AD
AD
AD

ေရွးတုန္းက အာရပ္လူမ်ိဳးေတြဟာ ကႏၱာရထဲသြားရင္ ဂ်ံဳတစ္အိတ္နဲ႔ ေရတစ္ဘူးပဲ ပါပါသတဲ့။ ဂ်ံဳ႐ွိရင္ ဂ်ံဳမႈန္႔ကို ေရနဲ႔နယ္ၿပီး မုန္႔လံုးေလးျဖစ္ေအာင္လုပ္၊ ၿပီးရင္ ေက်ာက္တံုးပူပူေပၚမွာ ခနေလာက္ကပ္ထားလိုက္တာနဲ႔ မိနစ္အနည္းငယ္ၾကာရင္ ခ်ာပါတီ (ရိုတီ) မုန္႔ေလးကို ရရွိပါသတဲ့။ ကဲ ဘယ္လိုလဲ။ ခ်ာပါတီလုပ္ရတာ လြယ္လြယ္ေလးပဲ မဟုတ္လား။ ခ်ာပါတီလုပ္နည္းေပါင္းစုံ ရွိေပမယ့္ ဒီေန႔မွာေတာ့ ခ်ာပါတီကို အာလူးဟင္းနဲ႔ တို႔စားႏိုင္မယ့္ ခ်ာပါတီ version ေလးကိုပဲ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

play
 

ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့ အရြယ္ေတာ္အာလူး ငါးလံုး (တံုးတစ္ၿပီး နႏြင္းမႈန္႔နဲ႔ ျပဳတ္ထားၿပီး)၊ ၾကက္သြန္နီ အရြယ္ေတာ္ (၂) လံုး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အရြယ္ေတာ္ (၃) လံုး၊ ငရုပ္သီးစိမ္း (၃) ေတာင့္၊ ဟင္းေမႊးရြက္ (၅) ရြက္၊ နံနံပင္ (ႏုတ္ႏုတ္စင္းၿပီးသား) လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ မုန္ညင္းေစ့ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ စမုန္စပါး လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ႐ွိန္းခိုမႈန္႔ လက္တစ္ေကာ္စာခန္႔၊ ဂ်င္းတစ္ေတာင့္ခန္႔၊ ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၄) ဇြန္း၊ whole wheat flour (ဂ်ံဳမႈန္႔) (၁/၂) ခြက္၊ ဆားအနည္းငယ္တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

play
 

အရင္ဆံုး ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာ ဆီကို လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႔ (၄) ဇြန္းခန္႔ထည့္ၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။ ဆီပူေလာက္ၿပီဆိုရင္ မုန္ညင္းေစ့ကို အရင္ထည့္ေလွာ္ရမွာပါ။ မုန္ညင္းေစ့ေလးေတြ အေရာင္သမ္းလာၿပီး ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုပ္သီးစိမ္း၊ ဟင္းေမႊးရြက္တုိ႔ပါ ေရာထည့္လုိက္ပါ။ ၾကက္သြန္နီေလးေတြ ေရႊအိုေရာင္သမ္းလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ မီးကိုေလွ်ာ့လိုက္ပါ။

ခဏၾကာရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ပါးပါးလွီးထည့္လိုက္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆီသတ္လိုက္ပါ။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ နႏြင္းမႈန္႔နဲ႔ေရာျပဳတ္ထားတဲ့ အာလူးကို ဇြန္း႐ွည္တစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ mash potato ျဖစ္ေအာင္ ေခ်လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆီသတ္ထဲကို အာလူးရယ္၊ ဆားရယ္၊ ေရရယ္ကို ထည့္လို္က္ပါ။ ၿပီးရင္ (၃) မိနစ္ခန္႔ အပူဆက္ေပးထားလိုက္ပါ။

ဂ်င္းတက္ကို အမႈန္႔ႀကိတ္ထားတာရယ္၊ နံနံပင္ကို ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတာရယ္၊ ရွိန္းခိုမႈန္႔ရယ္ကိုပါ အေပၚကအုပ္ေပးလိုက္ပါ။ ဆူပြက္လာၿပီဆိုရင္ေတာ့ မီးပိတ္လိုက္ပါ။ ေနာက္ထပ္ဒယ္အိုးျပား အေသးတစ္လံုးထဲမွာေတာ့ စမုန္စပါးေစ့ကို ဆီအနည္းနဲ႔ ဆီပူထိုးေပးလိုက္ပါ။ အဲဒီစမုန္စပါးကိုလည္း အာလူးဟင္းထဲ ေရာထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ မိမိႏွစ္သက္ရာ ခြက္တစ္ခြက္ထဲကို လွယ္ထည့္ထားေပးလိုက္ပါ။

play

 

