AD
AD
AD

ကေမၻာဒီးယားႏိုင္ငံဟာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ႏိုင္ငံရဲ႕ အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံ တစ္ႏိုင္ငံျဖစ္ၿပီး ဖြံ႔ၿဖိဳးဆဲႏိုင္ငံ တစ္ႏိုင္ငံလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ကေမၻာဒီးယား လူမ်ိဳးေတြဟာ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္လာရင္ ထူးဆန္းေထြလာေတြ စားၾကလြန္းလို႔ နာမည္ႀကီးပါတယ္။ နာမည္ေက်ာ္ ကေမၻာဒီးယားအစားအစာေတြကေတာ့....

၁။ တာရင္ကူလာပင့္ကူေၾကာ္

play
 

တာရင္ကူလာပင့္ကူကို ၾကြပ္ေနေအာင္ ေၾကာ္ထားတာကို ကေမၻာဒီးယားလူမ်ိဳးေတြကေတာ့ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ စားသံုးၾကပါတယ္။ သူမ်ားေတြအျမင္မွာ အဆိပ္ျပင္းတယ္ဆိုတဲ့ တာရင္ကူလာ ပင့္ကူကိုမွ ငရုပ္သီးစပ္စပ္နဲ႔ ရဲေနေအာင္ေၾကာ္ထားတာပါ။ အျပင္ပိုင္းမွာ ၾကြပ္ရြေနၿပီး အထဲမွာေတာ့ ပူပူေႏြးေႏြး အရည္ေလးေတြနဲ႔ ျပည့္ေနေတာ့ ကိုက္လိုက္တာနဲ႔ ခံတြင္းထဲကို ေပ်ာ္ဆင္းသြားမွာပါ။ ပင့္ကူအမနဲ႔ တိုးရင္ ဗိုက္ထဲကဥေတြကိုပါ စားရဦးမွာပါ။ ကေမၻာဒီးယားက လမ္းေဘးဆိုင္ေလးေတြမွာ ဝယ္စားႏိုင္သလို ၿမိဳ႕ႀကီးေတြက စားေသာက္ဆိုင္ေတြေပၚမွာလည္း ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ေလး ျဖဴးလိုက္၊ သံပုရာရည္ေလး ညွစ္လိုက္နဲ႔ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ႏြားဖိုက္တင္းေဘာ

ဟုတ္ပါတယ္။ ကေမၻာဒီးယားလူမ်ိဳးေတြဟာ ႏြားတစ္ေကာင္ရဲ႕ မ်ိဳးပြားအဂၤါ အစိတ္အပိုင္းကိုလည္း စားစရာတစ္ခုအျဖစ္ သတ္မွတ္ထားၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တိုးလ္ဂိုက္မပါဘဲ ေလွ်ာက္လည္မယ္ဆိုရင္ အဂၤလိပ္လိုေရးမထားတဲ့ menu ကို ဖတ္ၿပီး ရမ္းသမ္းမမွာပါနဲ႔။ ေတာ္ၾကာေန ႏြားဖိုက္တင္းေဘာနဲ႔ တိုးေနပါလိမ့္မယ္။ ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကတယ္ဆိုေပမယ့္ ႏြားအဂၤါ စြပ္ျပဳတ္နဲ႔ ႏြားအဂၤါ ပုရြက္ဆိတ္နီ ဟင္းလ်ာေတြဟာ အထင္ရွားဆံုးပါပဲ။ ေနာက္ၿပီး အဲဒီဟင္းလ်ာေတြဟာ ေယာက်္ားအားေကာင္းေစတယ္လို႔လည္း ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။

၃။ ကင္းၿမီးေကာက္တုတ္ထိုး

play
 

ပင့္ကူစားလို႔မွ အားမရေသးရင္ေတာ့ ကင္းၿမီးေကာက္ကို ျမည္းၾကည့္သင့္ပါတယ္။ အဆိပ္ရွိသတၱဝါေတြျုဖစ္တဲ့ ကင္းၿမီးေကာက္ကို အဆိပ္ထုတ္၊ တံစို႔ထိုးၿပီးမွ မီးကင္ထားတာပါ။ တာရင္ကူလာ ပင့္ကူေၾကာ္လိုပဲ ၾကြပ္ရြေနတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ကင္းၿမီးေကာက္တုတ္ထိုးကင္မွာလည္း ပရိုတိန္းဓာတ္ အထူးၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။ ကေမၻာဒီးယားၿမိဳ႕ႀကီးေတြရဲ႕ လမ္းေဘးဆိုင္ေတြမွာ အလြယ္တကူ ဝယ္ယူရရွိႏိုင္ပါတယ္။

