ထိုင္ဝမ္ကိုေရာက္ရင္ မျဖစ္မေနသြားသင့္တာကေတာ့ ညေစ်းပါပဲ။ ထိုင္ဝမ္ရဲ႕ ညယဥ္ေက်းမႈ (night culture) ကို ေကာင္းေကာင္း ေထာက္ပံ့ေပးေနတဲ့ အထဲမွာ ညေစ်းလည္းပါဝင္ၿပီး ႏိုင္ငံျခားသား ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို မ်က္စိက်ေစတဲ့ ေနရာလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ထိုင္ဝမ္ညေစ်းကို ေရာက္ျဖစ္ရင္ ဒီအစားအစာေလးေတြကို ျမည္းစမ္းၾကည့္ခဲ့ဖို႔လည္း မေမ့နဲ႔ေနာ္။ ထိုင္ဝမ္ရဲ႕ အေကာင္းဆံုး street food (လမ္းေဘးစာ) ေတြထဲက ထိပ္ဆံုးစာရင္းဝင္ အစားအစာေလးေတြကို ေဖာ္ျပေပးထားတာပါ။

၁။ တို႔ဟူးခ်ဥ္

play
 

တခ်ိဳ႕လူေတြ ဒူးရင္းသီးကို အေသအလဲႀကိဳက္ေပမယ့္ တခ်ိဳ႕ကေတာ့ အနံ႔ေတာင္ မခံႏိုင္သလိုပါပဲ။ ထိုင္ဝမ္လမ္းေဘးစာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ တို႔ဟူးခ်ဥ္ကိုလည္း တခ်ိဳ႕ကႀကိဳက္သလို တခ်ိဳ႕က မႀကိဳက္ၾကပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ျမည္းမၾကည့္ရေသးဘဲနဲ႔ေတာ့ ႀကိဳက္မႀကိဳက္ ဘယ္ေျပာႏိုင္မလဲေနာ္။ တို႔ဟူးခ်ဥ္ဆိုတာ တို႔ဟူးကို အခ်ဥ္ေဖာက္ၿပီးမွ ျပန္ေၾကာ္ထားၿပီး ေဂၚဖီသနပ္၊ မုန္လာဥနီ၊ င႐ုပ္သီးေဆာ့စ္တို႔နဲ႔ တို႔စားရတာပါ။ တ႐ုတ္ျပည္မႀကီး၊ ေဟာင္ေကာင္တို႔မွာလည္း ေရာင္းခ်ေပမယ့္ ထိုင္ဝမ္တို႔ဟူးခ်ဥ္ကေတာ့ အရသာပိုေကာင္းတယ္လို႔ နာမည္ႀကီးပါတယ္။

၂။ ထိုင္ဝမ္ေကာက္ညွင္းလိပ္

play
 

ထိုင္ဝမ္ဝက္အူေခ်ာင္း လုပ္တဲ့ ပံုစံခြက္ထဲမွာ ဝက္သားမထည့္ဘဲ ေကာက္ညွင္းကိုသိပ္ထည့္ၿပီးမွ မီးကင္ထားတဲ့ ထိုင္ဝမ္ေကာက္ညွင္းလိပ္ေလးကလည္း နာမည္ႀကီးပါတယ္။ (ျမန္မာလိုဆို ေကာက္ညွင္းက်ည္ေတာက္နဲ႔ နည္းနည္းဆင္ပါတယ္။) ထိုင္ဝမ္ေကာက္ညွင္းလိပ္ကို ထိုင္ဝမ္လမ္းေဘးဆိုင္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ရႏိုင္ပါတယ္။

၃။ ေပါင္မုန္႔အစာသြပ္ (Coffin Bread)

play
 

ထိုင္ဝမ္ညေစ်းမွာ ေတြ႔ႏိုင္တဲ့ ထူးဆန္းေထြလာစားစရာတစ္မ်ိဳးကေတာ့ ေပါင္မုန္႔အစာသြပ္ (Coffin Bread) ပါပဲ။ ေပါင္မုန္႔ျဖဴတစ္လံုး (ပံုပါအ႐ြယ္အစားအတိုင္း) ကို ေရႊအိုေရာင္ေပါင္သည္အထိ အရင္ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့မွ အလည္ကေပါင္မုန္႔သားေတြကို ဖယ္ထုတ္ၿပီး ပ်စ္ေနေအာင္ႀကိဳထားတဲ့ ပင္လယ္စာဟင္းခ်ိဳတစ္မ်ိဳးကို ေလာင္းထည့္ထားတာပါ။ ဆန္ဖရန္စစ္စကို ေပါင္မုန္႔ေလွကေလးနဲ႔ ဆင္ေပမယ့္ ထိုင္ဝမ္ဗား႐ွင္းကလည္း အာ႐ွဟန္ပါၿပီး ပိုစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။

၄။ ပုစြန္ၾကြပ္ၾကြပ္ေၾကာ္

play
 

ၾကြပ္ေနေအာင္ေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီေၾကာ္တိုင္းရဲ႕ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္က အျပင္မွာၾကြပ္႐ြေနၿပီး အတြင္းမွာ ႏူးညံ့တဲ့ခံစားမႈအရသာကို ေပးစြမ္းႏိုင္ျခင္းပဲျဖစ္ပါတယ္။ ဒီထိုင္ဝမ္လမ္းေဘးစာေလးကေတာ့ အဲဒီေဖာ္ျပခ်က္ကို အျပည့္အဝလိုက္နာႏိုင္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ ပုစြန္ထုပ္ေတြကို ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြနဲ႔ စီမံသုတ္လိမ္းၿပီး ၾကြပ္ေနေအာင္ေၾကာ္ထားတဲ့ ပုစြန္အၾကြပ္ေၾကာ္ဟာ အညိဳေရာင္သၾကား၊ ဂ်င္း၊ ဝါဆာဘီ (ယမ္းစိမ္း) တို႔နဲ႔ စီမံထားတဲ့ ေဆာ့စ္နဲ႔ တို႔စားရင္ တစ္ထိုင္တည္းကို ႏွစ္ပြဲဆက္တိုက္ေလာက္ စားမိမွာပါ။

၅။ ဝက္စတူးထမင္း

play
 

ဝက္ဝမ္းပ်ဥ္းသား (သို႔) ပုခံုးသားကို ဝက္စတူးခ်က္ ခ်က္ထားၿပီး ထမင္းျဖဴ ပူပူေႏြးေႏြးေလးေပၚမွာ ဆမ္းစားရတဲ့ ဟင္းပြဲေလးပါ။ ညသိပ္စားတဲ့ ေဆာ့စ္က ဟင္းပြဲရဲ႕အရသာကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစတဲ့ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္တစ္ခုပါပဲ။ ထိုင္ဝမ္ေျမာက္ပိုင္းမွာေတာ့ ဝက္သားကိုႏုတ္ႏုတ္စင္းၿပီးမွ ခ်က္တတ္ၿပီး ေတာင္ပိုင္းမွာေတာ့ ဝက္သားတံုးေလးေတြတံုးတစ္ၿပီး ဝက္စတူးဟင္းခ်က္ပါတယ္။ ထိုင္ဝမ္ညေစ်းမွာေတာ့ ဒီဝက္စတူးထမင္းေလးဟာ လူစားမ်ားတဲ့ menu ေလးျဖစ္ၿပီး တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတြဆို ဝက္စတူးထမင္းပြဲအေပၚမွာ ၾကက္သားမွ်င္ေလးေတြေတာင္ ထည့္ေပးပါေသးတယ္။

Source: CNN.Travel

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video