AD
AD
AD

သိပၸံအေခၚ Carica papaya ျဖစ္တဲ့ သေဘၤာသီးဟာ အေမရိကတိုက္နဲ႔ မကၠစီကိုဘက္မွာ စတင္ေပါက္ဖြားတဲ့ သီးႏွံတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး အပူပိုင္းေဒသေတြမွာလည္း ေပါက္ေရာက္ႏိုင္ပါတယ္။ ကမၻာေက်ာ္ စြန္႔စားသြားလာသူႀကီး ခရစၥတိုဖာ ကိုလမ္ဘတ္ကဆိုရင္ သေဘၤာသီးကို Fruit of the Angels (နတ္တမန္ေတာ္တို႔ရဲ႕သီးႏွံ) ဆိုုၿပီး တင္စားေခၚေဝၚခဲ့ပါတယ္။

play

 

သေဘၤာသီးကို ကြ်န္ေတာ္တို႔ အာ႐ွတိုက္မွာလည္း ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳး လုပ္စားၾကပါတယ္။ ထိုင္းလူမ်ိဳးေတြက သေဘၤာသီးအစိမ္းကို ယိုးဒယားသေဘၤာသီးေထာင္း လုပ္စားၾကသလို သေဘၤာသီးအမွည့္ကိုေတာ့ ႏို႔ဆီ၊ သၾကားတို႔နဲ႔ ေပါင္းစပ္ၿပီး သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေဖ်ာ္ေသာက္လို႔ရပါတယ္။ သေဘၤာသီးဟာ အရသာ႐ွိတာတစ္ခုတည္း မကပါဘူး။ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြလည္း အမ်ားႀကီး႐ွိပါတယ္။ အဲဒါေတြကေတာ့...

၁။ ႏွလံုးေသြးေၾကာေတြကို အားေပးတယ္

play
 

သေဘၤာသီးဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ အညီညြတ္ဆံုး သစ္သီးဝလံတစ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္နဲ႔အားေလ်ာ္စြာ ႏွလံုးနဲ႔ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကိုလည္း ညီညြတ္မွ်တေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ သေဘၤာသီးမွာ ဗိုက္တာမင္ ေအနဲ႔စီ ၾကြယ္ဝၿပီး ကိုလက္စ္ထေရာေတြ ေအာက္ဆီဂ်င္ဓာတ္ျပဳျခင္းကို တားဆီးႏိုင္တဲ့အတြက္ ႏွလံုးေသြးခဲျခင္းကိုလည္း ျဖစ္ေစမွာမဟုတ္ပါဘူးေနာ္။ ဒီေတာ့ ႏွလံုးထေဖာက္ျခင္းမ်ိဳးလို ႐ုတ္တရက္ထျဖစ္တတ္တဲ့ ေရာဂါမ်ိဳးေတြကို ေ႐ွာင္ၾကဥ္ႏိုင္မွာပါ။

၂။ စကၡဳအာ႐ံုအားနည္းျခင္းကို တားဆီးေပးတယ္

play
 

သက္ႀကီးပိုင္းေတြကို သေဘၤာသီးမွည့္ေလးကို သံပုရာသီးစိတ္ေလး ညွစ္ၿပီးေကြ်းတာ အေၾကာင္းေတာ့႐ွိပါတယ္။ အသက္အ႐ြယ္ ရလာရင္ စကၡဳအာ႐ံုအားနည္းျခင္း (macular degeneration) ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သေဘၤာသီးကို ပံုမွန္စားေပးမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ အဲဒီလို မ်က္စိအာ႐ံု အားနည္းျခင္းကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာေစမွာပါ။

ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ သေဘၤာသီးထဲမွာ ဇီဇန္သင္း (zeaxanthin) ဆိုတဲ့ antioxidant တစ္မ်ိဳးပါဝင္ၿပီး ဇီဇန္သင္းက မ်က္စိျမင္လႊာထဲကို ဝင္လာတဲ့ ေရာင္စဥ္တန္းေတြကို စစ္ထုတ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ သေဘၤာသီးထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗိုက္တာမင္ေအ၊ ဘီတာကာ႐ိုတင္းန္၊ ခရစ္ပ္တိုဇန္သင္း၊ လူတိန္းစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြဟာ မ်က္စိထဲက အညွိအခြ်ဲအေျမွးပါးကို အားေကာင္းေအာင္ ေထာက္ပံ့ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၃။ ကိုယ္ခံအားေကာင္းေစတယ္

play
 

ေဆာင္းကလည္း ေအးလာၿပီဆိုေတာ့ ျဖစ္စရာေရာဂါ (၂) မ်ိဳး႐ွိပါတယ္။ အဲဒါေတြကေတာ့ ေရခ်ိဳးလို႔ျဖစ္မယ့္ ေရာဂါနဲ႔ ေရမခ်ိဳးလို႔ု ျဖစ္မယ့္ေရာဂါေတြပါ။ ေဆာင္းတြင္းမနက္ ခ်မ္းခ်မ္းစီးစီးမွာ ေရထခ်ိဳးမိလို႔ အေအးပတ္ၿပီး ဖ်ားႏိုင္သလို ေရမခ်ိဳးမိျပန္ရင္လည္း တစ္ေနကုန္သြားထား၊ လာထားတာေတြနဲ႔ ေခြ်းေတြငုပ္ၿပီး အပူကန္ၿပီး ဖ်ားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဆာင္းရာသီထဲ ဝင္ေနၿပီဆိုေတာ့ ကိုယ္ခံအား ေကာင္းေနဖို႔ေတာ့ လိုပါတယ္။

ဒီကြက္လပ္ေလးကို ျဖည့္ေပးဖို႔ကေတာ့ သေဘၤာသီးမွည့္တစ္လံုး ႐ွိရင္လံုေလာက္ပါၿပီ။ သေဘၤာသီးထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ antioxidant ေတြဟာ ကိုယ္ခံအားကို မေကာင္းတဲ့ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈေတြ ရေစႏိုင္တဲ့ free radical ေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးၿပီး ကိုယ္ခံအားကို ျမွင့္တင္ေပးပါတယ္။

၄။ အစာေၾကေစတယ္

play
 

သေဘၤာသီးရဲ႕ နာမည္ေက်ာ္က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ အစာေျခစနစ္ကို အေထာက္အကူ ျပဳႏိုင္တာပါပဲ။ သေဘၤာသီးဟာ ကိ္ုယ္တိုင္လည္း အစာေၾကလြယ္တဲ့ အသီးတစ္လံုး ျဖစ္သလို အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းထဲက တျခား အစားအစာေတြကိုလည္း ေၾကလြယ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

႐ိုးရာေဆးနည္းေတြမွာဆိုရင္ အစာမေၾကျခင္း၊ ေလထိုးေလေအာင့္ျခင္း၊ ရင္ဘတ္ေအာင့္ျခင္းနဲ႔ အစာအိမ္နာက်င္မႈတို႔အတြက္ သေဘၤာသီးကို ထည့္သြင္းအသံုးခ် ၾကပါတယ္။ ဒါဟာလည္း သေဘၤာသီးရဲ႕ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္ဝမႈနဲ႔ papain ဆိုတဲ့ ပ႐ိုတိန္းေတြကို အလြယ္တကူ ေၾကပ်က္ေစမယ့္ အင္ဇိုင္းတစ္မ်ိဳးေၾကာင့္ပါပဲ။

Source: Stylecraze

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD