AD
AD
AD

ဆီးနဲ႔ေက်ာက္ကပ္ဆိုင္ရာ ေဝဒနာေတြဆိုတာ လူတိုင္းမွာ ၾကံဳေတြ႕ရႏိုင္တဲ့ ျပႆနာပါ။  ျမန္မာႏိုင္ငံလို ေသာက္သံုးေရသန္႔႐ွင္းမႈ အားနည္းတဲ့ႏိုင္ငံမ်ိဳးမွာ ဆီးနဲ႔ေက်ာက္ကပ္ဆိုင္ရာ ေဆး႐ံုေတြမွာ လူနာေတြ တန္းစီေနတာ အံ့အားသင့္စရာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါနဲ႔ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္း ျပႆနာေတြကို ၾကံဳေနရၿပီဆိုရင္ စားသံုးသင့္တဲ့အစားအစာေတြကုိ သိထားဖို႔ေတာ့ လိုမယ္ေနာ္။

၁။ င႐ုပ္ပြသီး

play
 

င႐ုပ္ပြသီးကို ဟင္းခ်က္စားေပးမယ္ဆိုရင္ ေက်ာက္ကပ္က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေစႏိုင္ပါတယ္။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ င႐ုပ္ပြသီးထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ပါဝင္မႈ အလြန္နည္းပါးလို႔ပါပဲ။ ဒါ့အျပင္ င႐ုပ္ပြသီးမွာ ဗိုက္တာမင္စီ၊ ဗိုက္တာမင္ဘီစစ္၊ ေဖာလစ္အက္ဆစ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္လည္း ၾကြယ္ဝပါတယ္။ င႐ုပ္ပြသီးထဲမွာ lycopene ဆိုတဲ့ antioxidant တစ္မ်ိဳးပါဝင္ၿပီး ေက်ာက္ကပ္ကင္ဆာနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ပြေရာဂါေတြကို တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ေဂၚဖီထုပ္

play
 

ေဂၚဖီထုပ္ကေတာ့ phytochemical ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီး ဟင္း႐ြက္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထဲက free radical ေတြကို ဖယ္႐ွားေပးႏိုင္တယ္လို႔ နာမည္ႀကီးပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ေဂၚဖီထုပ္ထဲမွာပါဝင္တဲ့ ဗိုက္တာမင္ေက၊ ဗိုက္တာမင္စီ၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗိုက္တာမင္ဘီစစ္နဲ႔ ေဖာလစ္အက္ဆစ္တို႔က ေက်ာက္ကပ္ကို က်န္းမာေစႏိုင္ပါတယ္။

၃။ ပန္းေဂၚဖီ

play
 

ပန္းေဂၚဖီဟာ ေက်ာက္ကပ္နဲ႔တည့္တဲ့ super food တစ္မ်ိဳးပါ။ ပန္းေဂၚဖီမွာ ဗိုက္တာမင္စီ ၾကြယ္ဝသလို ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ႐ွင္းေပးႏိုင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီကို ဒီတိုင္းအစိမ္းသုပ္ထားလို႔ရသလို ျပဳတ္ၿပီးစားလို႔လည္းရပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါသည္ေတြ ပံုမွန္စားေပးသင့္တဲ့ သီးႏွံတစ္မ်ိဳးပါ။

၄။ ၾကက္သြန္နီ

play
 

ၾကက္သြန္နီထဲမွာ ေသြးေၾကာတြင္းဆီက အဆီေတြကို ဖယ္႐ွားေပးႏိုင္တဲ့ ဖလာဗိုႏြိဳက္ (flavonoid) နဲ႔ ကြာစီတင္ (quercetin) ဆိုတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြပါဝင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ကြာစီတင္ဟာ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာအႏၱရာယ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တဲ့ antioxidant တစ္မ်ိဳးပါ။ ေက်ာက္ကပ္သမားေတြ ၾကက္သြန္နီစားေပးသင့္တဲ့ ေနာက္ထပ္အေၾကာင္းရင္း တစ္ခုကေတာ့ ပိုတက္စီယမ္ နည္းပါးတာပါပဲ။ ေနာက္ၿပီး အဆီ၊ ပ႐ုိတိန္းနဲ႔ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြကို ေလာင္ကြ်မ္းေစတဲ့ ခ႐ိုမီယမ္ ပါဝင္ပါတယ္။

၅။ ပန္းသီး

play

ပန္းသီးကေတာ့ anti-inflammatory (ေရာင္ရမ္းျခင္းကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့) ဂုဏ္သတၱိ႐ွိတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ သစ္သီးတစ္မ်ိဳးပါ။ ပန္းသီးဟာ မေကာင္းတဲ့ကိုလက္စ္ထေရာေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္ အာဟာရေဗဒပညာ႐ွင္မ်ားက လူနာေတြကို ပန္းသီးစားသံုးရန္ တိုက္တြန္းေလ့ရွိပါတယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါေတြကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ ပန္းသီးက ဆီးနဲ႔ေက်ာက္ကပ္ကို အားေပးၿပီး ဆီးလမ္းေၾကာင္း သန္႔ရွင္းက်န္းမာေရးအတြက္လည္း အသံုးဝင္ပါတယ္။

၆။ စေတာ္ဘယ္ရီသီး

play
 

အားလံုးသိထားၿပီးတဲ့အတိုင္း စေတာ္ဘယ္ရီဟာ ဗိုက္တာမင္စီ အထူးၾကြယ္ဝတဲ့ သစ္သီးတစ္မ်ိဳးပါ။ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ Free radical ေတြကို တိုက္ထုတ္ႏိုင္သလို ေက်ာက္ကပ္အားေကာင္းေစတဲ့ မဂၢနိစ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္လည္း အထူးၾကြယ္ဝပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္အားနည္းသူေတြနဲံ႔ ႏွလံုးအားနည္းသူေတြ စားေပးသင့္ပါတယ္။

Source: Stylecraze

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD