AD
AD
AD

တန္ေဆးလြန္ေဘး ဆိုသလိုပါပဲ။ တခ်ိဳ႕အစားအေသာက္ေတြဟာ စားေကာင္းတိုင္း စြတ္စားလို႔မရပါဘူး။ ပမာဏနည္းနည္းနဲ႔ အရသာခံစားရတာပါ။ တခ်ိဳ႕အစားအေသာက္ေတြဆိုရင္ နည္းနည္းပဲစားရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ရရွိေစႏိုင္ေပမယ့္ အမ်ားႀကီးသြားစားမိရင္ေတာ့ က်န္းမာေရးဆိုးက်ိဳးေတြကို ရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီအစားအေသာက္ေတြကေတာ့

၁။ အုန္းရည္

play
 

အုန္းသီးထဲမွာပါဝင္တဲ့ အုန္းရည္ဟာ သဘာဝအခ်ိဳရည္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး စပါကလင္လိုပဲ ရွတတေလးနဲ႔ သဘာဝအရသာကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။ အုန္းရည္ဟာ ခႏၶာကိုယ္မွာ ေရဓာတ္ျပည့္ဝ လန္းဆန္းေစၿပီး လိုအပ္တဲ့ စြမ္းအင္၊ ဗိုက္တာမင္နဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္ေတြကိုလည္း ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။ သူ႔မွာက်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ပါဝင္တာေတာ့ သိသာထင္ရွားေနပါတယ္။

ဒါေပမယ့္ ပမာဏနည္းနည္းပဲ ေသာက္သံုးဖို႔လိုပါတယ္။ ကမ္းေျခမွာ ေသာက္ေကာင္းေကာင္းနဲ႔ အုန္းရည္အမ်ားႀကီး ေသာက္မိတယ္ဆိုရင္ အပူကန္ျခင္း၊ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ျမင့္တက္လာျခင္းတို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္သလို ပိုတက္စီယမ္ၾကြယ္ဝမႈေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ ကိုလက္စ္ထေရာ ပမာဏလည္း ျမင့္တက္လာေစႏိုင္ပါတယ္။

၂။ တူနာငါး

play
 

တူနာငါးဟာ ငါးေသတၱာဘူးထဲမွာ ထည့္ထားရင္ စားလို႔ေကာင္းသလို မရိုးနိစ္၊ သခြားသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔နဲ႔ေရာၿပီး ဆင္းဒဝစ္ခ်္ လုပ္စားရင္လည္း စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ တူနာငါးမွာ ဖက္တီးအက္ဆစ္၊ ပရိုတိန္းနဲ႔ အိုမီဂါသရီး အက္ဆစ္တို႔ ၾကြယ္ဝတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးအတြက္လည္း အထူးေကာင္းမြန္ပါတယ္။

ဒါေပမယ့္ တူနာငါးကို တဝႀကီးသြားစားမိမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အႏၱရာယ္ရွိႏိုင္ပါတယ္။ တူနာငါးမွာ methylmercury ဆိုတဲ့ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္ အညစ္အေၾကးတစ္မ်ိဳးပါရွိၿပီး ပမာဏအမ်ားႀကီးစားရင္ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

၃။ အသည္း

play
 

တုတ္ထိုးဆိုင္ထိုင္ရင္ ဝက္အသည္းကို ထုတ္ထုတ္ ထုတ္ထုတ္နဲ႔ေနေအာင္ ျပဳတ္ေပးထားတဲ့ တုတ္ထိုးေခ်ာင္းေလးေတြကိုမွ ေရြးခ်ယ္တတ္ပါသလား။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ သတိထားသင့္ပါတယ္။ အသည္းလိုမ်ိဳး ဝမ္းတြင္းကလီစာေတြနဲ႔ အမဲသားလိုမ်ိဳး အနီေရာင္အသားေတြမွာ ဗိုက္တာမင္ေအ၊ ဘီ၊ ေကာ့ပါးနဲ႔ သံဓာတ္ေတြလို ဗိုက္တာမင္နဲ႔ အာဟာရဓာတ္ေတြ ၾကြယ္ဝတာကို ကြ်န္ေတာ္တို႔ အားလံုးသိထားၿပီးသားပါ။

ဒါေပမယ့္ အသည္းကို အမ်ားႀကီးသြားစားရင္ neuro-degenerative change ဆိုတဲ့ အာရံုေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြျဖစ္လာႏိုင္ၿပီး ေခါင္းခဏခဏ မူးတတ္ျခင္း၊ အရိုးက်ိဳးလြယ္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

၄။ သစ္ၾကံပိုးေခါက္

play
 

အစားအစာေတြကို ပိုမိုအရသာရွိေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္တဲ့့ ေနရာမွာေတာ့ သစ္ၾကံပိုးေခါက္က အလြန္အသံုးဝင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္နဲ႔ ကိုလက္စ္ထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အတြက္လည္း ထင္ရွားပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သစ္ၾကံပိုးေခါက္မွာ ပါဝင္တဲဲ့ coumarin ဆိုတဲ့ဓာတ္ကေတာ့ အမ်ားႀကီးသြားစားမိရင္ အသည္းမွာ အဆိပ္ျဖစ္ျခင္းနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါတို႔ကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

၅။ ငွက္ေပ်ာသီး

play
 

အပူပိုင္းေဒသ သီးႏွံတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးကေတာ့ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြအတြက္ေတာ့ မရိုးႏုိင္တဲ့ အခ်ိဳပြဲတစ္မ်ိဳးပါပဲ။ သီးေမႊး၊ ဖီးၾကမ္း၊ ေရႊနီဆိုၿပီး ငွက္ေပ်ာသီးမ်ိဳးစံု ရွိရာမွာ အမ်ိဳးအစားအလိုက္ အရသာနဲ႔ ပုံပန္းသ႑ာန္ပဲ အနည္းပဲကြဲျပားႏိုင္ၿပီး အမွ်င္ဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ သတၳဳဓာတ္နဲ႔ တျခားအာဟာရဓာတ္ေတြ ၾကြယ္ဝတဲ့ေနရာမွာေတာ့ အတူတူပါပဲ။

ဒါေပမယ့္ ငွက္ေပ်ာသီးအမ်ားႀကီး စားမိရင္ေတာ့ hyperkalemia လို႔ေခၚတဲ့ ေသြးတြင္းပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ မ်ားတဲ့ေရာဂါတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး ၾကြက္သား၊ အာရံုေၾကာနဲ႔ ႏွလံုးမွာ ျပႆနာတက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ Minion ေလးေတြ အရပ္ပုေနတာ အဲဒါေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ :P

ွSource: Youngisthan

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD
AD