၄။ ေျမြေဆးစိမ္အရက္

အစားအစာအေၾကာင္းေတြခ်ည္းပဲ ေျပာေနရတာ ႐ိုးလာၿပီဆိုေတာ့ ေသာက္စရာအေၾကာင္းေလး ေျပာၾကတာေပါ့။ ဒါဆိုရင္ ေျမြဝိုင္အရက္ေလးကိုေကာ မျမည္းၾကည့္ခ်င္ဘူးလား။ ေဆးဝါးပစၥည္းေတြနဲ႔ ေရာယွက္ထားတဲ့ ဆန္အရက္ထဲမွာမွ ေျမြတစ္ေကာင္လံုးကို ထည့္စိမ္ထားတာပါ။ လအနည္းငယ္ၾကာ စိမ္ၿပီးမွ ေသာက္လို႔ရတဲ့ အေနအထားကို ေရာက္တာပါ။ ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ေျမြကိုအဆီထုတ္ၿပီး ဖန္ခြက္ထဲကို အရင္ညွစ္ခ်ၿပီးမွ တရွိန္ထိုးေမာ့ေသာက္ရတာပါ။ တရုတ္ရိုးရာ အယူအဆအရေတာ့ ေျမြေဆးစိမ္အရက္ဟာ ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္းကို တားဆီးႏိုင္ၿပီး လိင္စြမ္းေဆာင္ရည္ကို ျမင့္တက္ေစပါတယ္တဲ့။

၅။ ပုရစ္ေၾကာ္

play
 

ပုရစ္ေၾကာ္ကေတာ့ အစားအစာအဆန္းႀကီး စာရင္းထဲမွာ သိပ္မဆန္းတဲ့ အစားအစာပါ။ ျပည္ပေရာက္ေရႊျမန္မာေတြကေတာင္ တခုတ္တရမွာစားေနရတဲ့ အစားအစာေလးတစ္ခု ျဖစ္ေနၿပီေလ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုပ္သီးတိို႔နဲ႔ ၾကြပ္ရြေနေအာင္ေၾကာ္ထားၿပီး မုန္႔ပဲသေရစာလိုပဲစားစား၊ ဘီယာေလးနဲ႔ပဲျမည္းျမည္း အရမ္းကိုလိုက္ဖက္ပါတယ္။ ပရိုတိန္းဓာတ္ အထူးၾကြယ္ဝတဲ့အတြက္ ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ႀကီးကေတာင္ စားသံုးသင့္တယ္လို႔ အသိအမွတ္ျပဳထားပါသတဲ့။

၆။ ဘဲဥျပဳတ္

play
 

ကေမၻာဒီးယားလူမ်ိဳးေတြ စားတဲ့ဘဲဥျပဳတ္က ခင္ဗ်ားတို႔၊ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ရထားဘူတာမွာ၊ ကားဂိတ္မွာ ဝယ္စားတဲ့ ဘဲဥျပဳတ္နဲ႔ အလားသ႑ာန္မတူပါဘူး။ ကေမၻာဒီးယား ဘဲဥျပဳတ္ေတြကို မျပဳတ္မီ အရင္ဆံုး ဥေဖာက္ပါေသးတယ္။ အထဲမွာသေႏၶသားေလး ေပါက္ေနၿပီဆိုေတာ့မွ ဘဲဥကိုေရေႏြးေဖ်ာၿပီး၊ ျပဳတ္ၿပီး စားရတာပါ။ သားေဖာက္တဲ့ အေျခအေနေပၚမူတည္ၿပီး အထဲမွာပါတဲ့ အရာကေတာ့ ကြဲျပားမွာပါ။ တစ္ခါတေလ တစ္ဝက္တစ္ပ်က္အေကာင္ေပါက္ေနတဲ့ ဘဲဥျပဳတ္ကိုပဲ စားရမွာျဖစ္ၿပီး တစ္ခါတေလမွာေတာ့ အေမႊးအေတာင္ေတြေတာင္ပါတဲ့ ဘဲေကာင္ေလးကိုပါ ဝါးစားရမွာပါ။

Source: theculturetrip

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD