AD
AD
AD

လူတခ်ိဳ႕က ဒူးရင္းသီးကို အရမ္းႀကိဳက္ၾကေပမဲ့ လူတခ်ိဳ႕ကေတာ့ ဒူးရင္းသီးကို အနံ႔ေတာင္မခံႏိုင္ၾကပါဘူး။ တကယ္တမ္းက်ေတာ့ ဒူးရင္းသီးမွာ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳတဲ့ ဓာတ္ေတြအမ်ားၾကီး ပါဝင္ပါတယ္။ အျပင္ပန္းၾကည့္ရင္ ဆူးေတြနဲ႔ရုပ္ဆိုးေပမဲ့ အသီးကိုခြဲလိုက္ရင္ အထဲမွာ ေမႊးႀကိဳင္ခ်ိဳျမတဲ့ အသီးမႊာေလးေတြနဲ႔ ဒူးရင္းသီးကို စားေတာ့မယ္ဆိုရင္ သူ႔ရဲ႕အက်ိဳးေက်းဇူး ေလးေတြကိုလည္း သိထားသင့္တာေပါ့။

၁။ အစာေခ်စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္

play
 

ဒူးရင္းသီးအသားမွာ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ အစာေျခစနစ္ကို အက်ိဳး႐ွိေစႏိုင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္းကို ေခ်ာေမြ႕ေစသလို လမ္းေၾကာင္းကိုလည္း ရွင္းလင္းေပးပါတယ္။ ဒူးရင္းသီးတစ္ခြက္စာမွာ တစ္ေန႔တာလိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ (၂၇) ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္တဲ့အတြက္္ အစာမေၾကျခင္း၊ ေလခ်ဳပ္ျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္းစတဲ့ အစာမေၾကျခင္းနဲ႔ ဆက္ႏြယ္တဲ့ ေဝဒနာေတြလည္း မရွိေတာ့ဘူးေပါ့။

၂။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔ အကူအညီေပးတယ္

play
 

အမွ်င္ဓာတ္မ်ားမ်ားပါဝင္တဲ့အတြက္ ဝိတ္ခ်ေနသူေတြကိုလည္း ဒူးရင္းသီးက ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ဗိုက္ျပည့္ေနတယ္ဆိုတဲ့ ခံစားခ်က္ကို ေပးစြမ္းႏိုင္တာေၾကာင့္ အစာစားတာနည္းေစျပီး ကယ္လုိရီက်တဲဲ့အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစတာပါ။

၃။ ႏွလံုးက်န္းမာေရး ေကာင္းေစတယ္

play
 

ဒူရင္းသီးဟာ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကိုလည္း ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဒူးရင္းသီးမွာ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္လည္း ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက ဆိုဒီယမ္နဲ႔အရည္ဓာတ္ကို ညီမွ်ေအာင္ထိန္းညွိေပးၿပီး ေသြးေၾကာအက်ဥ္း၊ အက်ယ္နဲ႔ ေသြးစီးဆင္းႏႈန္းကိုလည္း ထိိန္းညွိေပးတဲ့အတြက္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစတာပါ။

၄။ အိပ္ေပ်ာ္စားဝင္ေအာင္ ကူညီေပးတယ္

ဒူးရင္းသီးစားျခင္းက ဟာ အိပ္ေပ်ာ္ေစျပီး အိပ္ေရးဝေစပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ႔ ဒူးရင္းသီးမွာပါတဲ့ ထရိြဳက္တိုဖန္ (tryptophan) ဟာ အိပ္စက္ျခင္းကိုအကူအညီေပးလို႔ပါပဲ။ ထရိြဳက္တိုဖန္ (tryptophan) ဟာ ဦးေႏွာက္ထဲက ဓာတုဓာတ္ျပဳမႈေတြကို လုပ္ေဆာင္ေပးႏိုင္ၿပီး ဦးေႏွာက္ထဲက ေသြးနဲ႔ထိေတြ႕တဲ့အခါ ဆာရိုတိုနင္ (serotonin) ဆိုတဲ့ အာရံုေၾကာလႊင့့္ထုတ္ပစၥည္းကို ျဖစ္လာေစႏိုင္ၿပီး လူကိုႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေပ်ာ္ေစတာပါ။

၅။ ေသြးအားနည္းေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးတယ္

play
 

ဒူးရင္းသီးမွာပါဝင္တဲ႔ ေဖာလစ္အက္ဆစ္၊ သံဓာတ္နဲ႔ ေၾကးနီဓာတ္ဟာ ေသြးနီဥဆဲလ္ေတြကို ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ၿပီး ေသြးအားနည္း ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အမ်ိဳးသမီးေတြ လစဥ္ဓမၼတာလာၿပီးခ်ိန္ ေသြးအားနည္းေနခ်ိန္မွာ ဒူးရင္းသီးကို စားေပးသင့္ ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဒူးရင္းသီးဟာ ေသြးအားနည္းေရာဂါသည္ေတြမွာ ေသြးနီဥဆဲလ္ေတြ ျပန္လည္အားေကာင္းလာေစတဲ့အတြက္ ဓာတ္စာတမ်ိဳးအျဖစ္ လူသိမ်ားထင္ရွားတာပါ။

၆။ အရြယ္မတိုင္ခင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကို တားဆီးႏိုင္တယ္

play

ဒူးရင္းသီးမွာ အရြယ္မတိုင္ခင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ antioxidant ေတြ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒူးရင္းသီးစားေပးျခင္းဟာ မ်က္ႏွာေပၚက အေရးအေၾကာင္းေတြ၊ အေရျပားအတြန္႔အေခါက္ေတြ၊ ေနေလာင္ဒဏ္ေတြကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဒူးရင္းသီးတစ္လံုးမွာ တေန႔တာလိုအပ္တဲ႔ ဗီတာမင္စီပမာဏရဲ့ ၈၀ရာခိုင္ႏႈန္းပါဝင္ပါတယ္။ အားလံုးသိတဲ့အတိုင္း ဗီတာမင္စီဓာတ္ဟာ ကိုယ္ခံအားကိုေကာင္းေစျပီး မ်က္ႏွာနဲ႔အေရျပားကို တိုက္ခိုက္လာမဲ့ ေရာဂါပိုး အႏၱရာယ္မွလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

Source : healthyfocus

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD
AD