အိႏၵိယႏိုင္ငံကေတာ့ သူတို႕ရဲ႕ အစားအေသာက္ စားသံုးမႈပံုစံနဲ႕လည္း ကမၻာေပၚမွာ ထင္ရွားပါတယ္။ ပဲကို အဓိကထား စားသံုးျပီးေတာ့ အေရာင္အဆင္းကအစ တျခားႏိုင္ငံေတြရဲ႕ ရိုးရာအစားအေသာက္နဲ႕သိသိသာသာၾကီးကို ကြဲျပားျခားနားေနခဲ့တာမို႕ စိတ္၀င္စားမႈလည္း ခံခဲ့ရတာျဖစ္ပါတယ္။ အာလူးပူရီ၊ တိုရွည္၊ ပလာတာ၊ စမူဆာ အစရွိတဲ့ စားေသာက္ဖြယ္ရာေတြဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႕ႏိုင္ငံမွာလည္း ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားသံုးေနၾကျပီးေတာ့ တျခားစားေသာက္စရာေတြလည္း အမ်ားၾကီးစားသံုးေနၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။ အစားအေသာက္ေတြ ကြဲျပားေနသလို စားေသာက္မႈပံုစံလည္း ကြဲျပားေနတာကို ေတြ႕ရွိရမွာပါ။ အထူးသျဖင့္ အိႏၵိယႏိုင္ငံေတာင္ပိုင္းမွာဆိုရင္ စားေသာက္မႈပံုစံတစ္မိ်ဳးက ထူးထူးျခားျခားကို ေပၚလြင္ေနခဲ့တာပါ။ စားေသာက္ဖြယ္ရာေတြကို ငွက္ေပ်ာရြက္ေပၚ တည္ခင္းျပီးေတာ့ စားသံုးတဲ့ ပံုစံတစ္မ်ိဳးပါ။ ဒီလို စားေသာက္တဲ့ ပံုစံဟာ သူတို႕အတြက္ အက်ိဳးေက်းဇူးအမ်ားၾကီး ရရွိေစတယ္လို႕လည္း ဆိုပါတယ္။ အဲဒီ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြက ဘာလဲဆုိတာကို ေလ့လာၾကည့္ရေအာင္လားဗ်ာ။

၁။ Anti-Oxidant ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ျခင္း

play
 

ငွက္ေပ်ာရြက္မွာဆိုရင္ေတာ့ polyphenol လို႕ေခၚတဲ့ Anti-Oxidant ဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ အစိမ္းေရာင္ရွိတဲ့ အရြက္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ဒီဓာတ္ေပါင္းပါ၀င္မႈရွိျပီးေတာ့ ေရာဂါမ်ားစြာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ငွက္ေပ်ာရြက္ေပၚမွာ အစားအေသာက္ေတြကို တည္ခင္းျပီး စားသံုးျခင္းက ဘတ္တီးရီးယားေတြကို ေသဆံုးေစႏိုင္တယ္လို႕ ယံုၾကည္ျပီး ဒီလိုစားသံုးျခင္းဟာ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ပါ၀င္ေနတဲ့ ဘတ္တီးရီးယားေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႕ သူတို႕က ဆိုၾကပါတယ္။

၂။ စီးပြားေရးအရ တြက္ေခ်ကိုက္ျခင္း

play
 

ေစ်းၾကီးတဲ့ စားပြဲေတြ၊ စားပြဲခင္းေတြကို အသံုးျပဳမယ့္အစား ငွက္ေပ်ာရြက္ေပၚတင္ပဲ ခင္းက်င္းတာက ပိုျပီးေတာ့ တြက္ေခ်ကိုက္တယ္လို႕ ဆိုပါတယ္။ ေန႕စဥ္နဲ႕အမွ် လိုအပ္ေနမယ့္ ငွက္ေပ်ာရြက္ကို ငွက္ေပ်ာပင္ေတြကေန အလြယ္တကူ ျဖတ္ခုတ္ျပီးေတာ့ ျပဳလုပ္ရတာက လြယ္ကူမႈရွိသလို ၀င္ေငြကို ျခိဳးျခံေခၽြတာရာ ေရာက္တယ္လို႕လည္း သူတို႕က ယူဆၾကပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ စားေသာက္ျပီးတဲ့အခါမွာလည္း ေရနဲ႕ေဆးေၾကာစရာမလိုပဲ ဒီတိုင္း လႊင့္ပစ္လိုက္ရံုပဲ ရွိတာေၾကာင့္ ေရျဖဳန္းတီးမႈလည္း နည္းပါးတယ္လို႕ ဆိုပါတယ္။

၃။ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ကို ကာကြယ္ေပးျခင္း

play
 

ပလတ္စတစ္အႏၱရာယ္ၾကီးမားလာျခင္းကို တစ္ဖက္တစ္လမ္းမွ အကာအကြယ္ေပးႏိုင္ပါေသးတယ္။ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ေဆြးျမည့္ပ်က္စီးမႈမရွိတဲ့ ပလတ္စတစ္က သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ကို အၾကီးအက်ယ္ထိခိုက္ေစျပီးေတာ့ ငွက္ေပ်ာရြက္မွာေတာ့ ဒီလိုမ်ိဳး မရွိေၾကာင္း သူတို႕က ရွင္းျပပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဓာတုပစၥည္းေတြပါ၀င္တဲ့ ဆပ္ျပာနဲ႕ ဆပ္ျပာမႈန္႕ေတြကို အသံုးျပဳစရာ မလိုတာေၾကာင့္လည္း ဒါေတြေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားလာႏိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြကိုလည္း တားဆီးျပီးျဖစ္ေၾကာင္း သူတို႕ကေတာ့ ယူဆၾကတာပါ။ ေရနဲ႕ေဆးေၾကာသန္႕စင္စရာ မလိုေတာ့တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ေျမၾကီးေပၚမွာ ညစ္ပတ္ေနတဲ့ ေရစီးေၾကာင္းကို မေတြ႕ရတာ စိတ္ခ်မ္းေျမ့စရာပါလို႕လဲ အိႏၵိယေတာင္ပိုင္းသားေတြက ေျပာခဲ့ပါတယ္။

၄။ သန္႕ရွင္းျခင္း၊ ေရာဂါပိုးမႊားမ်ားကို ကာကြယ္ေပးျခင္း

play
 

အျခားအသံုးအေဆာင္ပစၥည္းေတြနဲ႕ စားေသာက္တာထက္စာရင္ ငွက္ေပ်ာရြက္နဲ႕ စားေသာက္တာက ပိုျပီးေတာ့ သန္႕ရွင္းစင္ၾကယ္မႈ ရွိပါတယ္။ ပံုမွန္ အသံုးအေဆာင္ေတြကို သံုးစြဲရျခင္းက ဆပ္ျပာနဲ႕ျပန္လည္ ေဆးေၾကာရျပီးေတာ့ ေရနဲ႕ေဆးေၾကာမႈ အားနည္းခဲ့ရင္ ဆပ္ျပာမွာပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္ေတြက်န္ရစ္ျပီး ဒုကၡေပးႏိုင္တာမို႕ ငွက္ေပ်ာရြက္ကို အသံုးျပဳၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာရြက္ရဲ႕ အေပၚယံမွာ ဖေယာင္းကဲ့သုိ႕ေသာ အရာတစ္မ်ိဳး ပါ၀င္ျပီးေတာ့ အဲဒီအရာက ညစ္ပတ္ျခင္း နဲ႕ ဖုန္မႈန္႕ေတြကို အလြယ္တကူ ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ဖို႕ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။

Source: Food.ndtv

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video