ခ်ာပါတီ (ရိုတီ)ကို ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ အရင္ဆံုး ဂ်ံဳမႈန္႔ (၁/၂) ခြက္ကို ဇလံုတစ္လံုထဲထည့္လိုက္ပါ။ (ေဖာ္ျပပါပမာဏဟာ ခ်ာပါတီေလးခ်ပ္စာအတြက္ျဖစ္ၿပီး ခ်ပ္ေရမ်ားမ်ား ပိုလိုခ်င္ရင္ေတာ့ ဂ်ံဳမႈန္႔ ပမာဏကို တုိးထည့္ႏိုင္ပါတယ္။) ၿပီးရင္ ဂ်ံဳမႈန္႔ေပၚမွာ ဆားနည္းနည္းျဖဴးလိုက္ပါ။ ၿပီးေတာ့မွ ၾကက္သီးေႏြး႐ံုေလာက္ ေရေႏြး (၁/၂) ခြက္ကိုလည္း ဂ်ံဳမႈန္႔ထဲ ေရာထည့္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ လက္နဲ႔သမေအာင္နယ္ၿပီး မုန္႔ႏွစ္လံုးကို ဖန္တီးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ (၂) မိနစ္ေလာက္နယ္ရင္ မုန္႔ႏွစ္က ရုပ္လံုးေပၚလာေလာက္ပါၿပီ။ နယ္ရတာ ပိုမိုလြယ္ကူေစဖို႔အတြက္ ဆီေလးနည္းနည္းပါေရာၿပီး နယ္ေပးလိုက္ပါ။

မိနစ္အနည္းငယ္ၾကာရင္ မုန္႔ႏွစ္လံုးေလးက ေပ်ာ့ေပ်ာ့အိအိ ဂ်ံဳလံုးေလး ျဖစ္ေနသင့္ပါၿပီ။ ဂ်ံဳနယ္ခ်ိန္က (၁၀) မိနစ္ဝန္းက်င္ေလာက္ေတာ့ ၾကာသင့္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ခ်ာပါတီ (ရိုတီ) ကို စလုပ္ႏိုင္ပါၿပီ။

ခ်ာပါတီလုပ္ဖို႔အတြက္ ဒယ္အိုးျပား (skillet) တစ္ခ်ပ္လိုပါတယ္။ ဂ်ံဳနယ္ေနခ်ိန္မွာ ဒယ္အိုးျပားကို မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး အပူေပးထားရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဂ်ံဳနယ္လို႔ၿပီးၿပီဆိုရင္ေတာ့ ဒယ္အိုးျပားပူမပူ စမ္းဖို႔အတြက္ ေရစက္ေလးနည္းနည္းေလာက္ ေတာက္ခ်ၾကည့္လိုက္ပါ။ ရွဲခနဲျမည္သြားတယ္ဆိုရင္ေတာ့ လံုေလာက္တဲ့အပူခ်ိန္ကို ရပါၿပီ။ ေရစက္ေလးေတြကို ျပန္သုတ္ေပးၿပီး ခ်ာပါတီ စလုပ္ႏိုင္ပါၿပီ။

play

 

ခုနက မုန္႔ႏွစ္လံုးကို ေလးလံုးအညီအမွ်ခြဲလိုက္ၿပီး လက္ဝါးထဲထည့္ၿပီး လံုုးေပးလိုက္ပါ။ ရလာတဲ့ မုန္႔ႏွစ္လံုးငယ္ထဲကမွ တစ္လံုးကိုယူၿပီး အသားလွီးဘုတ္ျပားေပၚမွာ တင္ထားလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ မုန္႔ႏွစ္လံုးေလးကို ဂ်ံဳမႈန္႔နည္းနည္းသုတ္ၿပီး သစ္သားဒလိမ့္တံုး (roller) နဲ႔ လွိမ့္ေပးလိုက္ပါ။ ဒါဆိုရင္ မုန္႔ႏွစ္အျပားေလးကို ရလာပါလိမ့္မယ္။ ရလာတဲ့ မုန္႔ႏွစ္ျပားကို ဂ်ံဳနည္းနည္းျပန္သုတ္ၿပီး ေနာက္တစ္ခါ ထပ္လွိမ့္ပါ။ ဒါဆိုရင္ (၅) လက္မအရြယ္အစားခန္႔ရွိတဲ့ မုန္႔ခ်ပ္ေလးကို ရလာပါလိမ့္မယ္။

ရလာတဲ့ မုန္႔ခ်ပ္ေလးကို ဒယ္အိုးျပားေပၚတင္ၿပီး အေပၚကေန သံေယာက္မနဲ႔ ဖိဖိေပးပါ။ မိနစ္ပိုင္းအနည္းငယ္ၾကာရင္ ထက္ေအာက္လွန္ၿပီး ျပန္ဖိေပးပါ။ သိပ္မၾကာပါဘူး။ ခ်ာပါတီ (ရိုတီ) ေလးက ပြတက္လာပါလိမ့္မယ္။ လံုေလာက္တဲ့ ပမာဏကိုရၿပီဆိုရင္ ခ်ာပါတီ (ရိုတီ) မုန္႔ေလးကို သံေယာက္မနဲ႔ဆယ္ၿပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ လွယ္ထည့္ထားလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေနာက္သံုးခ်ပ္ကိုလည္း အထက္ပါပံုစံအတိုင္းပဲ ျပဳလုပ္ေပးလိုက္ပါ။ ဒါဆိုရင္ ခ်ာပါတီ (ရိုတီ) မုန္႔ခ်ပ္ေလးေတြကို ရရွိၿပီျဖစ္ၿပီး ခုနက အာလူးဟင္းနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။

Source: Manjula's Kitchen

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD