အိႏၵိယအစားအစာေတြထဲမွာ အာလူးပူတီ (Aloo Puri) ကိုေတာ့ လူတုိင္းနီးပါး စားဖူးၾကမယ္ထင္ပါတယ္။ ဆူးေလနားက ခ်စ္တီး ထမင္းဆုိင္ေတြမွာ မနက္ခင္းေစာေစာမွာ လက္ဖက္ရည္ခ်ိဳ ေမႊးေမႊးေလးတစ္ခြက္နဲ႔ အာလူးပါတီ ပူပူေလးတစ္ပြဲကို ဆြဲလိုက္ရရင္ျဖင့္ စေလဦးပုညေျပာသလို "အာဂပါးစပ္၊ လူျဖစ္က်ိဳးနပ္ၿပီ" ေပါ့။ ကြ်န္ေတာ့္လိုပဲ အာလူးပါတီကို ႏွစ္သက္သူေတြအတြက္ အာလူးပူတီ လုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးလို္က္ပါတယ္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

play
 

ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့ အာလူးဟင္းခ်က္ဖို႔အတြက္ အရြယ္ေတာ္အာလူး ငါးလံုး (တံုးတစ္ၿပီး နႏြင္းမႈန္႔နဲ႔ ျပဳတ္ထားၿပီး)၊ ၾကက္သြန္နီ အရြယ္ေတာ္ (၂) လံုး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အရြယ္ေတာ္ (၃) လံုး၊ ငရုပ္သီးစိမ္း (၃) ေတာင့္၊ ဟင္းေမႊးရြက္ (၅) ရြက္၊ နံနံပင္ (ႏုတ္ႏုတ္စင္းၿပီးသား) လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ဆားအနည္းငယ္၊ မုန္ညင္းေစ့ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ စမုန္စပါး လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ႐ွိန္းခိုမႈန္႔ လက္တစ္ေကာ္စာခန္႔၊ ဂ်င္းတစ္ေတာင့္ခန္႔၊ ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၄) ဇြန္း၊ ေရ လိုအပ္သေလာက္တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။

အာလူးဟင္းနဲ႔ တို႔စားဖို႔ မုန္႔ခ်ပ္လုပ္ဖို႔အတြက္ကေတာ့ ဂ်ံဳမႈန္႔စစ္စစ္ (၂) ခြက္၊ ဆားအနည္းငယ္၊ ဆီ (၁) ခြက္ခန္႔၊ ေရအနည္းငယ္တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

play
 

အရင္ဆံုး ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာ ဆီကို လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႔ (၄) ဇြန္းခန္႔ထည့္ၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။ ဆီပူေလာက္ၿပီဆိုရင္ မုန္ညင္းေစ့ကို အရင္ထည့္ေလွာ္ရမွာပါ။ မုန္ညင္းေစ့ေလးေတြ အေရာင္သမ္းလာၿပီး ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုပ္သီးစိမ္း၊ ဟင္းေမႊးရြက္တုိ႔ပါ ေရာထည့္လုိက္ပါ။ ၾကက္သြန္နီေလးေတြ ေရႊအိုေရာင္သမ္းလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ မီးကိုေလွ်ာ့လိုက္ပါ။

ခဏၾကာရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ပါးပါးလွီးထည့္လိုက္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆီသတ္လိုက္ပါ။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ နႏြင္းမႈန္႔နဲ႔ေရာျပဳတ္ထားတဲ့ အာလူးကို ဇြန္း႐ွည္တစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ mash potato ျဖစ္ေအာင္ ေခ်လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆီသတ္ထဲကို အာလူးရယ္၊ ဆားရယ္၊ ေရရယ္ကို ထည့္လို္က္ပါ။ ၿပီးရင္ (၃) မိနစ္ခန္႔ အပူဆက္ေပးထားလိုက္ပါ။

play

ဂ်င္းတက္ကို အမႈန္႔ႀကိတ္ထားတာရယ္၊ နံနံပင္ကို ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတာရယ္၊ ရွိန္းခိုမႈန္႔ရယ္ကိုပါ အေပၚကအုပ္ေပးလိုက္ပါ။ ဆူပြက္လာၿပီဆိုရင္ေတာ့ မီးပိတ္လိုက္ပါ။ ေနာက္ထပ္ဒယ္အိုးျပား အေသးတစ္လံုးထဲမွာေတာ့ စမုန္စပါးေစ့ကို ဆီအနည္းနဲ႔ ဆီပူထိုးေပးလိုက္ပါ။ အဲဒီစမုန္စပါးကိုလည္း အာလူးဟင္းထဲ ေရာထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ မိမိႏွစ္သက္ရာ ခြက္တစ္ခြက္ထဲကို လွယ္ထည့္ထားေပးလိုက္ပါ။

ၿပီးရင္ေတာ့ မုန္႔ခ်ပ္လုပ္ဖို႔အတြက္ ဂ်ံဳမႈန္႔ကို ဆားနဲ႔ေရာနယ္ထားလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ မုန္႔ႏွစ္ျဖစ္လာေစဖို႔အတြက္ ေရနည္းနည္းထပ္ေရာၿပီး နယ္ထားေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ မုန္႔ႏွစ္ကို အလံုးေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ အရင္လံုးလိုက္ပါ။ ၿပီးမွ အဲဒီမုန္႔လံုးေလးေတြကို လက္ဝါးနဲ႔ ျပားေအာင္ဖိထားေပးလိုက္ပါ။ ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာေတာ့ medium high အပူခ်ိန္နဲ႔ ဆီအပူေပးထားလိုက္ပါ။

ဆီပူၿပီဆိုေတာ့မွ မုန္႔ႏွစ္ေလးေတြကိုထည့္လိုက္ၿပီး ႏွစ္ဖက္စလံုး ေရႊအိုေရာင္သမ္းသြားေအာင္ ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ က်က္ၿပီဆိုမွ ဆယ္ၿပီး ခုနက အာလူးဟင္းနဲ႔ တို႔စားႏိုင္ပါၿပီ။ ဒါဆိုရင္ အရသာရွိတဲ့ အာလူးပူတီ မနက္စာေလးတစ္နပ္ကို ရရွိၿပီေပါ့။

Source: Stylecraze

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video