AD
AD
AD

"ေပါ့ေစလိုလို႔ ေၾကာင္႐ုပ္ထိုး" ၿပီးမွ ပိုေလးရတယ္ဆိုတာ ဗိုက္ဆာလို႔ မုန္႔စားပါတယ္ဆိုမွ စားၿပီးတိုင္း ဗိုက္ပိုဆာတတ္တာကို ေျပာတာပါ။ တခ်ိဳ႕ကေတာ့ ဒါကို မိမိတို႔အစာအိမ္ အစာေျခႏႈန္း အရမ္းေကာင္းလို႔ ဗိုက္ခနခန ဆာရတယ္လို႔ ေနာက္ေျပာင္ၿပီး ေျပာတတ္ပါတယ္။

တကယ္ေတာ့ ခနခနဗိုက္ဆာတယ္ဆိုတာ အစာေျခႏႈန္းနဲ႔ သိပ္မဆိုင္ဘဲ မိမိေရြးခ်ယ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြနဲ႔ ပိုဆိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီးေတာ့ အဲဒီလို အစားအစာေတြကို ဗိုက္ဆာတိုင္းစားမိမယ္ဆိုရင္ ကယ္လိုရီေတြတက္ၿပီး ဝိတ္လည္းပိုမ်ားလာႏိုင္ပါတယ္။

၁။ အျမန္ရအစားအစာေတြ

play
 

ကြ်န္ေတာ္တို႔ေတြ အလုပ္မ်ားေနခ်ိန္မွာ၊ အလ်င္လိုေနခ်ိန္မွာ အျမန္ရအစားအစာ (fast food) ေတြကိုပဲ ဦးစားေပးေ႐ြးခ်ယ္ တတ္ၾကပါတယ္။ အဲဒီအျမန္ရ အစားအေသာက္ေတြမွာ ေျပာင္းလဲဆီေတြ ပါဝင္ၿပီး အဲဒီေျပာင္းလဲဆီေတြဟာ စားခ်င္ ေသာက္ခ်င္စိတ္ကို ျဖစ္ေစတဲ့ အာ႐ံုေၾကာလႈံ႔ေဆာ္ပစၥည္း (neurotransmitter) ေလးေတြကို ခႏၶာကိုယ္မွ ထုတ္လႊတ္ျခင္းကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ဒီလိုနဲ႔ ခဏခဏဗိုက္ဆာေစၿပီး

အစားပိုစားမိေစႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ေပါင္မုန္႔ျဖဴ

play
 

ေပါင္မုန္႔ျဖဴစားျခင္းဟာ စားခ်င္ေသာက္ခ်င္စိတ္ကို မ်ားစြာျမင့္တက္ေစႏိုင္တယ္လို႔ အဆို႐ွိပါတယ္။ သုေတသနတစ္ခုအရေတာ့ ေပါင္မုန္႔ျဖဴကို တစ္ေန႔ကို (၂) ႀကိမ္၊ (၃) ႀကိမ္ခန္႔ စားတတ္တဲ့သူေတြဟာ ဝိတ္တက္တတ္တယ္လို႔လည္း သိရပါတယ္။

၃။ ေဆးသၾကားမ်ားတဲ့ အခ်ိဳရည္ေတြ

play
 

ေစ်းကြက္ထဲမွာ ေရာင္းေနတဲ့ လူလုပ္ေဆးသၾကားေတြ၊ ဆိုးေဆးေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ေတြမွာ လူလုပ္အရသာအတုေတြ၊ တာ႐ွည္ခံေဆးေတြ၊ သၾကားေတြပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္တြင္း အခ်ိဳဓာတ္ကို ပိုမိုျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အာဟာရနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြလို ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အားအင္ေတြကိုမေပးဘဲ ခနခနဗိုက္ဆာေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ပိုလွ်ံေနမယ့္ သၾကားဓာတ္ေတြကိုပဲ ေပးပါတယ္။

၄။ ေပါက္ေပါက္နဲ႔ အာလူးေၾကာ္

play

႐ုပ္႐ွင္ၾကည့္ရင္ ေထာပတ္ေပါက္ေပါက္နဲ႔ အာလူးေၾကာ္ဝါးတတ္တဲ့ အက်င့္႐ွိရင္ ျပင္လုိက္ပါ။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ဒါေတြက ဘယ္ေလာက္စားစား ဗိုက္ဝမယ့္အစားအစာေတြ မဟုတ္လို႔ပါပဲ။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ ဆားဓာတ္နဲ႔ အဆီမ်ားတဲ့ အဲဒီအစားအစာေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက ေရဓာတ္ေတြကိုလည္း ခမ္းေျခာက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ အဲဒီအစားအစာေတြက အဆက္မျပတ္ ဝါးေနမိတဲ့ အက်င့္ကိုလည္း ျဖစ္ေစေတာ့ လူကိုဝိတ္တက္ေစမွာ အမွန္ပါပဲ။

၅။ အယ္လ္ကိုေဟာပါတဲ့ အရက္၊ ဘီယာ

play
 

အယ္လ္ကိုေဟာဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အရက္၊ ဘီယာ၊ ဝိုင္တို႔ကို ေသာက္သံုးျခင္းကလည္း လူကိုပိုမို ဆာေလာင္ေစပါတယ္။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ အယ္လ္ကိုေဟာဟာ Leptin ဆိုတဲ႔ ေဟာ္မုန္းပမာဏကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး အဲဒီေဟာ္မုန္းေလ်ာ့နည္းသြားျခင္းက လူကိုခနခန ဗိုက္ဆာေစပါတယ္။ ဒီလိုနဲ႔ လုိတာထက္ပိုၿပီး စားမိတတ္ပါတယ္။

၆။ အျဖဴေရာင္ပါစတာေခါက္ဆြဲ

play
 

အျဖဴေရာင္ ပါစတာေခါက္ဆြဲဟာ အီတလီအစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြနဲ႔ ျပည့္ႏွက္ေနပါတယ္။ အဲဒီပါစတာ ေခါက္ဆြဲေတြကို စားျခင္းဟာ ပန္ကရိယဂလင္းထဲမွာ အင္ဆူလင္ပမာဏကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ေသြးတြင္းအခ်ိဳဓာတ္ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒီလိုနဲ႔ ခနခန ဗိုက္ဆာတတ္လာပါလိမ့္မယ္။

Source: Youngisthan

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD
AD