျမစ္တစ္ခုျဖစ္ေပမဲ့ ဂ်ံဳ၊ သၾကား၊ ႏြားႏို႔၊ အဆီတို႔နဲ႔ေပါင္းၿပီး မက္ဖင္မုန္႔အျဖစ္ ဖုတ္လိုက္တဲ့အခ်ိန္မွာေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ မသင့္ေတာ္ေတာ့ပါဘူး။ အရြယ္အစားေပၚ မူတည္ၿပီး ဖြဲႏုမက္ဖင္တစ္လံုးဟာ ခရင္မ္ေတြအမ်ားႀကီးပါတဲ့ ဒိုးနပ္တစ္ခုထက္ေတာင္ ကယ္လိုရီနဲ႔သၾကားဓာတ္ မ်ားေနႏိုင္ပါတယ္တဲ့။

၃။ ေျမပဲဲေထာပတ္

play
 

ေျမပဲထဲကရတဲ့ အဆီဓာတ္ကေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ဟားဗတ္တကၠသိုလ္ သုေတသနတစ္ခုရဲ႕ အဆိုအရေတာ့ တစ္ေန႔ကို ေျမပဲလက္တစ္ဆုပ္စာခန္႔ ပံုုမွန္စားေပးရင္ ေစာေစာစီးစီး ေသဆံုးႏုုိင္ေျခ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ေလ်ာ့နည္းေစတယ္တဲ့။ ဒါေပမဲ့ ေျမပဲေထာပတ္ကေတာ့ မတူပါဘူး။ ေျမပဲကေန အဆီထုတ္ၿပီး ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေျမပဲေထာပတ္ဟာ ေပါင္မုန္႔ေပၚမွာ သုတ္စားရင္ စားလို႔ေကာင္းတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ ဒါေပမဲ့ ေျမပဲေထာပတ္ထဲမွာ ကယ္လိုရီနဲ႔ အခ်ိဳဓာတ္ ၾကြယ္ဝၿပီး ကိုလက္စ္ထေရာေတြလည္း တက္ႏိုင္ေစႏိုင္ပါတယ္။ တစ္နည္းအားျဖင့္ သင့္ကို အဝလြန္ေစႏိုင္ပါတယ္။

၄။ ဆူ႐ွီ

play
 

ဆူ႐ွီဟာ လတ္ဆတ္တဲ့ငါး အသားလႊာရယ္၊ ေပါ့ေပါ့ပါးပါး ေဆာ့စ္ေတြရယ္နဲ႔ ေပါင္းစပ္ထားတဲ့ အစားအစာဆိုေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တယ္လို႔ ထင္စရာပါပဲ။ ဆူ႐ွီေတြဟာ ဆန္နဲ႔ အသီးအရြက္ေတြနဲ႔ လုပ္ထားတာမ်ားေတာ့ ဆူ႐ွီဆိုင္ေရာက္ရင္ တနင့္တပိုးစားမိ တတ္ၾကပါတယ္။

ဒါေပမယ့္ အာဟာရေဗဒ ပညာ႐ွင္တစ္ဦးျဖစ္တဲ့ Rachel Beller ကေတာ့ ကယ္လီဖုိနီးယား ဆူ႐ွွီတစ္ပြဲဟာ မရိုးနိစ္အျပည့္ထည့္ထားတဲ့ တူနာငါးဆင္းဒဝစ္ခ်္ (၂) ခ်ပ္စားတာနဲ႔ ညီမွ်တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ဒါဟာ ေတာ္ေတာ္မ်ားတဲ့ ကယ္လိုရီပမာဏပါ။ ေနာက္ၿပီး အူမႀကီးအေပၚ ဆူ႐ွီရဲ႕ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈေတြကိုလည္း ထည့္သြင္းစဥ္းစားသင့္ပါတယ္။

၅။ ငွက္ေပ်ာေျခာက္ေၾကာ္

play
 

ရိုးရိုးငွက္ေပ်ာသီးတစ္လံုးမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ဗိုက္တာမင္စီ၊ ကယ္လိုရီနည္းနည္း၊ အဆီနည္းနည္းပဲ ပါဝင္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာေျခာက္ေၾကာ္ထဲမွာေတာ့ ကယ္လိုရီ (၁၅၀) ေလာက္ပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီမ်ားျပားတဲ့အတြက္ အဝလြန္သူေတြ၊ ႏွလံုးေရာဂါသည္ေတြ၊ ဆီးခ်ိဳသမားေတြအတြက္ေတာ့ အႏၱရာယ္ပါပဲ။

၆။ ဘူးသြပ္ထားတဲ့ Green Tea

play
 

Green Tea (လက္ဖက္စိမ္းေရေႏြးၾကမ္း) ေသာက္ရတာ တကယ္ေကာင္းပါတယ္။ အရသာ႐ွိသလို က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး ေတြလည္း အမ်ားႀကီးပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ကိုယ္ေသာက္ေနတာ antioxidant ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းကို ေသာက္ေနတာလား။ အသင့္ေသာက္သံုးလို႔ရတဲ့ လက္ဖက္စိမ္းအရသာ စြက္ထားတဲဲ႔ သၾကားေရကို ေသာက္ေနတာလား ဆိုတာကိုေတာ့ ကြဲကြဲျပားျပား သိဖို႔လိုအပ္ပါလိမ့္မယ္။

ConsumerLab.com ရဲ႕စာတမ္းတစ္ခုမွာ ေဖာ္ျပထားတာက စတိုးဆိုင္ေတြမွာ ေရာင္းခ်ေနတဲ့ ဘူးသြပ္ထားတဲ့ လက္ဖက္ရည္ဟာ ပံုမွန္လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ECGC ဆိုတဲ့ antioxidant မပါဝင္သေလာက္ပါပဲတဲ့။ ဒီေတာ့ လက္ဖက္စိမ္းေရေႏြးၾကမ္းရဲ႕ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို မရ႐ွိဘဲ သၾကားေရကိုပဲ ခႏၶာကိုယ္ထဲ နင္းကန္စြတ္ထည့္ ေနမိသလို ျဖစ္မွာပါ။

Source: Reader's Digest

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD
AD