ငယ္ငယ္က တ႐ုတ္သိုင္းဝတၳဳေတြဖတ္ဖူးရင္ တိဘက္တို႔၊ မြန္ဂိုတို႔ကို ရင္းႏွီးကြ်မ္းဝင္ေနမွာပါ။ ဒီေန႔ေခတ္မွာဆိုရင္ေတာ့ အနည္းဆံုး ဒလိုင္းလားမားဘုန္းေတာ္ႀကီးနဲ႔ အိႏၵိယနဲ႔ တ႐ုတ္ျပည္ၾကားမွာ ႏိုင္ငံေရးပဋိပကၡ ျဖစ္ေနတဲ့အေၾကာင္းေတြကိုေတာ့ ၾကားဖူးၾကမွာေပါ့။

play

 

ေတာင္တန္းေတြၾကားမွာ ပုန္းကြယ္ေနတဲ့ ႏိုင္ငံဆိုေတာ့ တိဘက္ယဥ္ေက်းမႈနဲ႔ တိဘက္အစားအစာေတြအေၾကာင္းကို ကမၻာက သိပ္မသိပါဘူး။ တကယ္ေတာ့ တစ္သက္မွာ အနည္းဆံုးတစ္ခါေလာက္ေတာ့ ျမည္းစမ္းၾကည့္သင့္တဲ့ တိဘက္အစားအစာ ေကာင္းေလးေတြ႐ွိေနပါေသးတယ္။ အဲဒါေတြကေတာ့...

၁။ Thaipo (ဖက္ထုပ္)

play
 

တိဘက္ႏိုင္ငံ အေ႐ွ႕ေျမာက္ပိုင္းမွာ စားသံုးၾကတဲ့ ႐ိုးရာအစားအစာေလးကေတာ့ တိဘက္ဖက္ထုပ္ (Thaipo) ပဲျဖစ္ပါတယ္။ တိဘက္ဖက္ထုပ္ (Thaipo) ကို Momo ဆိုတဲ့ ဖက္ထုပ္အေသးစား တစ္မ်ိဳးရဲ႕ အစ္ကိုႀကီးလို႔လည္း ေခၚေဝၚၾကပါတယ္။ ဖက္ထုပ္ထဲမွာ ထည့္သြင္းတဲ့ ႒ာပနာကေတာ့ အမ်ိဳးမ်ိဳးကြဲျပားေနႏိုင္ၿပီး တိဘက္စတိုင္လ္ ခ်တၱနီးေဆာ့စ္တစ္မ်ိဳးနဲ႔ တို႔စားရတာပါ။ ေသခ်ာတာ တစ္ခုကေတာ့ Thaipo ကို စားဖူးၿပီးရင္ တျခားဖက္ထုပ္ေတြကို အရသာေတြ႕ေတာ့မွာ မဟုတ္ပါဘူး။

၂။ ေထာပတ္လက္ဖက္ရည္

play
 

ေတာင္တန္းေတြၾကားက ခ်မ္းေအးတဲ့ေဒသျဖစ္တဲ့အတြက္ တိဘက္လူမ်ိဳးေတြဟာ ေထာပတ္လက္ဖက္ရည္ကိုေတာ့ ပံုမွန္ေသာက္သံုးၾ ကပါတယ္။ တိဘက္လက္ဖက္ရည္မွာ po cha နဲ႔ cha süma ဆိုတဲ့ နာမည္ႏွစ္မ်ိဳး႐ွိၿပီး နီေပါ၊ ဘူတန္၊ အိႏၵိယႏိုင္ငံေတြမွာပါ ထင္႐ွားပါတယ္။

ဒီလက္ဖက္ရည္ ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ လက္ဖက္ေျခာက္၊ ေထာပတ္နဲ႔ ဆားတို႔ကိုေရာၿပီး လက္ဖက္ရည္ခရားအိုး တစ္လံုးထဲမွာ ထည့္တည္ရမွာပါ။ ပူပူေႏြးေႏြးေလး ေသာက္ရၿပီး မြန္ဂိုေတြ ျမင္းႏို႔အရက္ကို အျမဲေဆာင္ထားသလို တိဘက္ေတြကလည္း ေထာပတ္လက္ဖက္ရည္ကို အျမဲေဆာင္ထားတတ္ပါတယ္။

၃။ တိဘက္ဘီယာ

play
 

တိဘက္ေတာင္တန္းေတြေပၚမွာ နယ္ခံေတြကိုယ္တိုင္ ခ်က္လုပ္ထားတဲ့ ဘီယာဟာ Heineken ေတြ၊ Budweiser ေတြ သာေနတယ္ဆို ယံုမွာလား။ မုေယာစပါးနဲ႔ တျခားႏွံစားေျပာင္းေတြ ေရာေႏွာခ်က္ျပဳတ္ထားၿပီး ေသာက္လို႔ေကာင္းေကာင္းနဲ႔ စြတ္ေသာက္မိရင္ေတာ့ ကိုယ့္သမိုင္းနဲ႔ကိုယ္ပါပဲ။ ကခ်င္ေခါင္ရည္လိုပဲ ဝါးက်ည္ေတာက္ထဲထည့္ၿပီး ပိုက္ေလးနဲ႔ စုပ္ေသာက္ရတာပါ။

၄။ ေသြးခဲေခ်ာင္း

play
 

ပံုမွန္ဝက္အူေခ်ာင္းေတြလို အသားနဲ႔ျပဳလုပ္ထားတာ မဟုတ္ဘဲ တိဘက္ႏြားနဲ႔ သိုးေသြးကိုေရာေႏွာၿပီး ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေသြးခဲေခ်ာင္း ကိုေရာ စားရဲၾကလား။ ေသြးခဲေခ်ာင္းမီးကင္က တိဘက္လူမ်ိဳးေတြ ၾကားထဲမွာေတာ့ နာမည္ႀကီးတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ ထူးထူးျခားျခား အရသာကိုမွ လွ်ာေပၚတင္ခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ မျဖစ္မေနစားၾကည့္သင့္တဲ့ အစားအစာေလးပါ။

၅။ အမဲသားေျခာက္

play
 

အမဲသားေျခာက္ဆိုတာ ကမၻာမွာပါထင္႐ွားတဲ့ တိဘက္အစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ အမဲသားကို အဆီထုတ္ၿပီးမွ အေမွ်ာင္းေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးျဖတ္ထုတ္ၿပီး အေျခာက္လွန္းထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ အေျခာက္မလွန္းခင္ အေရာင္တင္မႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္နီမႈန္႔တို႔နဲ႔လည္း သုတ္လိမ္းထားပါေသးတယ္။ အမဲသားေျခာက္ကလည္း ျမည္းစမ္းၾကည့္သင့္တဲ့ တိဘက္အစားအစာ တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ မွတ္တမ္းတင္ခံထားရပါတယ္။

၆။ ပဲေခါက္ဆြဲ

play
 

တိဘက္ပဲေခါက္ဆြဲကေတာ့ လုပ္ရတာလြယ္ကူလ်င္ျမန္ၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ဒီအစားအစာထဲမွာ ပဲနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြကိုပဲ အသံုးျပဳထားလို႔ပါပဲ။ မတ္ပဲကို အဓိကထားသံုးထားၿပီး တျခားဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ တိဘက္ပဲေခါက္ဆြဲကို စားသင့္တဲ့ ေနာက္ထပ္အေၾကာင္းျပခ်က္ တစ္ခုကေတာ့ ဂလူတန္ (gluten) လံုးဝကင္းစင္လို႔ပါပဲ။

Source: Youngisthan

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video