AD
AD
AD

ဦးခင္ေမာင္တိုးရဲ႕ "ဆယ္လ္မြန္ငါးတို႔အျပန္" သီခ်င္းကိုနားေထာင္ၿပီး ေရဆန္ကုိဆန္တက္တဲ့ ဆယ္လ္မြန္ငါးတို႔ရဲ႕ ဇာတိခ်စ္စိတ္နဲ႔ ဇြဲကို အားက်ဖူးမွာေပါ့။ အဲဒီလို အားက်ဖြယ္ ဇြဲ၊ လံု႔လကို ပိုင္ဆိုင္တဲ့ ဆယ္လ္မြန္ငါးေတြရဲ႕ အသားဟာ က်န္းမာေရးအတြက္လည္း အထူးေကာင္းမြန္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အိုမီဂါသရီး ဖက္တီးအက္ဆစ္ ၾကြယ္ဝတဲ့အတြက္ ေက်ာင္းသားလူငယ္မ်ားနဲ႔ သက္ၾကီးရြယ္အိုေတြအတြက္ အထူးသင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။ ဆယ္လ္မြန္ငါးရဲ႕ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳးေတြက ဘာေတြလဲဆိုေတာ့...

၁။ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းတယ္

play
 

ဆယ္လ္မြန္ငါးက အိုမီဂါသရီး ဖက္တီးအက္ဆစ္ ၾကြယ္ဝတာကိုေတာ့ အမ်ားသိထားၾကၿပီးသားပါ။ EPA နဲ႔ DHA ကေတာ့ ဆယ္လ္မြန္ငါးထဲမွာ ေတြ႕ရေလ့ရွိတဲ့ အိုမီဂါသရီး ဖက္တီးအက္ဆစ္ အမ်ိဳးအစားေတြပါ။ အဲဒီအက္ဆစ္ေတြက မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စ္ထေရာပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေသြးတြင္းအဆီပိုေတြကိုလည္း တိုက္ဖ်က္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးကိုသန္႔စင္ေစၿပီး ႏွလံုးနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြကိုလည္း ကင္းစင္ေစပါတယ္။

၂။ ဝိတ္က်ေစတယ္

play
 

ဆယ္လ္မြန္ငါးရဲ႕ ပရိုတိန္းနဲ႔ အိုမီဂါသရီး ဖက္တီးအက္ဆစ္ ၾကြယ္ဝမႈတို႔က ခႏၶာကိုယ္အဆီအေပၚမွာ ႀကီးမားစြာ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈရွိပါတယ္။ ပရုိတိန္းဓာတ္ေတြက အစာေၾကဖို႔ ခက္ခဲတာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ အခ်ိန္ၾကာၾကာရွိေနေတာ့ ဗိုက္ျပည့္ေနေစပါတယ္။ ဒီေတာ့ အစားေတြအမ်ားႀကီး မစားျဖစ္ေတာ့ဘူးေပါ့။

အိုမီဂါသရီးအက္ဆစ္ကေတာ့ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးသလို ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆီပိုေတြကိုလည္း တိုက္ဖ်က္ေပး ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဝိတ္က်ခ်င္သူေတြကို ဆယ္လ္မြန္ငါး မ်ားမ်ားစားဖို႔ အာဟာရေဗဒ ပညာရွင္ေတြက တိုက္တြန္းၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။

၃။ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတယ္

ေရာင္ရမ္းျခင္း (inflammation) ဆိုတာ ေသြးျဖဴဥဆဲလ္ေတြ ေဖာက္လႊဲေဖာက္ျပန္ ျဖစ္ရာက အေရျပားနဲ႔ အရိုးအဆက္ေတြမွာ ဒဏ္လာျဖစ္ရတာပါ။ ေရာင္ရမ္းျခင္းေၾကာင့္ ဝိတ္တက္ျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ ေရာင္ရမ္းနာက်င္ျခင္း၊ သည္းေျခရည္မ်ားျပားျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဆယ္လ္မြန္ငါးထဲမွာပါဝင္တဲ့ EPA နဲ႔ DHA တို႔ကေတာ့ ေဟာ္မုန္းေတြကို ထိန္းညွိေပးၿပီး ေရာင္ရမ္းျခင္း (inflammation) ကို ျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္းတရားေတြကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၄။ ဉာဏ္ပိုေကာင္းေစတယ္

play
 

ဆယ္လ္မြန္ငါးထဲက အိုမီဂါးသရီး ဖက္တီးအက္ဆစ္ဟာ ဦးေႏွာက္ေကာင္းေကာင္း အလုပ္လုပ္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ အလြန္အေရးပါပါတယ္။ အိုမီးဂါသရီး ဖက္တီးအက္ဆစ္ဟာ သဘာဝအရကို ဦးေႏွာက္နဲ႔ အာရံုေၾကာပိုင္းအတြက္ အားျဖည့္ေပးႏိုင္တာပါ။ ဦးေႏွာက္ထဲက အာရံုေၾကာဆဲလ္ေလးေတြ အသစ္တဖန္ေမြးဖြားေစဖို႔နဲ႔ အာရံုေၾကာဆဲလ္ေတြၾကားမွာ ပိုမိုထိေရာက္မႈရွိရွိ ဆက္ႏြယ္ႏိုင္ဖို႔ အိုမီဂါသရီးက ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆယ္လ္မြန္ငါးကို ပံုမွန္စားေပးမယ္ဆိုရင္ ဦးေႏွာက္နဲ႔ အာရံုေၾကာက်န္းမာေရးအတြက္ အထူးအက်ိဳးရွိေစႏိုင္မွာပါ။

၅။ ကင္ဆာကာကြယ္ေပးတယ္

play
 

ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ကင္ဆာအနာျဖစ္ရတာက အိုမီဂါသရီးနဲ႔ အိုမီဂါစစ္ ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြ မညီမမွ်ျဖစ္ရာကေန အဆိပ္အေတာက္ေတြစုလာၿပီး ဆဲလ္ေဖာင္းကားျခင္း၊ ဆဲလ္မွာ အနာျဖစ္ျခင္း စတာေတြ ျဖစ္လာရတာပါ။ မိမိရဲ႕ေန႔စဥ္အစားအေသာက္ထဲမွာ ဆယ္လ္မြန္ငါးကို ထည့္ေပးမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေရာင္ရမ္းျခင္းနဲ႔ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္ထဲက ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာအႏၱရာယ္ကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္တာနဲ႔ အတူတူပါပဲ။

၆။ ဗိုက္တာမင္ဒီ ၾကြယ္ဝေစတယ္

ဗိုက္တာမင္ဒီဟာလည္း ကြ်န္ေတာ္တို႔ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါ။ ဗိုက္တာမင္ဒီ ၾကြယ္ဝရင္ အရိုးေတြကို သန္မာေစျခင္း၊ Type 2 ဆီးခ်ိဳအႏၱရာယ္ ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း၊ ႏွလံုးထေဖာက္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့နည္းေစျခင္းတို႔ကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ ညဘက္ေနာက္က်မွအိပ္ၿပီး မနက္ေနဖင္ထိုးမွ အိပ္ယာထတတ္သူေတြဆို ဗိုက္တာမင္ဒီ အားနည္းႏိုင္တဲ့အတြက္ ဆယ္လ္မြန္ငါးကို မျဖစ္မေနစားေပးသင့္ပါတယ္။

Source: Stylecraze

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD