သခြားသီးဆိုတာ ကမၻာေပၚမွာ ေရဓာတ္အျပည့္ဝဆံုး အသီးေတြထဲမွာပါၿပီး ပံုမွန္အားျဖင့္ဆို တာ႐ွည္အထားခံတဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳးပါ။ ဒါေပမယ့္ ဘယ္အခ်ိန္စားလိုက္၊ စားလိုက္ လတ္ဆတ္ၾကြပ္ရြေနေအာင္ ထားလို႔ရမယ္ဆိုရင္ ဘယ္လိုထားရမလဲဆိုတာကို မသိခ်င္ၾကဘူးလား။

သခြားသီးကို ဝယ္ေတာ့မယ္ဆိုကတည္းက မွန္ကန္တဲ့အသီးကို ေသခ်ာေရြးဝယ္တတ္ဖို႔လည္း လိုပါေသးတယ္။ သခြားသီးတစ္လံုးကို ေကာက္ကိုင္လိုက္ၿပီဆိုရင္ အရင္းကေန အဖ်ားထိ တင္းေနတဲ့ အသီးမ်ိဳးကိုပဲ ေ႐ြးခ်ယ္သင့္ပါတယ္။ ဟိုနားဒီနားေပ်ာ့ေနတဲ့ အသီးမ်ိဳးဆို တာ႐ွည္ခံမွာမဟုတ္ပါဘူးေနာ္။ အျမင္အားျဖင့္ ေ႐ြးမယ္ဆိုရင္ အစိမ္းေရာင္ေတာက္ေတာက္ သခြားသီးကို ေ႐ြးခ်ယ္ပါ။ ၿပီးေတာ့ အနာအဆာ၊ အစက္အေျပာက္ေတြလည္း ကင္းႏိုင္သမွ် ကင္းပါေစ။

play

သခြားသီးေကာင္းေကာင္းကို ေ႐ြးခ်ယ္ၿပီးၿပီဆိုရင္ေတာ့ စားတန္သေလာက္စားၿပီးရင္ သိုေလွာင္သိမ္းဆည္းေရးက႑ကို ေရာက္လာပါၿပီ။ ေၾကာင္အိမ္လို၊ ထမင္းစားစားပြဲလို ေနရာမ်ိဳးမွာ သခြားသီးကိုထားရင္ ေနထိ၊ ေလထိၿပီး အျမန္ညွိဳးသြား ႏိုင္တဲ့အတြက္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းဆည္းတာအေကာင္းဆံုးပါပဲ။ ဒီေနရာမွာ လွီးျဖတ္ၿပီးသား တစ္ဝက္က်န္ သခြားသီးေတြထက္ စင္းလံုးေခ်ာ သခြားသီးေတြက ပိုၿပီးတာ႐ွည္ခံပါတယ္။

ဒါေပမယ့္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထားမယ္ဆိုရင္ေတာင္ ေလး၊ ငါးရက္ေလာက္ၾကာရင္ ေျခာက္ေသြ႔လာႏိုင္ၿပီး မူလအရည္အေသြးျဖစ္တဲ့ မာတင္းေနတာေလးေတြ ေလ်ာ့က်လာႏိုင္ပါတယ္။ ျမန္ျမန္စားပစ္ဖို႔ ရည္႐ြယ္ထားတယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားေပး႐ံုနဲ႔ လံုေလာက္ပါတယ္။

play

 

ဒါမွမဟုတ္ဘဲ ဒီထက္ပိုၿပီး တာ႐ွည္ခံခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဆီစိမ္စကၠဴစနဲ႔ပတ္ၿပီးမွ ပလတ္စတစ္အိတ္တစ္လံုးထဲံကိုထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ပလတ္စတစ္အိတ္ထဲက ေလေတြကိုလည္း တတ္ႏိုင္သမွ် နည္းေအာင္ေလွ်ာ့ၿပီးွမွ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ၿပီး သိုေလွာင္ေပးလိုက္ပါ။ ပိုမိုတာ႐ွည္ခံၿပီး အရည္အေသြးကို ဆက္လက္ထိန္းသိမ္းထားႏိုင္တာကို ေတြ႕ရွိရပါလိမ့္မယ္။

သခြားသီးကို တာ႐ွည္လည္းခံေစခ်င္တယ္။ အလံုးလိုက္ႀကီးေတာ့ သိမ္းမထားခ်င္ဘူးဆိုသူမ်ားအတြက္ ေနာက္တစ္နည္း ႐ွိပါေသးတယ္။ အဲဒါကေတာ့ သခြားသီးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး အစိတ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ပါးပါးလွီးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္သီးေႏြး႐ံုေလာက္ ေရေႏြးထဲ တစ္မိနစ္၊ ႏွစ္မိနစ္ခန္႔ စိမ္ေပးလိုက္ပါ။

play

 

ၿပီးရင္ သခြားသီးဖတ္ေလးေတြကို ျပန္ဆယ္ၿပီး ေရခဲေရထည့္ထားတဲ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ေနာက္ထပ္ တစ္မိနစ္၊ ႏွစ္မိနစ္ခန္႔ စိမ္ထားေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ေျခာက္ေသြ႕ေအာင္ထားၿပီး လင္ပန္းတစ္ခ်ပ္ထဲမွာ အေအးခံထားလိုက္ပါ။ ၿပီးမွ ပလတ္စတစ္ အိတ္တစ္လံုးထဲမွာ ထည့္ၿပီး သိမ္းထားလိုက္ပါ။ ျပန္ထုတ္စားတဲ့အခ်ိန္က်ရင္ ေအးျမၿပီး လတ္ဆတ္တဲ့အရသာကို ခံစားႏိုင္မွာပါ။

Source: Organicfacts

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video