ေဆာင္းဝင္လာၿပီဆိုေတာ့ ပူပူစပ္စပ္ အစားအစာေလးေတြကိုပဲ ေတာင့္တေနမိပါလိမ့္မယ္။ ေဆာင္းတြင္းမွာ ပရိုတိန္းဓာတ္လည္း ျပည့္ဝခ်င္တယ္။ အားလည္းရွိခ်င္တယ္။ ပူပူစပ္စပ္ အရသာေလးကိုလည္း ေတာင့္တတယ္ဆိုတဲ့ လူေတြအတြက္ ကိုရီးယားစတိုင္လ္ ပူပူစပ္စပ္ၾကက္ေၾကာ္လုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။ လုပ္ေဆာင္ရတာလည္း လြယ္ကူၿပီး အရသာ႐ွိတဲ့ ၾကက္ေၾကာ္ေလးကို အခ်ိန္တိုအတြင္း ရရွိေစမွာဆိုေတာ့ ပူပူစပ္စပ္ႀကိဳက္တတ္တဲ့သူေတြ ဆက္ဖတ္ၾကည့္ၾကပါဦး။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

play
 

ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၾကက္သား (၁.၅) ဂရမ္ ( (၃) ေပါင္ခြဲခန္႔)၊ ဆား၊ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔၊ အာလူးကစီမႈန္႔၊ ဂ်ံဳမႈန္႔၊ ဆန္မႈန္႔အခ်ိဳ၊ ၾကက္ဥ၊ မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါမႈန္႔၊ ဟင္းရြက္ဆီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္၊ ငရုပ္သီးအႏွစ္၊ ဆန္ႏွစ္ရည္၊ ပန္းသီးရွာလကာရည္တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

 

အရင္ဆံုုး ၾကက္သားတံုးေလးေတြကို ေရေအးထဲမွာ ထည္႔ၿပီးေဆးေၾကာလိုက္ၿပီး ဇလံုတစ္လံုထဲမွာ ေရစစ္ထားလိုက္ပါ။ (ဒီေနရာမွာ ရင္အုပ္သားနဲ႔ ေတာင္ပံေတြကို အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။) ၿပီးရင္ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔နဲ႔ ဆားကို လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႔ တစ္ဇြန္းစီခန္႔ ၾကက္သားဇလံုထဲ ေရာထည္႔လိုက္ပါ။

သမေအာင္နယ္ၿပီးရင္ အာလူးကစီမႈန္႔ ခြက္ဝက္ခန္႔၊ ဂ်ံဳမႈန္႔ ခြက္ဝက္ခန္႔၊ ဆန္မႈန္႔အခ်ိဳ (၁/၄) ခြက္ခန္႔၊ မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါမႈန္႔ (၁)ဇြန္းခန္႔နဲ႔ ၾကက္ဥတစ္လံုးခန္႔တို႔ကို ၾကက္သားထဲေဖာက္ထည့္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ပါဝင္ပစၥည္း အားလံုးကို သမေအာင္ေရာေမႊေပးလိုက္ပါ။

play

 

ၾကက္သားေၾကာ္ဖို႔အတြက္ ဆီပူေပးဖို႔ အခ်ိန္က်ပါၿပီ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ (၆) ခြက္ခန္႔ကို ဒယ္အိုးထဲထည့္ၿပီး အရင္အပူေပးလိုက္ပါ။ (၈) မိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ အပူေပးၿပီးၿပီဆိုရင္ ဆီပူေလာက္ပါၿပီ။ ဆီပူထဲကို ၾကက္သားတံုးေလးတစ္တံုး စမ္းထည္႔ၾကည္႔ၿပီး ပူေဖာင္းေလးေတြ ထလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ တစ္တံုးၿပီးတစ္တံုး ထည္႔ေၾကာ္ႏိုင္ပါၿပီ။ က်က္ေလာက္ၿပီထင္ရင္ေတာ့ တစ္တံုးခ်င္းစီ ျပန္ဆယ္ၿပီး ဇကာတစ္လံုးထဲမွာ ဆီစစ္ထားလို႔ရပါတယ္။

ႏွစ္ခါျပန္ေၾကာ္နည္း

play
 

ကိုရီးယားၾကက္ေၾကာ္ရဲ႕ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္က ႏွစ္ခါျပန္ေၾကာ္ျခင္းေပၚမွာ မူတည္ေနပါတယ္။ ၾကြပ္ရြေနမွသာ စားလို႔ပိုေကာင္းမွာကိုး။ ခုနကေၾကာ္ၿပီးတဲ႔ ၾကက္ေၾကာ္ေတြကို မိနစ္အနည္းငယ္ၾကာေအာင္ ဆီစစ္ၿပီးရင္ ဆီပူထဲျပန္ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္ေၾကာ္တံုးေလးေတြ ေရႊအိုေရာင္သမ္းၿပီး ၾကြပ္ရြေနသည္အထိ ႏွစ္ထပ္ျပန္ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္ေၾကာ္တံုးေလးေတြကို ဇလံုတစ္လံုထဲမွာ ထည့္ထားေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္ေၾကာ္ ေၾကာ္လို႔ၿပီးရင္ေတာ့ ကိုရီးယားၾကက္ေၾကာ္ကို တမူထူးျခားေစတဲ့ ေဆာ့စ္ကို ဖန္တီးႏိုင္ပါၿပီ။

ေဆာ့စ္ဖန္တီးဖို႔အတြက္ အရင္ဆံုး ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာ ဟင္းရြက္ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးေတာင့္ခန္႔ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ (၁/၃) ခြက္ရယ္၊ ဆန္အႏွစ္ရည္ (၁/၃) ခြက္ရယ္၊ ငရုပ္သီးအႏွစ္ (၁/၄) ခြက္ရယ္ကို ေရာထည့္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ပန္းသီးရွာလကာရည္ နည္းနည္းေလာက္ အေပၚကအုပ္ၿပီး (၇) မိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ ခ်က္ထားေပးလိုက္ပါ။

play

 

(၇) မိနစ္ၾကာရင္ေတာ့ မီးပိတ္ၿပီး ၾကက္ေၾကာ္ပန္းကန္ထဲကို ေလာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ေဆာ့စ္နဲ႔ ၾကက္ေၾကာ္ သမေအာင္ ေမႊေပးဖို႔ကလည္း အေရးႀကီးပါတယ္။ ဒါမွသာ စားတဲဲ႔အခ်ိန္မွာ အရသာကညီၿပီး စားလို႔ေကာင္းေနမွာပါ။ ေနာက္ဆံုးတစ္ခ်က္အေနနဲ႔ အေပၚကေန ႏွမ္းေစ့ေလးနည္းနည္း ျဖဴးေပးလိုက္ရင္ေတာ့ ပူပူစပ္စပ္ ကိုရီးယားစတိုင္လ္ၾကက္ေၾကာ္ေလးကို ရ႐ွိပါၿပီေနာ္။

Source: Maangchi

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video